Fra frifindelse til fængsel: Sådan dømte landsret i omstridt voldtægtssag

Østre Landsret har i dag dømt tre mænd på 19 år skyldige i voldtægt.

Det var ved dette forsamlingshus i Herfølge, at voldtægterne fandt sted en omdiskuteret sag, som Østre Landsret i dag har afsagt dom i.

En omstridt sag om voldtægt har i dag taget en ny drejning.

I foråret blev tre 19-årige mænd frifundet i sagen, hvor de var tiltalt for at have voldtaget en jævnaldrende ung kvinde i 2014.

I dag har Østre Landsret omgjort den beslutning.

- Østre Landsret har den 15. august 2016 fundet tre unge mænd skyldige i at have voldtaget eller forsøgt at voldtage en ung kvinde, der ikke var i stand til at modsætte sig de seksuelle handlinger, står der i dommen.

De tre unge mænd, der på gerningstidspunktet var 17 år, får nu ubetinget fængsel på mellem seks og otte måneder.

Sagens omdrejningspunkt har været, om den dengang 17-årige unge kvinde var i stand til at stoppe de seksuelle handlinger, eller om hun var så fuld og påvirket af sin diabetes-sygdom, at hun ikke selv kunne sige fra.

Byretten mente, at den unge kvinde var i en tilstand, hvor hun selv kunne sige fra. Det mener Landsretten ikke.

Fest ved forsamlingshus i Herfølge

Det hele skete på nogle udendørsarealer ved et forsamlingshus i Herfølge, hvor de alle var til fest i september 2014.

Ifølge Landsretten blev den unge kvinde fundet liggende på græsset bag nogle buske uden for forsamlingshuset om natten omkring klokken 01.

Hun var "ikke umiddelbart kontaktbar og lå med blottet underliv, idet hendes kjole var truk­ket op, og hendes trusser lå et stykke derfra", skriver Landsretten. Hun havde også flere hudafskrabninger.

Den unge kvinde lider af diabetes, og da hun blev fundet, var hendes insulinpumpe faldet ud, og blodsukkeret var ti gange højere end normalt.

Kvinden havde drukket omkring 12 genstande, siden hun ankom til festen omkring klokken 22:30.

Forlod festen med den første unge mand

Den unge kvinde befandt sig efter eget udsagn "som i en boble", følte sig svag og kunne ikke stå på sine ben, da hun forlod festen med den første unge mand. Det har hun selv fortalt, skriver Landsretten i sin afgørelse.

Den unge mand har forklaret, at han kun berørte kvindens kønsdele med hænderne, men stoppede, da hun faldt sammen ved et træ foran ham.

Ifølge Landsretten stemmer det ikke overens med, at hans sæd er fundet i den unge kvindes vagina.

Derfor finder Landsretten det bevist, at den første unge mand forsøgte at have samleje med den unge kvinde, som også hun har forklaret.

Landsretten slår samtidig fast, at den unge kvinde på tids­punktet for de seksuelle handlinger befandt sig i en tilstand, hvor hun ikke var i stand til at modsætte sig handlingerne. Noget, den unge mand sandsynligvis kunne se på hende.

Derfor bliver han dømt for at have overtrådt straffelovens § 216 og § 225, der straffer voldtægt og voldtægtsforsøg, når en gerningsmand skaffer sig samleje med en person, der befinder sig i en tilstand, hvor vedkommende er ude af stand til at modsætte sig handlingen.

Han er blevet idømt fængsel i seks måneder for forsøg på voldtægt.

De tre drenge blev frifundet ved byretten, men dømt for voldtægt og voldtægtsforsøg ved landsretten.

De to andre mænd gjorde det i forening

Landretten beskriver samtidig, at de to andre unge mænd efterfølgende havde oralsex med den unge kvinde. Den ene af dem havde også samleje med hende, mens den anden forsøgte på det.

Det skete et stykke væk fra det træ, hvor den første episode fandt sted ved.

De to mænd har ifølge Landsretten forklaret, at de ikke kendte hendes navn eller talte med den unge kvinde.

Landsretten skriver, at de to mænd efterlod den unge kvinde bag buskene og kort tid efter forlod festen.

Landsretten afviser, at den unge kvinde selv tog initiativ til og deltog aktivt ved de seksuelle aktiviteter, som de to mænd har sagt. Samtidig slår retten fast, at også disse to mænd må have vidst, at den unge kvinde var i en tilstand, hvor hun ikke kunne sige fra.

Derfor bliver de her to mænd også straffet for at overtræde straffelovens paragraf om voldtægt. De to får fængsel i otte måneder for deres gerning, som er "udført af flere i forening".

Ved strafudmålingen har Landsretten lagt vægt på, at de tre unge mænd var under 18 år på gerningstidspunktet. Det er en formildende omstændighed.

- På trods af de tiltaltes unge alder på gerningstidspunktet og det oplyste om deres gode per­sonlige forhold er der efter kriminalitetens karakter og grovhed ikke grundlag for at gøre straffen helt eller delvist betinget, skriver retten.

De tre unge mænd skal betale tort til den unge kvinde på i alt 60.000 kroner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk