Fra Grindsted til Nakskov: Stor forskel på, om apoteker udleverer billig eller dyr medicin

Se kortet: Tjek om dit apotek sælger mest dyr eller billig medicin.

Det er meget forskelligt, om folk kommer ud af et apotek med det dyreste eller billigste lægemiddel i hånden.

Når læger udskriver en recept på medicin, findes der ofte andre billige lægemidler, der er identiske.

Ifølge loven skal apoteket som udgangspunkt udlevere det billigste alternativ. Men i praksis varierer det, om kunderne forlader apoteket med billige eller dyrere lægemidler.

Nogle apoteker sælger de dyrere produkter til kunderne hver femte til tiende gang. Det gælder for eksempel apoteket Havnegade i Nakskov.

Andre apoteker som for eksempel i Grindsted sælger sjældent den dyrere medicin. Her sker det kun hver tyvende gang.

Det viser tal, som DR Nyheder har indsamlet fra apotekernes hjemmesider fra første halvår af 2019.

Forbrugerrådet Tænk mener, at apotekerne er for ringe til at fortælle folk, at de kan spare penge på medicin.

- Apotekerne har pligt til at rådgive, og tallene viser, at de er for dårlige til det. Det er simpelthen ikke ok, mener Sine Jensen, men peger omvendt på, at pris ikke er alt.Mange danskere vil gerne betale, hvis det kun koster lidt ekstra at få den medicin, de plejer, og forbrugerne skal have valget.

Vigtigt med høj andel af billig medicin

Det er meget normalt, at danskerne ikke får den billigste medicin.

Faktisk opnår de billigste lægemidler kun en andel af markedet på 70 procent, vurderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Og det er et problem, lyder det.

- Det er virkelig vigtigt for konkurrencen, at de billigste lægemidler udleveres i så vidt omfang som muligt, uden at det går ud over patientsikkerheden, siger Louise Kastfelt, kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, til P1 Orientering.

Årsagen er, at medicinmarkedet er skruet sammen på en særlig måde, hvor alle priser fastsættes gennem et fælles auktionssystem.

- Hvis du går ud og køber en designerstol, så betyder det ikke nødvendigvis, at prisen på discountstole stiger fremadrettet. Men hvis forbrugerne går ud og vælger dyrere præparater, så kan det medvirke til, at prisen på den billigste medicin stiger på sigt, og at der kommer prishop, siger Louise Kastfelt.

Det betyder, at en virksomhed godt kan sætte prisen på piller i vejret, men der vil stadig være trofaste kunder, der køber medicinen, fortæller kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Louise Kastfelt.

- Vi råder forbrugere og læger til at tænke sig om og vælge den billigste medicin, med mindre der er sundhedsmæssige årsager til ikke at gøre det, siger kontorchefen.

Obs: Oplysninger på kortet gælder første halvår af 2019. På apotekernes hjemmeside finder du nyere data.

Apoteker: Folk vælger selv dyrere medicin

Men hvordan forklarer apotekerne selv, at nogle oftere udleverer dyrere medicin end andre?

Online-apoteket ved navn Webapoteket.dk ligger helt i top med salg af dyre produkter. Det skyldes ifølge apoteket, at deres kunder selv vælger de dyrere piller.

Samme melding lyder fra ejeren bag Nakskov Løve Apotek, Sakskøbing Løve Apotek og Apoteket Havnegade i Nakskov, der alle tre er blandt de apoteker, som sælger mest dyr medicin.

- Vi oplyser kunden ned til den sidste femøre, hvad forskellen på prisen er. Kunden vælger selv, hvor deres smertegrænse går. Det er deres eget valg, siger apoteker Thomas Sevel, som står bag de tre apoteker på Lolland.

Ifølge Apotekerforeningen gør landets apoteker generelt en stor indsats for at ombytte dyre lægemidler, som lægen har udskrevet, til billigere alternativer.

- Vi sørger for at skifte alle dem, vi kan. Men der er stadigvæk kunder, der har præferencer for et eller andet præparat. Så vi skal som apotekere altid sikre, at kunden får tilbudt det billigste alternativ, der er tilgængeligt. Og det er vi faktisk rigtig dygtige til, siger Anne Kahns, som er formand for Apotekerforeningen.

Tjener apoteket på at sælge dyr medicin?

Det enkelte apotek tjener et fast gebyr på omkring 15 kroner for at indløse en recept, uanset om medicinen er billig eller dyr.

Men derudover får apotekerne samlet set flere penge, jo dyrere medicinen er.

Det skyldes loven, som siger, at apotekerne skal lægge omkring otte procent plus et gebyr oven i den pris, som de selv køber medicinen for.

Avancen på de cirka otte procent går til en fælles ordning til alle apoteker, som blandt andet dækker udgifter til apoteker i yderområder, og sørger for, at apoteker kan holde åbent om aftenen og natten.

Der er dog et loft over, hvad apotekerne samlet set må tjene. Når de den grænse, bliver deres gebyrer og indtjening sat ned af Sundhedsministeriet.

Apoteker Thomas Sevel afviser dog, at apotekerne har en interesse i at sælge dyrere produkter.

- Det forholder sig nærmest modsat. Hvis alle apoteker skulle have et lager som i Nakskov, ville det være en betydelig udgift, siger han og henviser til, at han sælger mere af den dyre medicin, fordi han har et stort lager, hvor kunder kan få det lægemiddel, de er vant til.

OPDATERET: Artikelen er opdateret den 21.11.2019 med grundigere forklaring om apotekernes avance.

Tip os:

P1 Orientering har for øjeblikket fokus på medicinpriser og medicinmangel i Danmark. Har du oplevet problemer med høje priser eller dårlig adgang til receptpligtig medicin? Eller kender du branchen indefra? Så skriv til os på mailen tip-orientering@dr.dk.

Sådan gjorde vi:

  • Til det interaktive kort har DR automatisk indsamlet oplysninger fra apotekernes hjemmesider. Her skriver apotekerne, hvor meget af den billigste og dyreste medicin, som de sælger. Når vi taler om den dyreste medicin i denne artikel, er der tale om C-produkter. Det vil sige lægemidler, hvor prisen ligger uden for en bagatelgrænse, og hvor apoteker som udgangspunkt skal udlevere det billigste lægemiddel.

  • Oplysninger om forskellen på de billigste og dyreste produkter stammer fra DR´s analyse af priser fra Sundhedsdatastyrelsen den 7. oktober 2019. Der er tale om et øjebliksbillede, hvor forskellene kunne være en anelse anderledes på andre dage.

  • DR har automatisk slået alle produkter op på medicinpriser.dk for at se, hvilke typer af lægemidler, der hører sammen og kan udleveres i stedet for hinanden, fordi de har samme effekt. I alt har vi kigget på forskellen i pris for 2669 grupper af lægemidler.