Fra grønt til gult - Udenrigsministeriet ændrer rejsevejledninger

Flere regioner i blandt andet Frankrig og Grækenland går fra grøn til gul.

Man skal nu være lidt mere opmærksom på coronasmitten, når man rejser i flere dele af Frankrig, Grækenland, Portugal og Schweiz. Udenrigsministeriet har nemlig ændret en række grønne regioner til gul. (Foto: Henning Bagger © Scanpix Danmark)

Har du netop pakket kufferten og er på vej i lufthavnen for at hoppe på flyveren til Madeira, skal du lige vide, at netop dén ø ændrer sig.

Altså ikke udseende eller regering eller noget i den retning. Men den ændrer sig på den måde, at du skal testes, når du kommer hjem til Danmark igen.

Udenrigsministeriet har nemlig i dag opdateret sine rejsevejledninger, præcis som udenrigsministeriet gør det hver uge.

Og i denne omgang har det altså den betydning, at den portugisiske ø ændres fra grøn til gul.

- Det betyder, at smittetrykket er større, end hvis landet var grønt. Men under alle omstændigheder er man jo ikke immun som rejsende. Det er vi ikke, når vi er hjemme og heller ikke, når vi krydser grænserne, siger Uffe Wolffhechel, ambassadør for krisehåndtering i Udenrigsministeriets Borgerservice.

Det samme gælder for flere regioner i Frankrig. Helt præcist gælder det regionerne Normandie, Grand Est, Pays de la Loire, Bretagne, Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes.

I sidste uge ændredes populære franske feriedestinationer også til den gule farve. Der gjaldt det blandt andet den franske Riviera, Camarguedeltaet, Paris, og Provence.

Også Det Nordlige Ægæerhav i Grækenland, hvor øen Samos blandt andet ligger, og Genéve i Schweiz ændres til gul på Udenrigsministeriets farveskala.

Kravet om at tage en test, når man vender hjem fra et gult land, gælder dog kun, hvis man ikke er færdigvaccineret.

Det er valgfrit, om man tager en PCR eller en kviktest.

Grønt land i sigte

Men der er da også godt nyt for ferieglade danskere, der gerne vil kunne rejse ud uden at skulle testes, når de vender hjem.

Det lille land mellem Østrig og Schweiz, Liechtenstein, ændres fra gul til grøn.

Med andre ord betyder det, at du nu kan vende hjem til Danmark igen uden at skulle have en vatpind i halsen eller næsen.

Glæden fortsætter dog ikke så langt. For er man en af de dem, der har sat næsen op efter en tur til ø-paradiset Fiji, så får man måske en lang en af slagsen. Fiji går nemlig fra orange til rød. Det betyder, at man skal gennem hele møllen med test, før man går ombord på flyet til Danmark, test når man ankommer, og isolation når man endelig er hjemme igen.

De samme regler gælder nu for rejser til Irak.

Undersøg din forsikring

Har man bestemt sig for, at det nu er tid til, at man skal se noget andet end Vesterhavet og Rundetårn, så har Uffe Wolffhechel fra Udenrigsministeriets Borgerservice et par gode råd:

- Man bør være klar på, hvad man gør, hvis man bliver smittet på sin rejse. Er man forberedt? Har man en forsikring, der dækker? Kan man holde til at blive i et land et stykke tid, hvor man måske skal i isolation?

Og så er der noget, vi skal huske for at undgå smitte.

- Man bør hele tiden have de gode vaner, som vi nu har lært og tillagt os med sig i Danmark, men så sandelig også, når vi krydser grænserne, siger han.

OBS: Kortet er endnu ikke opdateret med ændringerne i dagens skærpede rejsevejledninger.

Skulle uheldet alligevel være ude, og man trods håndsprit og afstand bliver smittet med corona, så skal man følge de retningslinjer, der er lokalt i det land, man besøger.

- Dem kan man finde, hvis man går ind på den danske ambassade i landet og ser på deres hjemmeside. Der kan man finde links og nærmere oplysninger om, hvordan man skal forholde sig. Men helt generelt skal man selvfølgelig passe på, at man ikke kommer til at smitte andre, siger Uffe Wolffhechel.

Og er man én af dem, der allerede har været smittet med covid-19 eller har fået andet vaccinestik for mere end 14 dage siden og dermed er færdigvaccineret, skal man stadig tænke sig om, lyder det:

- Der er ikke nogen 100 procents garanti for nogen af os. Så uanset om man er vaccineret eller tidligere smittet, kan man blive smittet eller være smittebærer. Så vi skal allesammen blive ved med at udvise forsigtighed og have de gode vaner, som vi har lært.

Facebook
Twitter