Fra i dag bliver det dyrere at gå til tandlæge

En prisstigning på op til 67 procent venter hos tandlægen.

Anne Linde-Laursen i tandlægestolen. Her sidder hun fire gange om året (Foto: DR)

- På beløbet, tak, siger du og kører kortet igennem terminalen et øjeblik efter, din tandlæge har prikket i dit tandkød, og en støjende spytsuger har nappet dig i den bløde hud bag fortænderne.

Og fra i dag bliver det endnu dyrere at gå til tandlæge, hvis du skal til mere end en undersøgelse om året. Det betyder, at prisen på sådan et stiger fra 122 kroner til 204 kroner for alle, der er fyldt 26 år. For unge mellem 18 og 15 stiger prisen fra 71 kroner til 204 kroner.

Du får dog tilskud til dit første årlige undersøgelse hos tandlægen som hidtil - men hvis du for eksempel skal have boret i en tand og til en opfølgende kontrol bagefter, får du ikke tilskud til den opfølgende kontrol længere. Det er det, som på fagsprog hedder diagnostisk fund ved diagnostisk undersøgelse.

Den slags kontrolbesøg bliver der lavet 1,7 millioner gange om året - og de nye regler er ikke en favorit hos tandlæge Susanne Kleist i Roskilde. Hun er også formand for Klinikejerudvalget i Tandlægeforeningen.

Går ud over de fattigste

- De patienter, der har brug for at komme til ekstra kontroller, skal betale mere. Det vil mest gå ud over de svage grupper - de unge under uddannelse, pensionister på medicinkort, psykisk syge og så videre som jo netop har brug for ekstra kontroller på grund af medicin og syreskader, siger hun til DR Nyheder.

- Vi har i forvejen et stort frafald blandt de unge, og jeg tror ikke det øger motivationen for at gå til tandlægen, når prisen stiger.

- Men handler det ikke lige så meget om, at du så tjener færre penge?

- Det handler ikke om mine penge, fordi jeg arbejder ud fra en sundhedsfagligvinkel. Mit mål er, at mine patienter har så få tandskader som muligt, siger Susanne Kleist.

Lange tandhalse

Hvis man paradentose og derfor skal besøge sin tandlæge oftere, får man stadig tilskud til mere end et kontrolbesøg om året.

Anne Linde-Laursen er 78 år og pensionist. Hun sætter sig i Susanne Kleists tandlægestol fire gange om året for at undgå lange tandhalse. Det er ikke en diagnose - og derfor kommer hun til at betale 82 kroner mere per kontrolbesøg efter det første.

Hun bruger normalt et par tusinde kroner om året på tandlægebesøg.

- For hver fast udgift, der bliver lagt ovenpå, der skal du spare nogle andre steder. Jeg synes, det er tåbeligt, fordi vi alle sammen bliver ældre. Og det er så utrolig vigtigt, at vi kan tygge vores mad, til vi bliver 100 år. For hvis du ikke kan tygge din mad, så bliver vi dårligere og dårligere. Og derfor er tænderne en utrolig vigtig ting, siger hun til DR Nyheder.

- Jeg sparer ikke på tandbehandlingen. Så er der kun kosten og tøjet tilbage, som jeg kan spare på.

Tredje ændring

Ændringen er den tredje på kort tid.

Den 1. januar blev der ændret på regler for tandrensning, og det betyder, at hvis man skal have to tandrensninger om året, får man kun tilskud til den ene. En tandrensning koster med tilskud 186,89 kroner - og den fulde egenbetaling er 311,49 kroner.

Det vil sige, at hvis man har brug for to tandrensninger om året, betyder reduktionen af tilskuddet, at det bliver 124 kr. dyrere om året, oplyser Tandlægeforeningen.

Så er der lønsumsafgift. Det er en afgift på den løn, tandlægen betaler til sig selv og sit personale. Tandlægeforeningen forventer, at forøgelsen af lønsumsafgiften vil koste hver patient 20 kroner om året.

Kan få tilskud til flere kontroller

Sundhedsordfører for Socialdemokraterne Flemming Møller Mortensen mener at en årlig tandkontrol passer til de flestes behov.

- Det er faktisk sådan, at rigtig mange patienter kan nøjes med at gå til tandlægekontrol én gang om året, og det kommer til at ligge i de nye retningslinjer på området, siger ordføreren.

- Hvis tandlægen vurderer, at en patient har behov for at gå til tandlæge og få tænderne kontrolleret mere end en gang om året, så er det tandlægen, der vurderer det, og så får patienter også tilskud til mere end en behandling om året, siger Flemming Møller Mortensen.

Sundhedsordføreren mener, at flere vil spare penge med de nye regler.

- Der er unødvendige kontroller i dag, og dermed er der også unødvendige udgifter for den ældre og den unge borger, hvis ikke de har behov for at gå til tandkontrol mere end en gang om året, siger han.

Facebook
Twitter