Først var det varebiler, lastbiler og busser.
Men fra i dag er det heller ikke tilladt at køre ind i en miljøzone i de fire største byer, hvis din dieselbil er produceret før 2011 og ikke har et partikelfilter. Det skal give renere luft, mindre forurening og færre kræfttilfælde.
Politikerne i Odense, Aalborg, Aarhus, København og på Frederiksberg har nemlig besluttet at skærpe miljøzonereglerne for dieselpersonbiler for at mindske luftforureningen i hjertet af de større byer.
Det betyder, at hver gang du kører inden for miljøzonen i en gammel bil uden partikelfilter, udløser det en bøde på 1500 kroner.
I Odense forklarer rådmand for klima og miljø, Tim Vermund (S), at de skærpede miljøzoner er et skridt i den rigtige retning for at sikre en renere luft.
- Gamle dieselbiler udleder rigtig mange små partikler, der går ind i vores lunger og kan forårsage lungekræft. Så det at få gjort vores luft renere er enormt vigtigt, så det miljø vi omgives af ikke giver os kræft og gør os syge, siger han.
Hans kollega i Aalborg Kommune, Jan Nymark Rose Thaysen (V), rådmand for by og land, mener også, at det giver en åbenlys gevinst.
- Partikelforurening er jo hvert år skyld i, at der er nogen, der mister livet før tid. Vi har en beregning, der viser, at bare her i Aalborg kan man få en samfundsøkonomisk gevinst på omkring 100 millioner kroner. Så der er mange gode sundhedsmæssige og faglige argumenter for at indføre den her miljøzone, siger Jan Nymark Rose Thaysen.
Blandet modtagelse fra bilejerne
Indtil nu har miljøzonerne haft skærpede miljøkrav til dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler, og nu er turen altså kommet til dieselpersonbiler fra før 2011 uden partikelfilter.
En af dem, som mærker de nye regler, er 78-årige Niels Jørgen Jakobsen. Han ejer en 16 år gammel VW Jette turbodiesel, og med adresse i Aalborg centrum har han for nyligt brugt 8500 kroner på at få monteret et partikelfilter.
- Det er mange penge for en pensionist. Det er jo ikke noget, der ligger inden for budgettet.
Han kalder det noget makværk og mener, det er at skyde gråspurve med kanoner at forbyde borgere med adresse inden for miljøzonen at køre hjem i deres gamle bil. Han ville i stedet ønske, de kunne få en dispensation.
- Det er jo ganske få, som bor inden for miljøzonen. Dem, der bor uden for miljøzonen, må jo stadigvæk køre hjem til sig selv, og så må de leve med ulempen ikke at kunne køre ind til byen.
Ifølge FDM, bilisternes interesseorganisation, rammer de nye regler omkring 63.000 bilejere.
De hilser egentlig de skærpede regler velkomne, men de så gerne, at de berørte bilister i langt højere grad fik holdt hånden under sig økonomisk.
- Om det havde været en højere skrotpræmie eller en bedre tilskudsordning eller noget helt tredje, det er ikke så afgørende. Men at man havde hjulpet de her mennesker økonomisk, der nu bliver ramt af, at de lige pludselig har en bil, de reelt ikke kan bruge til det, de plejer at bruge den til, siger Dennis Lange, der er chefkonsulent hos FDM.
Men tanken om en forhøjet skrotpræmie er umiddelbart ikke noget, som tiltaler Niels Jørgen Jacobsen.
- Det ville simpelthen være spild af ressourcer. Jeg er opvokset i en tid, hvor man passer på sine ting, og hvor ressourcerne var knappe. Man smider jo ikke noget væk, der virker.
Ekstra udgift for bilejere
I Aalborg Kommune har rådmand for by og land, Jan Nymark Rose Thaysen haft kontakt med Christiansborg, fordi han også gerne havde set et forhøjet skrotpris.
- Det ville alt andet lige have kunnet hjælpe nogle bilejere. For der er jo nogen, som bliver klemt økonomisk i det her, siger han.
Også rådmand for klima og miljø i Odense, Tim Vermund, anerkender, at det kan være både dyrt og bøvlet for bilejere med en gammel dieselbil. Alligevel mener han, det er det eneste rigtige at gøre.
- Jeg tror, at hvis man har bil, så er man vant til, at der er værkstedsregninger. Og så kan man jo glæde sig over, at hvis man får lavet et partikelfilter, så kører man ikke rundt og gør andre mennesker syge med sin bil. Det her er et nødvendigt tiltag, og jeg håber, at folk har forståelse for, at at vi indfører miljøzonerne, siger Tim Vermund.
Derfor forventer han også, at det geografiske område med tiden vil blive udvidet.
- Jeg håber, at vi på sigt kommer til at få væsentlig renere og sundere luft og indånde, så færre mennesker bliver syge med de her meget, meget forfærdelige sygdomme som lungekræft.