Fra 'ikke og en skid' til 'helt oppe at ringe': Da Allans livsværk blev ramt af corona

Restauratør Allan Thallaug tager os med på nogle af de mest nervepirrende uger i sit arbejdsliv.

Allan Thallaug lader blikket

vandre
rundt i sin forladte restaurant.

Det føles virkelig mærkeligt.

I dag skulle restauratøren, der driver tre spisesteder i Aarhus, have leveret mad ud af huset til 400 personer. I aften skulle Restaurant Mellemrum, som han har står i, have været fyldt med 60 gæster.

Men lige nu aner Allan Thallaug ikke, hvornår der igen kommer til at sidde kunder på de spisebordsstole, der i øjeblikket er stablet på bordene.

I går lukkede han sine tre restauranter og sendte 60 medarbejdere hjem med beskeden:

- Jeg aner ikke, hvad der kommer til at ske. Jeg ved lige så lidt, som I gør.

Han har hørt, at der er hjælpepakker på vej, men han ved ikke hvilke.

Selv om Allan Thallaug med egne ord er "ukuelig optimist," er de positive tanker "eddermame" sat på prøve denne lørdag, hvor han står midt i sit livsværk uden at ane, hvor længe det vil være tomt og tavst.

Bliver det nogensinde det samme igen?

Det er nu tre uger siden, landets restauranter åbnede efter to måneders tvangslukning.

DR
har fulgt Allan Thallaug, der driver restauranterne Ombord, Komfur og Mellemrum i Aarhus samt Thorsager Forsamlingshus på
Djursland
, i hele perioden.

Her giver han et indblik i nogle af de mest nervepirrende arbejdsuger, han har haft i sine 12 år som restauratør.

Vi starter med at skrue tiden tilbage til begyndelsen af maj. På det tidspunkt har Allan Thallaugs restauranter været lukket i otte uger.

I den periode har han tjent nul kroner.

- 92, 92, 92...

Allan Thallaug går med et målebånd i hånden og repeterer for sig selv cifrene på den afstand, han lige har målt mellem to vægge.

Efter mange ugers nedlukning er han begyndt at planlægge genåbningen af sine restauranter.

Han glæder sig, for coronakrisen har kostet ham dyrt.

- Vi har tabt mellem en hel og halvanden million. Økonomisk er vi sat tre-fire år tilbage, siger han.

Siden Allan Thallaug lukkede sine restauranter, er der faldet klarhed over hjælpepakkerne. Hans ansatte er sendt hjem på lønkompensation, og der er ikke uddelt fyresedler.

Men her i begyndelsen af maj

præger
følelsen af enorm uvished stadig den aarhusianske restauratør.

- Forsætter det længe nok, kan konsekvensen blive fyringer, eller at vi må sælge en enhed fra, alt efter hvilken værdi restauranten har på den anden side af det her. Worst case scenario skal vi helt lukke og slukke.

Han tilføjer:

- Men jeg synes selv, jeg er en sejlivet motherfucker, så jeg skal eddermame nok løbe stærkt, for at det ikke kommer til at ske.

Denne torsdag er Folketingets partiledere samlet på Marienborg. De forhandler om, hvilke ting der skal åbne i den såkaldte fase to af genåbningen af det danske samfund.

Forventningen er, at restauranterne får lov til at åbne.

Det er derfor, Allan Thallaug denne dag måler Restaurant Mellemrum på alle leder og kanter.

Han regner nemlig med, at der vil være

restriktioner
, når han må åbne. Han aner bare ikke hvilke.

Skal der være fem kvadratmeter per person i lokalet? Tre kvadratmeter? eller er to mon nok?

Allan Thallaug planlægger ud fra flere mulige scenarier, og hans beregninger viser, at bare én kvadratmeter har stor betydning for, hvor mange gæster han må have.

Først på aftenen torsdag den 7. maj meddeler statsministeren, at restauranter må åbne fra den 18. maj.

Der er 11 dage til.

Allan Thallaug er glad, men følelsen af uvished er stadig plantet i ham. Han er særdeles spændt på, hvilke

retningslinjer
restauranterne må åbne under.

Hvis kravet bliver fem kvadratmeter per person i lokalet, kan det knap betale sig at åbne.

- Det er sgu lidt for spændende lige nu. Kom så med de

retningslinjer
, Mette F.!

Allan Thallaug slår frustreret ud med armene.

- Status er ikke og en skid. Vi venter og antager. Det er rent gætteri, siger han og ryster opgivende på hovedet.

I dag er det en uge siden, han fik at vide, at hans restauranter må genåbne.

Der er under fire

døgn
til, at kunderne igen kan bestille skindstegt kulmule og cognacflamberet oksemørbrad, men Allan Thallaug ved ikke, hvor mange han må lukke ind i sine restauranter.

Trods de manglende

retningslinjer
har han besluttet at hænge hvide plader op mellem bordene.

Allan Thallaug ved ikke, om skillevægge bliver et krav, men han vil ikke risikere at mangle dem på mandag, hvor de åbner.

Han har svært ved at skjule sin frustration over ikke at kunne lægge en præcis plan for, hvad der skal ske.

- Lad os nu få erhvervslivet i gang. Vi slikker alle sammen på patten og får hjælpepakker, og vi vil egentlig gerne køre selv igen og tjene vores egne penge. Men hvis vi ikke kan få at vide, hvordan vi kan gøre det, kan vi ikke beregne, om vi har et forretningsgrundlag, siger han.

Sidst på eftermiddagen lander de længeventede

retningslinjer
.

- De er okay, siger Allan Thallaug til sin hustru, da han sidder hjemme i sofaen og hører værten på TV Avisen remse dem op.

Der skal være to kvadratmeter per person i restauranten. Umiddelbart vil det betyde, at der må være 48 personer i Restaurant Mellemrum. Normalt kan de have 60 gæster.

Men der skal også være én meters afstand mellem hvert selskab. Afstandskravet mellem selskaberne betyder, at det vil svinge, hvor mange gæster de kan have i restauranten. Er der booket mange tomandsborde kan der være færre, end hvis der primært kommer fire- og seksmandsselskaber.

Grundlæggende er Allan Thallaug tilfreds med retningslinjerne.

Nu er spørgsmålet bare, om aarhusianerne er det samme.

Tør de gå ud at spise igen?

Vinglassene klirrer på Restaurant Mellemrum.

Fra køkkendøren kan man høre glohed, spruttende olie, og inde mellem skillevæggene flyder samtalerne og får lyden af summende snak til at brede sig i lokalet.

I aften er Allan Thallaug selv trukket i tjenerskjorten.

- Jeg synes, det er sejt, hvis du spiser hele den lammeskank, siger han til en dreng i otte-niårsalderen, da han serverer ham en portion kød, som vil gøre de fleste fuldvoksne mænd mætte.

- Hvis du gør det, kommer jeg med en mere, tilføjer han og får et smil retur fra drengens forældre.

Allan Thallaug har også selv svært ved at tørre smilet af sit ansigt.

- Det er megapositivt at være i gang. Jeg er helt oppe at ringe, siger han og tilføjer:

- Det var lige før, vi stod og klappede ad folk, da de gik ind ad døren.

I aften er der 46 gæster på Restaurant Mellemrum. Det er det maksimale, de kan være med de nye

retningslinjer
, fortæller Allan Thallaug.

Han får lignende

meldinger
fra sine andre restauranter.

- Så det er ganske

glimrende
. Jeg havde nok regent med, at vi ville ligge lidt lavere, siger han.

Han vil dog ikke vil afblæse krisen.

- Vi skal lige 14 dage hen, inden jeg kan sige, at det er pissefedt, siger han.

Allan Thallaug peger på en sort sæbedispenser.

- Der er håndsprit på bordene, siger han.

- Det lugter lidt af Tequila. Sådan en rigtig god teenagebrandert, tilføjer han og får det syv mand store selskab til at grine.

Det er knap tre uger siden, Allan Thallaug genåbnede sine restauranter, så han er efterhånden vant til at flette sidebemærkninger om håndsprit ind i samtalerne med gæsterne.

Det er gået godt, fortæller han. Der har været fuldt booket stort set hver aften.

Men virksomhedens omsætning ligger stadig kun på 50 procent af normalen.

Årsagen er dels, at der må være færre gæster i restauranterne, men også at de plejer at levere mad til konferencer, konfirmationer og lignende. Den del af forretningen ligger bumstille.

Alle fastansatte er kaldt tilbage på job – dog kun 20 timer om ugen. Opvaskere og andre løstansatte har stadig ikke timer.

Hvis Allan Thallaug fortsat skal holde på alle sine medarbejdere, er han afhængig af hjælpepakker, siger han.

Men nu er der gang i restauranterne, og der kommer penge i kassen. Hvorfor skal staten blive ved med at holde hånden under din forretning?

- Så længe de stiller krav om, at jeg skal

minimere
min forretning og skalere ned, må der også komme en hjælpepakke den anden vej, mener han.

Overordnet er han dog sikker på, at livsværket klarer skærene. Han tror også på, at de kommer gennem krisen uden fyringer. Det sidste er meget vigtigt for ham, understreger han.

- Jeg er ukuelig optimist. Vi skal nok komme igen.

Hør mere om Allan Thallaugs historie i 21 Søndag på DR1 klokken 21.

Facebook
Twitter