Fra Niels Bohr til Johannes V. Jensen: Disse danskere har modtaget nobelpriser

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind vil sikre flere nobelpriser til Danmark i fremtiden.

En af de mest kendte danske nobelprismodtagere er fysikeren Niels Bohr. Han vandt prisen i 1922. (Foto: Olaf Ibsen © Scanpix)

Gennem tiden har 13 danskere modtaget en nobelpris. Den første var Niels Finsen i 1903, der fik prisen i medicin for sit arbejde med lysets påvirkning af sygdomme. Senest var i 1997, hvor kemikeren Jens Christian Skou blev tildelt prisen i kemi for sit arbejde med enzymer.

Nu vil uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) indføre en såkaldt nobelpagt for, at flere forskere skal hente nobelpriser hjem til Danmark.

Nedenfor kan du se, hvilke danskere der tidligere har fået tildelt prisen.

1903: Niels Ryberg Finsen

Niels Ryberg Finsen fik prisen i fysiologi og medicin for sine forsøg med lys i sygdomsbehandling.

1908: Fredrik Bajer

Forfatteren og politikeren Fredrik Bajer var medlem af Folketinget for Venstre fra 1872-1895 og kæmpede blandt andet for kvinders ligeberettigelse og den såkaldte fredssag. Han stiftede Dansk Fredsforening og Verdensfredsbureauet i Bern i Schweiz. Sammen med svenske Klas Pontus Arnoldson modtog de Nobels Fredspris for deres arbejde for fred - blandt andet i forbindelse med Det Internationale Fredskontor.

1917: Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup

De to forfattere Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup fik tildelt Nobels Litteraturpris. Henrik Pontoppidan var især kendt som repræsentant for perioden i dansk litteraturhistorie, der er kendt som ’Det Moderne Gennembrud’, og som er kendetegnet ved realistiske skildringer af fattigdom og klasseskel.

1920: August Krogh

Fysiologen August Krogh modtog prisen i fysiologi og medicin for undersøgelserne af de små blodkars, kapillærernes, fysiologi.

1922: Niels Bohr

Fysikeren Niels Bohr fik Nobelprisen i fysik for sin forskning i atomernes struktur og deres stråling. Cirka 20 år senere var han med til at udvikle atombomben. Et projekt, der senere begyndte at bekymre ham, og indtil sin død i 1962 kæmpede han for en fredelig udnyttelse af den viden om atomer, som han selv havde bidraget med. Han skrev blandt andet et åbent brev til FN.

1927: Johannes Fibiger

Lægen Johannes Fibiger fik prisen i fysiologi og medicin for sine kræftstudier af rotter. Han var den første kræftforsker, der modtog prisen.

1943: Henrik Dam

Biokemikeren Henrik Dam modtog Nobelprisen i fysiologi og medicin sammen med amerikaneren Edward Adelbert Doisy for opdagelsen af K-vitaminet.

1944: Johannes V. Jensen

Forfatteren Johannes V. Jensen fik i 1944 Nobelprisen i litteratur. Han skrev særligt om, hvordan fremskridt og det moderne liv påvirkede mennesket.

1975: Aage Bohr og Ben Roy Mottelson

Fysikeren Aage Bohr og den amerikansk-danske Ben Roy Mottelson fik prisen i fysik for deres atomforskning. Aage Bohr er søn af Niels Bohr, der modtog prisen i 1922.

1984: Niels K. Jerne

Niels K. Jerne, der var læge og immunolog, modtog sammen med den argentinske Cesar Millstein og den tyske J. S. Köhler Nobelprisen for fysiologi og medicin for deres arbejde med immunsystemet.

1997: Jens Christian Skou

Fysiologen Jens Christian Skou fik sammen med amerikaneren Paul D. Boyer og briten John E. Walker Nobelprisen i kemi for opdagelsen af natrium-kalium pumpen i celler, hvor der findes et enzym som pumper natrium ud af cellen og kalium ind i den. Ifølge videnskab.dk kom prisen med 40 års forsinkelse, men der er en tradition for, at forskere kan modtage prisen for ældre opdagelser. Han er i dag 99 år.