Fra psykisk syge til årlig hyldest: Sådan har samfundet ændret syn på transpersoner

Transkønnedes muligheder har ændret sig drastisk igennem årene.

Nemmere adgang til behandling og højere tolerance i samfundet får flere transpersoner til at søge behandling. (Foto: Brendan MCDermid © Scanpix)

Homoseksuelle blev i mange år betragtet som psykisk syge. Det samme var tilfældet for transkønnede - indtil en lovændring trådte i kraft i 2017.

Nu begynder effekten af ændringen at vise sig, og klinikkerne i København og Aalborg melder om kraftige stigninger i antallet af personer, der er i gang med processen med at skifte køn.

Her følger et overblik over, hvordan samfundets håndtering af transkønnede har udviklet sig over årene:

Verdens første transkvinde

Lili Elbe er blevet et ikon for transkønnede. I 2015 fik filmen 'The Danish Girl' om hende premiere.

Den danske kunstmaler Lili Elbe (Einar Wegener) var den første person i verden, der fik foretaget en kønsskifteoperation. Det skete i 1930.

Lili Elbe blev født i Vejle i 1882 som dreng under navnet Einar Wegener. Livet var svært for Elbe, der ikke følte sig tilpas i sin egen krop og led af søvnløshed og selvmordstanker.

Selv i det frigjorte kunstnermiljø i København accepterede man ikke Lili Elbe.

Elbe mødte i 1930 den tyske læge Kurt Warnekros, der var overbevist om, at Lili Elbe var en kvinde fanget i en mands krop. Og den købte Elbe, der lod sig operere.

En senere operation i 1931, der skulle give Lili Elbe en livmoder, kostede hende dog livet.

Foreninger stiftes

Her er det et pride-event i Serbien. (Foto: MARKO DJURICA © Scanpix)

Danmark har altid været kendt for de mange foreninger, der repræsenterer alle mulige interesser. I 1948 blev Forbundet af 1948 stiftet - det vi i dag kender som LGBT Danmark.

Det er efter sigende en af verdens ældste eksisterende LGBT-foreninger. LGBT er en forkortelse for "Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender", som er den internationale fællesbetegnelse for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

Det var dog først i 2008, at man føjede transkønnede til foreningen officielt.

De første 20 år efter 1948 var foreningens arbejde præget af en hård kamp mod samfundets forfølgelse og stigmatisering, der ikke gjorde det nemt at være andet end heteroseksuel.

I 1970'erne flyttede normer og lovgivning sig dog så meget, at foreningen nu kunne fokusere på at arbejde mere målrettet mod øgede rettigheder.

Sexologisk klinik

I mange år var det kun på Rigshospitalet, at transkønnede blev udredt - og det tog ofte mange år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I 1986 oprettes Sexologisk Klinik i København, og det er her behandlingen af transkønnede sker - i dag

Og den sker ud fra en opfattelse af, at der er tale om en psykisk lidelse. I årene fremover ligner de transkønnedes udfordringer i høj grad de udfordringer, som homoseksuelle tidligere er blevet mødt med.

Det var i 1981, at homoseksualitet blev slettet fra Sundhedsstyrelsens liste over sygdomme.

Indtil 1. januar 2018 var det Sundhedsstyrelsen, der havde monopol på udredningen og den eventuelle behandling af transkønnede. Forløbet for de transkønnede fik igennem årene meget kritik for at behandle dem som psykisk syge.

Faktisk stod de under diagnosen "psykisk lidelse" indtil 2017, hvor et politisk flertal besluttede at fjerne transkønnethed fra listen over diagnoser for psykiske sygdomme - som det første land i verden.

Kraftig stigning i kønsskifteoperationer

Copenhagen Pride Parade samler hvert år tusindvis af mennesker. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I dag er der to steder, hvor man kan skifte køn: I København eller Aalborg.

Og efter lovændringen i 2017 er det blevet langt lettere at få tilladelse til at få foretaget en kønsskifteoperation i Danmark.

Ifølge Region Nordjylland blev 19 personer i 2016 henvist til klinikken i Aalborg, mens tallet var tallet var steget til 357 personer sidste år.

Perioden for udredning til kønsskifte er forkortet markant - før kunne det tage op til 12 år, i dag må det maksimalt tage et år.

Spørger man eksperter på området, er der i dag en langt større samfundsmæssig anerkendelse af, at transkønnede bør behandles ligeværdigt med alle andre mennesker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk