Fra Putin til kong Gustav: Kongehuse og regeringschefer mindes prins Henrik

Kondolencerne til dronningen om prins Henriks død ruller ind fra stats- og regeringsoverhoveder.

(Arkiv) Dronning Margrethe og Prins Henrik sidder ved siden af den svenske konge Gustav ved den belgiske prins Philippe bryllup den 4. december 1999. (Foto: Benoit Doppagne © Scanpix)

Hilsnerne til dronningen fra de europæiske kongehuse og regeringschefer er mange og varme.

Blandet andre den svenske konge, Carl Gustav, mindes prins Henrik med stor varme:

- Dronningen og jeg har i dag med stor sorg modtaget beskeden om, at prins Henrik er gået bort. Jeg vil udtrykke vores dybeste medfølelse med dronning Margrethe, kronprins Frederik og prins Joachim og deres familier, siger kongen i en udtalelse, der er offentliggjort på kongehusets Instagramkonto:

Den svenske konge, Carl Gustav, fremhæver det svenske især hofs nære forbindelse til det danske kongehus.

- Der er en nær forbindelse mellem de nordiske kongehuse, ikke mindst gennem de nære slægtsbånd, som forbinder os. Vi mindes prins Henrik med stor varme, lyder det videre i beskeden.

Kong Carl Gustav er fætter til dronning Margrethe.

(Arkiv) Ruslands præsident Vladimir Putin snakker med dronning Margrethe og Lars Løkke Rasmussen under et møde i Købehavn i 2011.(Foto: REUTERS/Alexei Druzhinin/RIA Novosti/Pool) (Foto: RIA Novosti © Scanpix)

Ruslands præsident Vladimir Putin har sendt et kondolencebrev til dronning Margrethe.

Budskabet lyder i følge Ritzau blandt andet:

- Jeg deler dybfølt Deres sorg. Jeg ønsker dem og alle medlemmer af den danske kongelige familie styrke og mod i denne svære tid.

Også i den norske kongefamilie mindes man prins Henrik.

- Kongefamilien har med stor sorg modtaget nyheden om, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik af Danmark er gået bort, lyder det på det norske kongehus hjemmeside.

Den norske konge, Harald, uddyber:

- Vores tanker går til Dronning Margrethe og den nærmeste familie ved prins Henriks bortgang. Vores kondolencer går også til det danske folk, siger kong Harald.

Den norske konge har besluttet, at der skal flages på halv stang på slotsbalkonen på norske regentpalads fra i dag indtil begravelsesdagen.

(Arkiv) Sveriges kong Carl Gustav, dronning Margrethe og norges kong Harald skåler ved gallataffelet på Christiansborg Slot søndag d. 15. januar 2012 i anledning af dronning Margrethes 40 års regeringsjubilæum. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har udsendt en pressemeddelelse efter prins Henriks død.

Præsident Macron og hans kone Brigitte Macron har modtaget nyheden om prinsens død "med sorg". Og de udtrykker deres dybtfølte kondolence til "regenten Magrethe II, de to børn Frederik og Joachim, børnebørnene og folket i Danmark", lyder det i en pressemeddelelse, der citeres af det franske medie Le Figaro.

Den rumænske kongelige familie har også været ude og udtrykke sympati:

- Hendes Majestæt Margareta, den rumænske krones vaktmester, modtog sammen med hele den kongelige familie med stor sorg nyheden om Hans kongelige højhed prins Henrik af Danmarks bortgang, skriver den romænske royale familie i et presseskriv i følge det britisk medie Royal Central.

- Hendes Majestæt Margareta og Prins Radu var ofte sammen med det kongelige danske par og nyder prins Henriks kærlighed, generositet og varme. Hendes Majestæt Margareta har her til morgen forfattet et personligt brev til Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, fremgår det videre af presseskrivet, der afsluttes:

- Gud hvile ham i fred!

Også Europa-Parlamentets formand, Antonio Tajani, har i en pressemeddelelse givet sin kondolence:

- Det er med sorg, jeg har modtaget nyheden om, at Prins Henrik er gået bort. Jeg udtrykker min dybeste medfølelse med H.M. Dronning Margrethe 2., den danske kongefamilie og det danske folk, siger han i pressemeddelelsen.

Blandt de mange kondolencer er også Færøerne og Grønland, der begge er en del af Rigsfællesskabet, samt det danske mindretal i Sydslesvig.

På vegne af Færøernes landsstyre og det færøske folk overbringer den færøske lagmand, Aksel V. Johannesen, deres dybeste medfølelse.

- Deres Majestæt har sammen med Hans Kongelige Højhed Prins Henrik aflagt mange erindringsværdige besøg på Færøerne, siger han ifølge Ritzau.

Formanden for det Grønlandske landsstyre, Kim Kielsen, mindes ligeledes de besøg, som regentparret har aflagt Grønland.

- Både under Deres og Prinsens besøg i Grønland gennem mange år, men også direkte ved andre begivenheder, har vi mærket prinsens brede og varme engagement i grønlandske anliggender, siger han ifølge Ritzau.

I Sydslesvig flages der på halv mast fra det danske mindretals bygninger for at minde prins Henrik.

- Det er med dyb sorg, at vi har modtaget budskabet om, at Hans Kongelige Højhed Prins Henrik ikke er mere. Prinsen har på mange måder været knyttet til Sydslesvig, skriver repræsentanter for Det Sydslesvigske Samråd i en kondolenceskrivelse til dronningen og kongefamilien ifølge Ritzau.

Facebook
Twitter