Fra snydeæg til nedskydning: Krigen mod måger raser

Mange borgere er så generede af mågernes skrig og aggressive adfærd, at de ønsker dem skudt og borte.

Mågen kan sagtens finde føde i byerne - der skal bare være skrald nok. Til stor gene for mange byboere. (© Colourbox)

Fra Holbæk til Aalborg og fra Aarhus til Endelave. Alle afkroge af Danmark har snart deres egen mågekrig.

Går man fx ind på Aarhus Kommunes hjemmeside, kan man finde folderen "Når mågen bliver en uønsket nabo".

Her finder man information om alle tænkelige bekæmpelsesteknikker. Net, skræmmeteknikker, fuglepigge - men også mere raffinerede som snydeæg, man kan bytte ud med mågens rigtige æg, oliering af mågens æg, så ægget dør - og så selvfølgelig det mest drastiske: Nedskydning.

Gaskanoner, strømførende hegn og nedskydning

Og nedskydning er præcis, hvad Facebook-gruppen "Mågerne ud af Aarhus" ønsker.

Gruppen har på kort tid fået knap 3000 medlemmer, der med stor iver deler videoer af måger, der i flok skriger i de aarhusianske baggårde midt om natten - til stor irritation for beboerne i de omkringliggende lejligheder.

Men Aarhus er langt fra den eneste by, hvor mågeproblemet er blevet et tilbagevendende sommer-tema.

I Aalborg skød den kommunale mågejæger sidste år over 500 måger, mens flere landbrug og minkfarme har fået installeret gaskanoner eller strømførende hegn, som mågerne flyver ind i.

Den ubekvemme natur

Det er ikke kun mågen, som vi danskere gerne vil af med. Naturstyrelsen melder om en stigning i antallet af danskere, der ringer ind og vil have vildtkonsulenter til at komme ud og skyde rådyr, der spiser rosenknopper i villahaverne, duer, der skider på terrasser, ræve - og så altså måger.

Vi vil af med naturen, når den kommer for tæt på, påpeger lektor i bioetik og medlem af Etisk Råd Mickey Gjerris

- Problemet er, at hvis vi tilrettelægger hele verden, så det kun er vores behov og deres opfyldelse, det handler om, så bliver her kedeligt at være. Når der ikke er plads til det uforudsigelige og det, der kan stille sig i vejen for os - det, der minder os om, at den her verden ikke bare er en legeplads, hvor vi kan gøre, som vi vil, siger Mickey Gjerris til P1 Feature.

Vi er ikke truet - bare generet af kaos

Men vi skal være opmærksomme på, at vi mister noget af os selv, når vi mister den vilde natur - eller i hvert fald den lille smule, der er tilbage af den, mener Mickey Gjerris.

Og det er en kedelig tendens. For de dyr, vi nu vil have fjernet, truer jo ikke vores eksistens. De skaber bare kaos i den orden, vi forsøger at skabe.

- Vi skulle måske se på, om der ikke kunne ske noget ved at alting ikke er lagt til rette på forhånd. Der er en masse natur, vi har skubbet bagud for ikke at føle os truet. Men det er jo ikke det, der er tale om. Nu vil vi gerne have fjernet den lille smule natur, der er tilbage, fordi den ikke er bekvem for os, siger Mickey Gjerris.

Facebook
Twitter