Fra stormfuld bro til terror: 10 ting der satte præg på det danske kongehus i 2015

En begivenhedsrigt år lakker mod enden for medlemmerne af det danske kongehus.

Dronning Margrethe og prinsgemalen har i løbet af året også vist Lego frem ved et statsbesøg i Indonesien. (Foto: pool © Scanpix)

Her, hvor 2015 lakker mod enden, er det tid til at se tilbage på et år, hvor medlemmerne af det danske kongehus har påkaldt sig offentlighedens interesse.

1. Susede over en storm-lukket bro

Kronprins Frederik på Amalienborg. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Kronprins Frederik startede året med fuld fart over Storebæltsbroen, da han skulle deltage i uddelingen af årets sportspriser i Herning. Problemet var blot, at broen var lukket for al trafik på grund af stormen Egon.

Kongehuset og PET beklagede senere episoden. På et tidspunkt var der overvejelser om at stille kronprinsens PET-vagt til ansvar for episoden. Det skete dog ikke.

2. Terror i Danmark

Kronprinsen ved mindehøjtidelighed efter terrorangrebet. (Foto: Claus bech © Scanpix/Claus Bech)

I februar stod kongehuset over for terror på dansk grund.

Kronprinsen deltog ved mindehøjtideligheden ved Krudttønden i København, hvor mange mennesker var samlet to dage efter angrebet, som kostede to ofre og gerningsmanden livet.

Dronningen udtalte sig efterfølgende om angrebet i et interview med hollandsk presse, som var i landet i forbindelse med et kommende statsbesøg.

- Det, der skete i lørdags, var naturligvis et stort chok for os alle, og det har bestemt efterladt et mærke på folk i hele Danmark, sagde dronningen.

3. Deltog ikke ved fødselsdagen

April bød på 75-års fødselsdag for dronning Margrethe.

Først med fejring i Aarhus, hvor prinsgemalen og resten af familien stod ved hendes side.

Derefter med interview til flere medier, hvor hun til Berlingske sagde, at indvandrere i Danmark skal tilpasse sig det danske samfund.

Hun stillede også op til pressemøde i forbindelse med fødselsdagen. Her gjorde hun blandt andet opmærksom på, at hun ingen problemer havde med sin alder.

Senere betegnede hun dog sig selv som en ældre kone og irettesatte en journalist, der tiltalte hende "du" og ikke "De".

Fødselsdagen bød også på gallataffel og fejring på dagen, den 16. april, hvor en stor folkemængde var mødt frem med flag på Amalienborg Slotsplads. Kareten kørte gennem København, og om aftenen holdt kongehuset fest for mere end 200 gæster.

En ting satte dog sit præg på begivenhederne.

For allerede inden fødselsdagen havde prinsgemalen lagt sig syg med influenza og kunne derfor hverken deltage i pressemødet, gallataflet eller på selve fødselsdagen.

Det påkaldte sig interesse - også da prins Henrik rejste til Sydeuropa ugen efter.

Samme måned kom det også frem, at prins Henrik valgte at bortforpagte salg og produktion af vin fra sit slot i Sydfrankrig Château de Cayx til det franske firma Vinovalie.

Beslutningen havde prinsgemalen taget sammen med familien.

4. Farfar forstod ikke ligestilling

grundlovsdag i juni blev 100-året for kvindernes stemmeret også fejret.

En fejring, som dronning Margrethe deltog i ved blandt andet at holde tale foran Christiansborg.

Her fortalte hun om dengang, hendes farfar tørt havde sagt "jeg synes nu hellere, De skulle gå hjem og lave kaffe til Deres mand", da en kvinde over for kongen udtrykte lykke ved, at han havde underskrevet loven om kvinders stemmeret i 1915.

Senere på måneden fik dronningen travlt, da Lars Løkke Rasmussen (V) vandt valget, og hun derfor skulle modtage den nye regering og sige farvel til den aftrædende SR-regering.

5. Sommertogt gik også til Grønland

Regentparret nød solen i Grønland under sommertogtet. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Sommeren bød på den årlige sommertogt.

I år gik den også forbi Færøerne, Grønland og en række danske byer.

Normalt er regentparret på to sommertogter i Danmark. Men i år var den ene danmarkstur afløst af besøg på Færøerne og i Grønland, hvor regentparret blev mødt med flag og smil i flere bygder.

6. Ups, forkert maler

I august havde prins Joachim og prinsesse Maries ældste søn, prins Henrik, første skoledag.

Samme måned var dronning Margrethe inviteret til Christiansfeld, hvor en glad Kolding-borgmester kunne løfte klædet af en ny statue, som skulle markere, at byen var udpeget som kulturarv af Unesco.

På klædet var gengivet en akvarel, som viste Christiansfeld.

I sin tale fremhævede borgmesteren, at dronningen havde lavet akvarellen, da hun var 14 år.

Men nej...

Dronningen rystede på hovedet og afbrød talen:

- Hvor har du den historie fra? Det er ikke mig, sagde dronningen til borgmesteren, som skyndte sig at kalde historien en vandrehistorie.

7. Hyldest til astronauten

Da den første danske astronaut, Andreas Mogensen, landede i god behold på Jorden i september efter turen til den Internationale Rumstation, ISS, blev han hyldet af store dele af den danske befolkning.

Også dronning Margrethe lykønskede den danske astronaut og gav ham en sjælden medalje for sin indsats.

September bød også på en tur til Nepal for kronprinsen.

Fra Nepal opfordrede kronprins Frederik danskerne til at hjælpe Syriens flygtninge. Det gjorde han i en video, som blev sendt under det store indsamlingsshow, DR og TV 2 afholdt sammen.

8. Grevinden i skilsmisse

Prinsesse Marie fylder 38 år d. 6. februar 2014. Prins Nikolai blev konfirmeret i Fredensborg Slotskirke, lørdag d. 18. maj. Efterfølgende var der frokost på Fredensborg Slot, hvor den nærmeste familie stillede op til et foto. Fra venstre er det Martin Jørgensen, Prins Felix, Grevinde Alexandra, Prins Henrik, Prins Nikolai, Prins Joachim, lille Prins Henrik, Dronning Margrethe og Prinsesse Marie. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

I periferien af kongehuset kom det i september også frem, at den tidligere prinsesse, nu grevinde Alexandra, der i sin tid var gift med prins Joachim, skulle skilles fra fotografen Martin Jørgensen.

- Vi har ikke de samme værdier længere, og jeg kunne ikke se os have en fremtid sammen, fortalte grevinden.

9. Ingen nye bryster

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1052150751502115

I oktober fyldte kronprinsparrets ældste søn, prins Christian, 10 år. Han er nummer to i arvefølgen til tronen efter sin far, kronprins Frederik.

Samme måned blev kongehuset træt af ugebladet Her og Nu, der kunne fortælle, at prinsesse Marie havde fået lavet bryster i Litauen.

Historien viste sig at være usand, og efter anmodning fra kongehuset beklagede Her og Nu historien. En beklagelse, kongehuset også videregav i en pressemeddelelse.

10. Terror igen

Fredag 13. november var en sort dag i Paris, hvor terrorister dræbte over 120 mennesker.

Dagen efter sendte dronning Margrethe og prinsgemalen sin kondolence til den franske præsident, François Hollande.

- Prinsgemalen og jeg udtrykker vores inderlige sympati med alle berørte - med hele Frankrig, skrev dronningen blandt andet til den franske præsident.

En rørt prinsesse Marie mødte også op foran den franske ambassade, hvor mange havde lagt blomster.

- Jeg kunne ikke tro det. Det kan man ikke, sagde prinsessen med tårer i øjnene til DR Nyheder om terrorangrebet i sin hjemby Paris.

En rørt prinsesse Marie med familie. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Tilbage står nu julen, som regentparret fejrer på Marselisborg Slot sammen med prins Joachim og prinsesse Marie, prins Henrik og prinsesse Athena.

Kronprinsparret, prins Christian, prinsesse Isabella, prinsesse Josephine og prins Vincent holder jul med kronprinsesse Marys familie i Australien.

Og som traditionen byder, holder dronningen sin nytårstale 31. december klokken 18.00.

Husk, at du kan se 'Året i Kongehuset 2015' mandag klokken 20.30 på DR1 og efterfølgende på dr.dk/tv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk