Fra Tarok til EM-triumfen i 1992: Fem sportsbegivenheder med Dannebrog i en hovedrolle

Se en håndfuld nostalgiske tv-klip med Danmarks rød-hvide flag i fokus.

Rådhuspladsen i København var fyldt med glade danskere, da landsholdsspillerne blev fejret dagen efter 2-0-sejren over Tyskland i finalen ved fodbold-EM i Sverige i 1992. (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Dannebrog har på forskellig vis altid spillet en ganske særlig rolle i sportens verden. Specielt når det har handlet om dansk succes.

I forbindelse med at Dannebrog i dag fylder 800 år som Danmarks nationale flag, tager vi her et tilbageblik på fem markante sportsbegivenheder og -historier, hvor det rød-hvide flag særligt var i fokus.

1

Dannebrog på fire ben

Tarok er fortsat Danmarks mest kendte hest nogensinde. Men der var også tale om en ganske særlig travhest, der havde enorm stor succes frem til sin død i 1981.

Tarok blev ni år og var så populær herhjemme, at den blev kaldt for "Dannebrog på fire ben". Både fordi den blev betragtet som et nationalsymbol på linje med flaget, og fordi den med sin rødlige farver på kroppen og hvide ben havde et dannebrogsk skær over sig.

I videoen ses et klip fra tv-udsendelsen "Husker du?" om året 1981.

2

Nationalhelten Ole Olsen

Ole Olsen var i 1970'erne en af Danmarks største og mest folkekære sportsstjerner. Den snakkesalige sønderjyde var den første dansker, der vandt en VM-titel i speedway, og han var mere end nogen anden manden, der gjorde sporten populær herhjemme.

Her kunne man nærmest tale om "Dannebrog på to hjul", for ved VM var der altid et stort Dannebrog henover hans mave og brystkasse. Så der var ingen tvivl om, at her kom en dansker drønende, og herhjemme var vi meget stolte af ham.

I alt vandt Ole Olsen otte VM-titler i perioden 1971 til 1983 - og tre gange blev han individuel verdensmester.

I videoen ses Olsen vinde det sidste heat i VM-finalen på Wembley i 1975.

3

Danmarks bedste hjemmekamp

VM-kvalifikationskampen mellem Danmark og Sovjetunionen grundlovsdag 1985 huskes især for at være Danmarks bedste kamp på hjemmebane nogensinde. Anført af Michael Laudrup og Preben Elkjær, der begge scorede to mål, vandt Danmark en flot spillet kamp med 4-2.

Men kampen, der blev vist i Danmarks Radio med Sven Gehrs som kommentator, og som fortsat kan ses på dr.dk, huskes også for den fantastiske kulisse. For hverken før eller siden har stemningen været så imponerende.

Idrætsparken - den nuværende Parken - var klædt i rødt og hvidt, og Dannebrog og andre former for rød-hvide flag blev svinget over alt.

Sejren var også kulminationen på flere års fremgang for det danske landshold, og i samme periode var den nationale eufori omkring holdet tilsvarende vokset gevaldigt.

4

EM-heltene blev hyldet på Rådhuspladsen

Dagen efter den overraskende triumf ved EM i fodbold i Sverige i 1992 blev landsholdsspillerne hyldet på Rådhuspladsen i København, hvor der ikke havde været samlet så mange mennesker siden Befrielsen i 1945.

Og rigtig mange af de fremmødte svingede med Dannebrog, som til sammenligning med kampen i Idrætsparken i 1985 nu var det flag, langt de fleste havde med. Syv år tidligere havde mange også brugt et rødt-hvidt flag, hvor der ikke var et kors i midten. Men det var nu kun en lille del, der gjorde det.

EM-sejren står stadig som Danmarks største sportslige triumf nogensinde.

5

Joachim B. Olsen med blot en hånd

Ved OL i 2008 i Beijing var kuglestøderen Joachim B. Olsen Danmarks fanebærer ved åbningsceremonien. Og da der er tradition for, at mænd fra idrætsgrene, hvor styrke spiller en stor rolle, bærer fanen i en hånd, gjorde Joachim B. Olsen selvfølgelig også det.

I årene forinden havde Joachim B. Olsen været en af verdens bedste kuglestødere med OL-sølv i 2004 og guld ved indendørs-EM i 2005 som de to flotteste resultater. Men rollen som fanebærer, hvor han gik rundt på det olympiske stadion med Dannebrog i en udstrakt arm, vil han ligeledes altid blive husket

Efter atletikkarrieren blev han politiker og sad i Folketinget for Liberal Alliance fra 2001 frem til valget i år, hvor han ikke blev genvalgt.

På DR1 kan du i dag fra 08.00 til 16.45 følge fejringen af 800-året for Dannebrog.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter