Fradrags-farvel gav travl december

Nu er det slut med at få lavet f.eks. almindeligt malerarbejde, der kan trækkes fra i skat.

Malere rundt om i landet har haft travlt de sidste par uger. I 2016 er det slut med at trække indvendige maleropgaver fra i skat, og det giver formentlig mere sort arbejde, mener Per Vangekjær, som er formand for Danske Malermestre. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det er absolut sidste udkald, hvis man vil spare penge på at få malet køkkenet, renoveret badeværelset eller ordnet panelerne. Så skal det faktisk være udført, inden dagen er omme.

I 2016 ændres håndværkerfradraget, hvilket betyder, at fradraget på en række almindelige vedligeholdelsesopgaver, som for eksempel indvendigt malerarbejder falder bort.

Og danskernes udsigt til at spare op til 15.000 kroner på at få malet stuen, inden året er omme, har givet travlhed hos Danske Malermestre. Her har man haft ekstraordinært travlt i årets sidste måned, fortæller Per Vangekjær, formand for foreningen, der organiserer godt 7000 malere.

- Vi er ikke vant til at se så høj beskæftigelse her op mod jul, og vi kan konstatere, at ledigheden er meget lav i malerfaget, siger Per Vangekjær.

Hos 3byggetilbud.dk, som formidler byggeopgaver mellem boligejere og håndværkere, har man også mærket til interessen for at spare nogle tusinde kroner, før det er for sent.

I december alene har man oplevet en vækst i 32 procent i maleropgaver og 38 procent i gulvslibningsopgaver. Arbejde, man ikke kan få fradrag til næste år.

- I december har 29 procent af alle vores opgaver været hasteopgaver, og vi har slået all time rekord i modtagne byggeopgaver, hvor vi har haft 30 procent mere end sidste år, oplyser Johnny Krogsgård.

Knapt så lyst ser det dog ud i 2016, mener Per Vangekjær.

- Jeg frygter, vi vil se en tilbagevenden af sort arbejde, som vi havde en del af, inden ordningen blev gennemført, siger han.

Per Vangekjær ærgrer sig over, at det ikke kun er danskernes pengepung, der bliver ramt.

- Vi kan ikke konkurrere med det sorte arbejde, og det er ærgerligt, for det er også os, der rekrutterer, og det kan betyde noget for lærepladserne til de unge. Historisk kan vi se, at når der er travlhed i branchen, tager malerne også flere ind, siger han og opfordrer til momsnedsættelse eller anden økonomisk kompensation som erstatning for det bortfaldne fradrag.

Sidste år indberettede 630.000 skatteydere håndværkerfradaget til Skat, og 61,9 procent anvendte det til almindelig vedligeholdelse.