Frank Grevil får whistleblower-pris

Den tidligere agent Frank Søholm Grevil får i dag overrakt en international whistleblower-pris. Han var en af de få der råbte op, siger en medstifter af prisen.

Frank Søholm Grevil var analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste. I 2004 lækkede han en række hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til pressen. (Foto: Fra TV- bånd © DR)

Integritet, mod og viljen til at risikere selv fængsel for at få demokratiet til at virke. Sådan beskriver Ray McGovern de personer, der bliver hædret med Samuel Adams Award for Integrity in Intelligence.

En internationale pris, der hvert år uddeles til en whistleblower, som har bidraget til at sikre mod misbrug af efterretninger. I dag modtager den tidligere efterretningsagent Frank Søholm Grevil prisen.

Chefanalytiker i CIA i 27 år

Ray McGovern har i 27 år arbejdet som chefanalytiker i CIA. Siden 1990erne har han været en ivrig kommentator på efterretnings-relaterede emner. Og han er medstifter af Samuel Adams Award for Integrity in Intelligence, der er blevet uddelt siden 2002.

I dag er han i Danmark for at overrække whistleblower-prisen til Frank Grevil, der i 2004 lækkede en række hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til pressen.

Papirernes indhold viste, at Forsvarets Efterretningstjeneste var væsentlig mere forsigtig i sin vurdering af Iraks masseødelæggelsesvåben, end den danske regering tog FE til indtægt for.

Den 47-årige Frank Grevil blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for videregivelsen af oplysninger. En straf han siden har afsonet.

En af de få der stod frem

Og den bedrift gør Frank Gevil ganske speciel fortæller, Ray McGovern.

- Der var hundredvis i efterretningstjenester verden over som indså, at deres regeringer ikke havde de beviser for, at der var masseødelæggelsesvåben. Men kun tre råbte op, siger han til dr.dk/nyheder.

En af de to andre, der gjorde deres for at gøre opmærksom på problemet, var, ifølge Ray McGovern, Katharine Gun, der arbejdede som tolk i det britiske efterretningsvæsen.

Hun afslørede, at det amerikanske NSA bad briterne om hjælp til at aflytte medlemmer af FNs sikkerhedsråd. Også hun kommer i dag til København for at tale ved Frank Grevils prisoverrækkelse.

Den anden var den australske Andrew Wilkie, der i 2003 opsagde sin stilling i den australske efterretningstjeneste i protest mod krigen i Irak. Begge er også blevet hædret med whisteblower-prisen, fortæller Ray McGovern.

- Frank Grevil kommer altså i rigtig fint selskab, siger han til dr.dk/nyheder.

Et sjældent individ

Han mener, at personer som Frank Grevil er utrolige vigtige. Netop fordi de er parate til at handle på trods af de omkostninger, det må have for dem personligt.

- Jeg er sikker på, Frank så sig selv i spejlet og overvejede konsekvenserne ved at stå frem. Han er et af de sjældne individer, der gjorde det alligevel, siger Ray McGovern.

Grevil kronologi

Frank Grevil ankede øjeblikkeligt dommen til landsretten.

Læs Københavns Byrets argumenter for dommen

Grevil blev fyret i marts 2004 for at have lækket de oplysninger som startede hele sagen til pressen. 30. november samme år idømmes Grevil seks måneders ubetinget fængsel i sagen.

I 1994 skiftede han katederet i Helsingør ud med ét på Hærens Officersskole, og i 2001 blev han ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), i O-sektoren, afdelingen for operation og analyse. Hans arbejde bestod i at analysere den eventuelle trussel fra kemiske masseødelæggelsesvåben i lande som Irak.

Han har arbejdet som kemiingeniør i De Danske Sukkerfabrikker, Shell og BP. Da hans kone døde i 1992, måtte han opgive sit job hos BP og begyndte at undervise på teknisk skole i Helsingør.

Frank Søholm Grevil er uddannet civilingeniør med speciale i kemi og et gennemsnit på den gode side af 11. Han er desuden sprogofficer fra Forsvarsakademiet med speciale i russisk. To af hans lærere på akademiet betegner ham som den bedste elev, de nogen sinde har haft, og kalder ham idealist og en mand, der søger sandheden.

Frank Grevil

23. september 2005

Den tidligere ansatte i FE Frank Grevil skal fire måneder i fængsel for at have lækket fortrolige oplysninger, besluttede Østre Landsret fredag.

12. september 2005

Ankesagen begynder i Østre Landsret. Undervejs afgør dommerne i landsretten at de delvist hemmeligtstemplede rapporter som Frank Grevil offentliggjorde ikke kan bruges i sagen - fordi FE kun vil lade dem indgå delvist, og det vil dommerne ikke gå med til.

30. november 2004

Københavns Byret idømmer Frank Grevil seks måneders ubetinget fængsel for at have lækkert fortrolige oplysninger. Grevil anker straks dommen til landsretten.

11. oktober 2004

Retssagen mod Frank Grevil indledes ved Københavns Byret.

30. juli 2004

Frank Grevil bliver tiltalt for under skærpede omstændigheder uberettiget at have viderebragt fortrolige oplysninger.

19. april 2004

Rapporterne offentliggøres efter at være blevet afklassificeret. Regeringen mener, at man dermed har dokumenteret, at Statsministeren ikke har vildledt Folketinget. Oppositionen mener det modsatte, og forlanger fortsat en undersøgelseskommission nedsat i sagen.

18. april 2004

FE anmoder politiet om at inddrage lækagen til TV2 i den pågående strafferetslige efterforskning. Der er tale om to andre dokumenter end dem, der var nævnt i Berlingske Tidende.

16. april 2004


Regeringen giver nu efter for presset fra oppositionen og vil offentliggøre FEs vurdering af Iraks besiddelse af masseødelæggelsesvåben forud for Irak-krigen.

TV2 offentliggører samme dag uddrag fra hemmeligstemplede rapporter i Nyhederne kl. 22.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) afviser alle beskyldninger fra Grevil: "De oplysninger, regeringen og jeg har lagt frem, er de oplysninger, vi har fået fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Der er ikke noget at komme efter".

15. april 2004

Københavns Politi sigter de to journalister på Berlingske Tidende efter hæleriparagraffen, 152d, for i februar at have offentliggjort rapporternes indhold. Det er første gang herhjemme, at journalister og en offentligt ansat er blevet sigtet efter straffeloven for at have lækket og viderebragt fortrolige oplysninger, der har med statens sikkerhed at gøre.

14. april 2004

Den hemmelige kilde i FE står frem i Dagbladet Information, og offentligheden hører for første gang Frank Grevils navn. Grevil er major af reserven. "Det kan ikke passe, at en efterretningstjeneste skal misbruges politisk. Anders Fogh blev ved med at tage os til indtægt for, at Irak sandsynligvis havde masseødelæggelsesvåben" siger Frank Grevil til Information.

27. marts 2004

Københavns Politi afhører Berlingske Tidendes chefredaktør og de to journalister, der har skrevet artiklerne, med sigtedes rettigheder.

20. marts 2004

FE oplyser, at en af deres medarbejdere har tilstået at være kilde til de trusselsvurderinger om situationen i Irak, som Berlingske Tidende har brugt i deres artikler. Medarbejderen har også erkendt at være kilden til anonyme udtalelser til avisen. Den anonyme kilde fyres med øjeblikkelig virkning fra FE. Medarbejderen risikerer at blive tiltalt efter straffelovens §152. Den handler om personer i offentlig tjeneste eller hverv, som uberettiget videregiver eller udnytter fortrolige oplysninger. Den tidligere FE-medarbejder tilstår overfor politiet.

24. februar 2004

FE indleder en række interne undersøgelser for at finde frem til Berlingske kilde. Lykkes det at finde kilden til de fortrolige oplysninger, kan vedkommende ifølge straffelovens §152 få op til to års fængsel.

23. februar 2004

Efter Berlingskes artikel stiger kravet om en uvildig undersøgelse af regeringens viden forud for krigen. Avisen citerer en trusselsvurdering fra FE, der - 6 dage før folketinget vedtog at Danmark skulle gå med i krigen mod Irak - konkluderer, at der er (stadig) "ingen sikre oplysninger om, at Irak har operative masseødelæggelsesvåben".

22. februar 2004


Berlingske Tidende citerer en anonym kilde i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) for at sige, at FEs rapporter om Irak nærmest var afskrift af amerikanske og britiske rapporter - blot tilført lidt snusfornuft. Berlingske har fået mulighed for at se de trusselsvurderinger som FE lavede op til Irak-krigen - i disse rapporter står der blandt andet: "Der foreligger ingen sikre oplysninger om operative masseødelæggelsesvåben".

Tidslinie