Frank Grevil får whistleblower-pris

Den tidligere agent Frank Søholm Grevil får i dag overrakt en international whistleblower-pris. Han var en af de få der råbte op, siger en medstifter af prisen.

Frank Søholm Grevil var analytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste. I 2004 lækkede han en række hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til pressen. (Foto: © Fra TV- bånd, DR)

Integritet, mod og viljen til at risikere selv fængsel for at få demokratiet til at virke. Sådan beskriver Ray McGovern de personer, der bliver hædret med Samuel Adams Award for Integrity in Intelligence.

En internationale pris, der hvert år uddeles til en whistleblower, som har bidraget til at sikre mod misbrug af efterretninger. I dag modtager den tidligere efterretningsagent Frank Søholm Grevil prisen.

Chefanalytiker i CIA i 27 år

Ray McGovern har i 27 år arbejdet som chefanalytiker i CIA. Siden 1990erne har han været en ivrig kommentator på efterretnings-relaterede emner. Og han er medstifter af Samuel Adams Award for Integrity in Intelligence, der er blevet uddelt siden 2002.

I dag er han i Danmark for at overrække whistleblower-prisen til Frank Grevil, der i 2004 lækkede en række hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til pressen.

Papirernes indhold viste, at Forsvarets Efterretningstjeneste var væsentlig mere forsigtig i sin vurdering af Iraks masseødelæggelsesvåben, end den danske regering tog FE til indtægt for.

Den 47-årige Frank Grevil blev idømt fire måneders ubetinget fængsel for videregivelsen af oplysninger. En straf han siden har afsonet.

En af de få der stod frem

Og den bedrift gør Frank Gevil ganske speciel fortæller, Ray McGovern.

- Der var hundredvis i efterretningstjenester verden over som indså, at deres regeringer ikke havde de beviser for, at der var masseødelæggelsesvåben. Men kun tre råbte op, siger han til dr.dk/nyheder.

En af de to andre, der gjorde deres for at gøre opmærksom på problemet, var, ifølge Ray McGovern, Katharine Gun, der arbejdede som tolk i det britiske efterretningsvæsen.

Hun afslørede, at det amerikanske NSA bad briterne om hjælp til at aflytte medlemmer af FNs sikkerhedsråd. Også hun kommer i dag til København for at tale ved Frank Grevils prisoverrækkelse.

Den anden var den australske Andrew Wilkie, der i 2003 opsagde sin stilling i den australske efterretningstjeneste i protest mod krigen i Irak. Begge er også blevet hædret med whisteblower-prisen, fortæller Ray McGovern.

- Frank Grevil kommer altså i rigtig fint selskab, siger han til dr.dk/nyheder.

Et sjældent individ

Han mener, at personer som Frank Grevil er utrolige vigtige. Netop fordi de er parate til at handle på trods af de omkostninger, det må have for dem personligt.

- Jeg er sikker på, Frank så sig selv i spejlet og overvejede konsekvenserne ved at stå frem. Han er et af de sjældne individer, der gjorde det alligevel, siger Ray McGovern.