Frankrig hædrer danske terror-ofre som helte

Frankrigs ambassadør i Danmark er ikke i tvivl om, at Finn Nørgaard og Dan Uzan reddede mange menneskers liv med deres gerninger.

Finn Nørgaard, der mistede livet under skudangrebet mod kulturhuset Krudttønden, får nu sammen med Dan Uzan, der stod vagt ved Synagogen i København, medalje for deres heltemod. (Foto: Anders © Scanpix)

Ofrene for terrorangrebet i København den 14. februar i år bliver nu hædret som helte i Frankrig.

Både Finn Nørgaard, der blev dræbt foran Krudttønden på Østerbro og Dan Uzan, der blev dræbt, da han holdt vagt foran Synagogen i København, er blevet mindet og omtalt med stor sympati herhjemme.

Men nu har den franske stat besluttet at tildele dem hver en medalje. Finn Nørgaard udnævnes posthumt til ridder af den franske kunst- og litteraturorden, Arts et Lettres, og Dan Uzan hædres med æresmedaljen Medaille de Courage.

- Finn Nørgaard reddede vores liv

I Danmark er de to mænd ikke blevet hædret officielt - og deres indsats er ikke blevet så grundigt beskrevet.

Men den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray, var selv til stede på Krudttønden, da den blev angrebet.

Han er ikke i tvivl om, at angrebet ville være endt meget værre, hvis det ikke havde været for Finn Nørgaard, der ifølge et vidne forsøgte at overmande gerningsmanden Omar el-Hussein.

- Hvis Finn Nørgaard ikke var løbet mod gerningsmanden, ville han have skudt os andre. For vi var nemme mål, da vi var løbet ud af lokalerne, fortæller François Zimeray til Orientering på P1.

- Det er helt sikkert, at Finn Nørgaards opofrelse har reddet vores andres liv. Han opførte sig som en helt, da han gjorde det.

Et mod, der bør være inspiration for alle

Dan Uzan får en medalje for sit mod, fordi han valgte at stå vagt på en aften, hvor alle vidste, det var særligt farligt.

- Vi vidste, at gerningsmanden var derude et sted, og han valgte at være vagt. Det er også en heltemodig gerning, siger François Zimeray.

François Zimeray mener, det er vigtigt at hædre, hvad han kalder heltene for den aften, fordi deres gerninger viser et engagement og et mod, som bør være inspiration for os alle.

- Bag deres handlinger ligger en masse positive værdier, som det er vigtigt at hædre, hvis vi vil have en bedre verden.

Medaljerne uddeles på den franske ambassade mandag i næste uge.