Frankrigs præsident Macron er landet i København

Præsidenten skal blandt andre mødes med dronningen, kronprinsparret og statsministeren.

For første gang i 36 år har en fransk præsident sat fødderne på dansk jord til et officielt statsbesøg.

Præsident Emmanuel Macron er landet i Københavns Lufthavn. Hans fly var nemt at genkende i luften, idet halen var malet i det franske flags farver.

Emmanuel Macron er nu kørt mod Kastellet i København, hvor kronprins Frederik og kronprinsesse Mary tager imod ham.

Første punkt på præsidentens program under det to dage lange besøg i København er nemlig at lægge en krans ved monumentet for Danmarks Internationale Indsats siden 1948.

Emmanuel Macron har sin hustru, Brigitte Macron, med til Danmark. Hun kommer også til at være på egen hånd i dag, idet hun skal deltage i en arbejdsfrokost med kronprinsesse Mary på Amalienborg, hvor ligestilling skal diskuteres.

  • Sikkerheden skal være i top, når Macron kommer til byen, og der er synligt politi i gaderne omkring Amalienborg. (Foto: © Camilla Faurholdt-Löfvall/DR Nyheder, (c) DR)
  • Amalienborg Slotsplads blev gennemtjekket af hunde og betjente her til morgen. (Foto: © Camilla Faurholdt-Löfvall/DR Nyheder, (c) DR)
  • Livgarden er klar til at tage imod præsident Macron og hans hustru, Brigitte. (Foto: © Camilla Faurholdt-Löfvall/DR Nyheder, (c) DR)
1 / 3

Kirkegaard, sejltur og gallafest

Præsidentfruen får lejlighed til at tale mere med kronprinsesse Mary på tomandshånd, når de to kvinder i morgen besøger Rysensteen Gymnasium for at overvære en undervisningstime og tale om skolens fokus på at være verdensborger.

Men inden da byder dagen i dag på et tæt program, hvor præsidentparret får lejlighed til at hilse på både dronningen, prins Joachim og prinsesse Marie samt prinsesse Benedikte, der tager imod dem på Amalienborg klokken 11.40.

Præsident Emmanuel Macron og hans hustru, Brigitte Macron, skal både deltage i møder sammen og hver for sig under det to dage lange statsbesøg i Danmark (arkivfoto). (Foto: © Philippe Wojazer, Scanpix)

Cirka en time senere møder Macron statsminister Lars Løkke Rasmussen, og de to holder pressemøde. Klokken ca. 14.40 tager kronprinsessen den franske præsidentfrue med på tur til Designskolen på Holmen i København, hvor de skal høre om mode og bæredygtig design.

Emmanuel Macron skal herefter deltage i et møde med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og partiernes formænd samt flere udvalgsformænd fra Folketinget.

Klokken 15.45 er der igen tid sammen med kronprinsen, når han sammen med Løkke og Macron ser Søren Kierkegaards manuskripter på Det Kongelige Bibliotek.

Herefter er der politisk debat om Europas fremtid med danske studerende, statsministeren og Macron på Den Sorte Diamant, hvor kronprinsen vil overvære, hvad de to statsledere fortæller publikum.

Debatten bliver vist live her på dr.dk og DR2 - se med fra 14.15 og kan også overværes på en række folkebiblioteker over hele landet.

Macron skal bagefter ud at sejle i Københavns havn med sin hustru og det danske statsministerpar.

Aftenen afsluttes i det helt store skrud til gallataffelChristiansborg Slot, hvor dronningen er vært.

Vil forbi Krudttønden

I morgen skal præsidentparret blandt andet besøge Dansk Industri og Glyptoket, og undervejs vil Macron også besøge Krudttønden og vise sin respekt for ofrene efter terrorangrebet i København i 2015.

- Venskabet mellem Frankrig og Danmark er dybt forankret i historien, og de seneste år er det kun blevet tydeligere, hvor mange værdier vi deler. Vi værner om friheden i en tid, hvor kræfter gang på gang prøver at knægte vores måde at leve på. Terroren har ramt begge vores lande, men det har ikke fået os til at bøje nakken. Det har fået os til at ranke ryggen og stå stærkere sammen, udtalte den danske statsminister i en pressemeddelelse før statsbesøget.

Derfor besøger Macron Danmark

  • Præsident Macron har siden han blev præsident i maj 2017 haft travlt med at rejse rundt i Europa og resten af verden for at møde sine kollegaer.

  • Ifølge DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue er Macron i gang med en europaturné, hvor han prøver at få oprettet stærke, personlige relationer til de forskellige statsledere.

  • - Der har ikke været en fransk præsident på besøg i Danmark i 36 år, og når man taler med Elyséepalæet (det franske præsidentembede, red.) indrømmer de selv, at der ikke har været nok fokus på at dyrke det gode diplomatiske samarbejde med blandt andet Danmark - man troede groft sagt, at det bare kørte, siger Stéphanie Surrugue.