Fransk influenzaepidemi er endnu ikke kommet til Danmark

Antallet af influenzatilfælde er stagneret efter jul, men det kan nå at stige igen, siger Statens Serum Institut.

I Frankrig har myndigheder udsat ikke-akutte operationer for at klare presset fra de mange influenzaramte. Mange af influenzapatienterne har ventet op mod 24 timer på at komme i behandling. (Foto: Guillaume Souvant © Scanpix)

En influenzaepidemi raser i øjeblikket i flere europæiske lande. Blandt andet i Frankrig, hvor der er meldinger om overdødelighed og overbelastede hospitaler.

Epidemien har dog ikke for alvor ramt Danmark...endnu, siger overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut.

- Vi så en stejl stigning hen over julen i antal påviste tilfælde, men den er stagneret her i uge ét. Det kan sagtens være, at vi også vil opleve en stigning i indlæggelser de kommende uger, men det ser rimelig fredeligt ud nu, siger hun.

Ser man på statistik fra tidligere år er det dog også typisk først i uge fire og fem, at forekomsten af smittede er højest.

Det er influenzatypen H3N2, som lige nu huserer. Den virus er med i den vaccine, der gives herhjemme, med det er for tidligt at sige, hvor godt vaccinen passer til det virus, der er i omløb. H3N2-influenzaen er kendt for særligt at gå hårdt ud over ældre og føre til mange hospitalsindlæggelser og ofte overdødelighed blandt ældre.

Epidemier er ikke usædvanlige

Hvorfor influenzaepidemien ikke er kommet herop endnu, kan der være mange forklaringer på, siger Tyra Grove Krause.

- Der er variation i, hvilke influenzavirus der er i omløb i forskellige lande hvert år. Hvis vi har haft en lignende H3N2-virus for nylig, kan det være, at vi ikke er så hårdt udsatte, fordi vi har noget underliggende immunitet. Det kan også være, at det virus, der er i Frankrig, har ændret sig en lille smule, så vaccinen ikke virker så godt. siger hun.

Der er ifølge Tyra Grove Krause ikke noget usædvanligt over situationen i Frankrig, hvor man lige nu frygter, at influenzaen vil få lige så store konsekvenser som forrige år, hvor den kostede 18.000 mennesker livet.

- Hvor voldsomt, det bliver i hver enkelt sæson, handler om, hvilken type influenzavitus der er i omløb, hvor meget virus har ændret sig, og hvor godt vaccinen virker, siger Tyra Grove Krause.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter