Fraskilte Pernille har tvillinger: Det er ikke et nederlag at bede om hjælp

Det stigende antal enlige forsørgere beder i højere grad om hjælp end tidligere. En af dem er Pernille Halvorsen fra Slagelse.

Pernille Halvorsen er alene med sine 15 måneder gamle tvillinger, fordi hun og faren gik fra hinanden under graviditeten.

Det banker på døren.

Pernille Halvorsen sidder ved køkkenbordet i familiens hjem i Slagelse og giver sine tvillinger mad.

- Det er bare mig, siger Rita ude fra entreen, da hun lukker sig selv ind.

Rita er en familieven, der kommer en gang om ugen for at aflaste Pernille Halvorsen, som er alene med tvillingerne Line og Lucas på 15 måneder. Hun blev skilt fra deres far under graviditeten.

Lucas vinker til Rita.

- Så du, at det var Rita i vinduet, spørger Pernille Halvorsen.

Rita hænger sit tøj i entreen, inden hun går ind til den lille familie på tre.

- Hej lille skat, siger Rita til Lucas.

- Er I færdige, er I det? Så går vi ind og hygger, siger hun til børnene.

Bad, aftensmad og indkøb er svært

I dag er tvillingerne 15 måneder, og det er svært for Pernille Halvorsen at få hverdagen til at hænge sammen med to små børn, når hun er den eneste voksne i familien.

- Når jeg nu har to børn, så er det i hvert fald badet, som er svært for mig at gøre alene. Og så er det selvfølgelig også at gøre aftensmaden klar uden at skulle løbe frem og tilbage, siger Pernille Halvorsen til DR Nyheder, da vi besøger hende og tvillingerne.

Rita er på efterløn og har endnu ikke fået børnebørn. Hun betragter sig selv som Lukas' og Lines reservebedste, siger hun.

For Pernille Halvorsen har de seneste 15 måneder derfor været meget stressende. Og ifølge tal fra Sundhedsstyrelsen er det ikke kun hende, der har et højt stressniveau som enlig forsørger.

Ifølge den seneste sundhedsprofil har skilte og ugifte med børn større risiko for at udvikle et højt stressniveau end forældre, der bor sammen. Og de tal overrasker ikke Pernille Halvorsen.

- Man er jo stresset, fordi man gerne vil vise alle andre, at man godt kan, og at man ikke er en dårlig mor, siger hun og fortsætter:

- Tanken om at jeg ikke kan give mine børn nok opmærksomhed er det, der fylder mest, siger hun.

Svært at bede om hjælp

I december sidste år valgte Pernille Halvorsen derfor at bede om hjælp. På sin sundhedsplejerskes opfordring ringede hun til ngo-organisationen Homestart, der hjælper ene-forsørgerfamilier. Hjælpen består blandt andet i, at frivillige i organisationen - ligesom Rita - tilbyder familien hjælp, støtte og praktisk hjælp i hverdagen.

- Det var rigtig svært at bede om, fordi det var en form for nederlag. Jeg tænkte jo, at jeg var enlig mor, men at jeg godt kunne klare mig selv, siger hun.

Men i dag får Pernille Halvorsen og hendes to børn hver uge besøg af Rita, der er gået på efterløn og endnu ikke selv har fået børnebørn. Hun hjælper med det praktiske og børnene, så Pernille Halvorsen får lidt luft til at ordne hverdagens gøremål.

- Hun betyder rigtig meget. Jeg får en ro ved, at jeg ved, at hun kommer en gang om ugen. Så hvis der er et eller andet, jeg ikke kan nå i løbet af ugen, så ved jeg, at jeg kan gøre det, når Rita kommer, siger Pernille Halvorsen.

Hver femte familie har kun en forsørger

Hun er langt fra den eneste singleforælder, der har bedt Homestart om hjælp. I 2015 hjalp Homestart 416 pressede børnefamilier. Og antallet af henvendelser er stigende, lyder det fra Homestart, der er repræsenteret i 15 kommuner.

- Der er mange, der ringer grædende eller kommer til at græde undervejs, fordi de bliver berørte af, at der faktisk er nogen, der siger ja til at hjælpe, fortæller landskoordinator Lone Møller.

Det er ikke kun antallet af folk, der beder om hjælp, som stiger. Antallet af eneforsørger-familier har ifølge en opgørelse fra Danmarks Statistik aldrig været højere. I dag består lidt mere end hver femte husstand af et eller flere børn, men kun én forsørger. På bare seks år er antallet af husstande med enlige forsørgere steget med otte procent, viser opgørelsen.

Tid til at lave aftensmad

Hjemme hos Pernille Halvorsen er Rita, børnene og hun selv gået ind på børneværelset. Her leger de alle fire med lego og biler. Men Pernille Halvorsen rejser sig efter kort tid for at gå ud i køkkenet og ordne nogle praktiske ting.

- Så kan mor lige gå ud og tømme alle poserne ikke. Så kan I lege videre herinde ikke, siger Pernille Halvorsen til sin datter, der på sine små ben vakler over mod Rita.

- Pas nu på, at du ikke falder, siger hendes mor og griner.

Pernille Halvorsen går ud i køkkenet og pakker varer ud og går bagefter i gang med at lave aftensmad.

Tvillingerne og Rita leger videre i værelset ved siden af.

Pernille Halvorsen følger sine børn ind på værelset, men går igen, når de føler sig trygge i Ritas selskab.

- Det er også det der med at være to voksne og to børn, der hjælper, siger Pernille Halvorsen om Ritas ugentlige besøg.

Anbefaler hjælp til andre

Efter nogle måneder med Rita som familieven er Pernille Halvorsen ikke i tvivl om, hvad hun vil anbefale andre singleforældre at gøre: Bed om hjælp.

- Spring ud i det og lad være med at tage det som et nederlag, at der kommer en og hjælper. Det gør jeg ikke længere. Jeg glæder mig bare til, at kun kommer og vi hygger sammen, siger Pernille Halvorsen.

I 2010 var der 153.939 husstande med en enlig forælder med et eller flere børn. På årets første dag i år var tallet vokset til 166.905, hvilket altså svarer til hver femte husstand med børn.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk