Fredelige demonstrationer mod Irak-krigen

I København gik omkring 3000 i demonstration mod krigen i Irak. Også demonstrationer i Århus, Aalborg, Odense og Svendborg. Der er blevet demonstreret over hele kloden på tre-års dagen for Irak-krigen.

Londons overborgmester, Ken Livingstone, talte til tusinder af demonstranter i London (Foto: Daniel Deme © Scanpix)

Den verdensomspændende demonstrationsdag imod krigen i Irak forløb roligt i de fem danske byer, der deltog. I over 200 byer verden rundt var der arrangeret demonstrationer, og i Danmark deltog i alt i alt knap 4000 mennesker.

Flest i København

Størst var demonstrationen i København, hvor både politi og arrangører anslog deltagerantallet til omkring 3000. En enkelt blev anholdt for at råbe ukvemsord efter politiet, men både ordensmagten og arrangørerne udtrykte tilfredshed med forløbet.

- Det var flot, at der kom så mange, når vi ikke havde brugt flere kræfter på at mobilisere. Der var en god stemning, men det var hundekoldt, og jeg tror, jeg får influenza, siger Gerd Berlev fra Nej til Krigs koordinationsgruppe.

I landets næststørste by, Århus, var omkring 500 mødt op, heriblandt to betjente, der ikke havde noget at rapportere hjem om - alt forløb, som det skulle.

I Aalborg trodsede cirka 100 vinterkulden, og heller ikke her gav det ordensmagten grå hår eller rynker i panden.

Hvor mange der mødte op i Odense og Svendborg står hen i det uvisse, for politiet var ikke til stede. Etaten var optaget af at afmærke sikkerhedszonen efter konstateringen af fugleinfluenza på Ærø.

Tilløbsstykke på Trafalgar Sq.

I den britiske hovedstad samledes protestdøgnets formodentlig største demonstration. Ifølge politiet demonstrerede omkring 15.000 mod krigen. Arrangørerne oplyser, at der var mellem 80.000 og 100.000 deltagere i det afsluttende møde på Trafalgar Square i det centrale London.

I Tyskland blev der demonstreret i mere end tyve byer, skriver dagbladet Die Welt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk