- Vi ses, har du telefonen med?, spørger Frederik sin far en eftermiddag.
- Jeg har telefonen med. Hej, hej, svarer Frederiks far på vej ud af døren for at købe brød til toast.
Det vil tage tyve minutter, før han er tilbage. I den tid skal Frederik Brahe Volmar være alene hjemme.
Et ret almindeligt scenarie i en dansk børnefamilie. Men det her er alt andet end normalt for Frederik.
Frederik har separationsangst
Den 11-årige dreng lider af separationsangst og bekymrer sig i ekstrem grad om, at noget slemt skal ske med hans forældre, når han ikke er sammen med dem.
Frederik bliver syg af bekymring, hvis han bliver hentet for sent efter skole, og han er tvunget til at tage med forældrene ud at handle, selvom han egentlig hellere vil blive derhjemme på sofaen og spille computer.
Angsten er så slem, at han ikke har været alene hjemme i mere end halvandet år. Indtil denne eftermiddag i november 2013.
- Ikke så slemt
At Frederik skal prøve at være alene, er et led i et 10 uger langt behandlingsforløb mod angst på Angstklinikken på Aarhus Universitet.
Under forløbet skal han udsættes for de ting, der gør ham angst, så han kan lære at tøjle den. Han er blevet udstyret med nogle redskaber, og de hjælper denne eftermiddag.
Han sætter sig foran tv'et og spiller spil. Formår at holde sig fra at ringe til sine forældre. Og efter tyve minutter er hans far tilbage med brød som lovet og roser en stolt søn.
- Det var egentlig ikke så slemt, og jeg blev ikke bekymret. Der hvor jeg var i situationen, tænkte jeg egentlig bare på, at jeg skulle spille, siger Frederik.
Vred og ked af det
Det har været nødvendigt for Frederik at komme i behandling, er hans forældre, Torsten Helt Volmar og Annemette Brahe, enige om.
Inden behandlingen gik i gang, beskrev de, hvordan angsten påvirkede deres søns dagligdag.
- Det har taget al hans energi. Han har ikke rigtig været glad, fortalte Torsten.
- Han har haft mange forskellige følelsesmåder at reagere på. Han har været vred, han har været ked af det, sågar ringet og sagt, at han ønskede at dø, lød det fra Annemette.
Svært at få hjælp
For at få hjælp har Frederiks familie tidligere taget kontakt til en traumepsykolog og deres praktiserende læge. Lægen henviste til skolepsykologen, hvor meldingen var, at Frederik ville vokse fra angsten:
- Han var en stærk dreng med masser af ressourcer, og han var ikke depressiv. Så det skulle vi tage stille og roligt, men det kunne vi ikke, fortæller Annemette.
Frederik var ikke syg nok til, at han kunne komme i psykiatrisk behandling på et hospital. I Danmark er det nemlig kun børn med de sværeste og mest invaliderende angstlidelser, der behandles på de børne- og ungdomspsykiatriske centre, der hører under regionerne.
For børn med lettere angstlidelser som Frederik findes der blot ganske få offentlige tilbud, selvom eksperter er enige om, at det kan skade deres udvikling, hvis der ikke bliver taget hånd om angsten i tide.
Derfor er Frederiks forældre glade for, at Frederik kunne komme i et behandlingsforløb på Angstklinikken i Aarhus.
En helt anden dreng
Behandlingen begyndte i november og sluttede i januar, og efter de 10 uger var han ikke kun i stand til at være alene hjemme, når der skulle hentes toastbrød.
- Det går forrygende godt. Han er faktisk en helt anden dreng, end han var sidste år. Så vores hverdag er meget mere afslappet og mere rolig, siger Annemette.
Hun fortæller, at han har været alene hjemme flere gange.
- Og han spurgte ikke engang, hvor lang tid det tog, eller hvornår vi kom hjem igen, siger hun.
Den største sejr for Frederik har været, at han efter behandlingen nu tør overnatte hos sin ven Martin.
- Det er dejligt, at man kan sove omme ved andre, når man egentlig har lyst, siger han og forklarer, at hans skala over angsten ser helt anderledes ud i dag efter behandlingen.
- Inden jeg startede, så var det på en tier, det der med at sove ude. Nu er det kun på en etter.
I aften kan du opleve Frederik i DR-dokumentaren 'De angste børn', der handler om behandling af børn med angst i Danmark. Det er klokken 20.40 på DR1.