Frederik solgte 12-taller: 'Forbud mod opgavesnyd får ingen effekt'

En ny lov skal gøre det forbudt og strafbart at betale andre for at lave sine opgaver.

Frederik Drews solgte opgaver for tusindvis af kroner gennem sit firma Fixminopgave.dk (© Screendump fra 'DR3 Dok:12-tal til salg')

Det skal være strafbart at kunne sælge en matematikopgave til et 10-tal til en gymnasieelev.

Det mener regeringen, der vil gøre det forbudt at markedsføre og tjene penge på at hjælpe elever og studerende med at snyde.

Men det forslag kommer ikke til at forhindre salget af snydeopgaver, mener Frederik Drews, der tidligere har haft firmaet Fixminopgave.dk, hvor man har kunnet købe sig til opgavebesvarelse og gode karakterer.

- Det er symptombehandling af et problem, for det vil ikke rigtig have nogen effekt på folks lyst eller behov til at købe eksamensopgaver.

Men hvis smutvejen til gode karakterer forbydes, så gør folk det bare ulovligt, tror han.

- Det er ganske enkelt umuligt at fjerne et behov via forbud, lyder det fra Frederik Drew.

- Jeg har jo ikke opfundet markedet for snyd i eksamensopgaver eller lektier. Det startede jo lang tid før, jeg startede Fixminopgave.dk.

'Der er et stort marked'

Det kan blive svært at håndhæve et forbud, erkender Socialdemokratiets børne- og ungeordfører Jens Joel. Alligevel er et forbud mod snydeopgaver nødvendigt.

- Det er et vigtigt signal at sende, at man til eksamen skal måles på, hvad man kan og har lært, og ikke hvor mange penge man har betalt for en opgave.

Frederik Drews forventer, at forbuddet vil blive omgået ved for eksemepel at kalde det mentor- eller lektiehjælp, eller måske rykke forretningen til udlandet.

Han har selv forbud mod at drive Fixminopgave.dk, men fortæller, at der er 'et stort marked'.

Man bør kigge på, hvorfor der er behov for at snyde, mener Frederik Drew. (© Screendump fra 'DR3 Dok:12-tal til salg')

En del af firmaets kunder bestod af unge mennesker, der drømte om at komme ind på et studie, men haltede efter i et enkelt fag. Og problemet ved det danske uddannelsessystem er, at man skal være god til det hele, mener Frederik Drews.

- Det er egentlig ligegyldigt, om min læge er god til matematik eller ej. Jeg vil gerne have, min læge er god til hans medicinske kunnen.

Problematikken skal gribes helt anderledes an, synes han.

- Det er behovet, de skal gå efter. Hvorfor har folk behov for at få hjælp til de her eksamensopgaver?

De ting forsøger regeringen at løse, siger Jens Joel. Men derfor skal snydesalget stadig stoppe.

- Vi kigger på pres, karakterræs og alle de andre ting, der kan være med til at presse de unge studerende. Det ændrer ikke på, at det også skal være forbudt at tjene penge på, at der er nogen, der ønsker at snyde til eksamen.

Forbud mode snyde-opgaver

  • Regeringen vil til januar fremsætte et lovforslag om forbud mod salg af opgaver til elever og studerende. Læs her, hvad regeringen konkret foreslår:

  • Lov om forbud mod salg af opgavebesvarelser m.v. til personer indskrevet på en uddannelsesinstitution under Børne‐ og Undervisningsministeriet eller Uddannelses‐ og Forskningsministeriet.

  • Lovforslaget har til formål at indføre foranstaltninger med henblik på at sikre effektiv håndhævelse af prøve- og eksamensreglerne på Børne- og Undervisningsministeriets eller Uddannelsesog Forskningsministeriets områder.

  • Der indføres med lovforslaget et strafbelagt forbud mod udbud, herunder markedsføring, formidling eller salg af opgavebesvarelser m.v. til personer, der deltager i en prøve/eksamen på en uddannelsesinstitution under Børne- og Undervisningsministeriet eller Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Du kan se DR3-dokumentaren 12-tal til salg om Frederik Drews her på DRTV.