Fremgang til islamkritikere

Den islamkritiske bevægelse Danish Defence League er er vokset fra 1000 til 1600 medlemmer på et halvt år, ifølge bevægelsens egne tal.

Danish Defence League er kraftigt inspireret af den engelske søsterorganisation, English Defence League.

Det hele begyndte i England med English Defence League, der nu er blevet en reel magtfaktor i England med mange tusinde medlemmer. Siden er Defence Leagues - forsvarsligaer - skudt op i en del europæiske lande, og bevægelsen er nu den hurtigst voksende islamkritiske bevægelse i Europa.

Også i Danmark har ligaen fremgang. Danish Defence League fortæller om en medlemsfremgang på 60 procent det sidste halve år.

Organisationen tæller nu 1600 medlemmer, hvis man skal tro deres egne tal, og der er opstået afdelinger af Danish Defence League i hele landet, med undtagelse af Bornholm.

De 1600 medlemmer omfatter både dem, der går med på gaden, når der skal demonstreres og dem, der blot er passive - men betalende - medlemmer.

Hemmelige lister

Medlemstallet er ikke muligt at tjekke helt efter, for organisationens medlemslister er hemmelige.

Men ifølge Chris Holmsted Larsen fra RUC, der følger den danske højrefløj, er der ingen tvivl om, at gruppen har fremgang. Om der vitterligt er 1600 medlemmer, er han dog usikker på.

- Jeg vil da vurdere, ud fra hvad der foregår andre steder rundt om i Europa og også højrefløjsgrupperinger i Danmark, at de har en øget tilgang. Det tror jeg ikke, der er nogen tvivl om, siger han.

Organisationen har både en facebook-profil, som 1668 mennesker følger, og en Facebook-gruppe med 847 medlemmer.

Farvel til nazisterne

Ifølge Chris Holmsted Larsen er Danish Defence League et udtryk for, hvor den politiske højrefløj bevæger sig hen i dag.

- Det er delvis anti-islamisme og delvis ultra-nationalisme, hvor vi tidligere har set, at det var nynazistiske og nazistiske grupperinger, som satte dagsordenen ude på den yderste højrefløj, forklarer han.

De europæiske Defence Leagues bliver ofte kaldt højrefløjsorganisationer eller højreekstremister. Det afviser de dog selv at være.

Hør hele Tom Carstensens indslag i Orientering på P1, hvor han også taler med 24-årige Bo, der er talsmand for Danish Defence League.

Facebook
Twitter