Fremtidsforsker: En stille manderevolution er på vej

Mænd vil have lov til at være mænd uden kvindelig indblanding, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø.

Mænd vil blandt andet kaste sig over gaming, som et område, hvor de kan være sig selv, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø. (Foto: © Jale Ibrak, Jasminko Ibrakovic)

Taber, bløddyr, skvat, vatnisse. Manden er de senere år ofte blevet fremstillet som den svage part i modsætning til pigerne og powerkvinderne, der har taget styringen både ude og hjemme.

Men måske er grænsen ved at være nået, måske har mændene fået nok af den feminine dyne.

Det mener i hvert fald fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra Future Navigator, som ser en revolution af manderollen under opsejling:

- Vi har i dag et samfund, der tilgodeser kvinder på en lang række områder. Kvinder har i mange år kæmpet for at få lov at være lige dem, de har lyst til, hvad enten det er det feminine eller maskuline. Mændene har derimod skullet være i nogle pressede rum, hvor de ikke kan udfolde sig, siger hun til Netværket på P1.

Mændene kaster sig over spil

Vi vil se revolutionen på især to områder, mener Liselotte Lyngsø – det ene handler om uddannelse, om at skabe sit eget job.

For vi har en generation af mænd, som er blevet opdraget af kvinder i nogle rammer, som i høj grad er skabt at kvinder, i daginstitutioner, skoler osv. Det kan være rigtig svært at være mand og performe på det domæne.

Derfor vil mændene finde deres egne nicher, hvor de kan være i ro og fred, og en af dem er gaming.

- Der vil ske en ”spillificering” af samfundet, fordi mændene gennem deres opvækst har spillet en masse spil. Det er ikke noget, man kommer til via fine uddannelser og høje karakterer, det er noget, man selv skaber, siger hun.

Vil også være far

Det andet område handler om, at mændene selv vil bestemme, hvordan man er mand.

De vil også gå i blomstret tøj og have langt hår. Og de vil også familien, men på deres egen måde:

- Mændene vil fx lige så meget på banen i forbindelse med skilsmisse - når der er børn, vil de gerne have farrollen. De har ikke lyst til at komme i mødregrupper, som også er noget, der er skabt af kvinder. De vil måske i battlegrupper, hvor man slås med ungerne og hopper i tove og trampoliner.

Skal det være den svenske hen-model?

Når manden tager pladsen tilbage, så vil vi på den anden side af revolutionen se én af to mandetyper, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø:

- Enten går vi hen-vejen som i Sverige, hvor man har et intetkøn, og hvor man selv kan iscenesætte sit køn. Eller også går vi den vej, der handler om at få lov til at udtrykke sit køn, om at det er okay at være mand og ikke blandet hele tiden.

Spørgsmålet er så, om revolutionen bliver højtråbende og aggressiv, eller om den bliver mere stilfærdig. Det tyder mest på det sidste, siger Liselotte Lyngsø.

- Indtil videre tyder det på, at mændene ryster på hovedet af kvinderne, der bare snakker og snakker og fylder og fylder. Og så går mændene for sig selv og gør nogle ting, siger hun.