Fremtidsforsker: Ironman trumfer børnene

Flere kvinder fravælger bevidst at få børn. De vil hellere bruge livet på noget andet.

Du høster ikke særlig mange point ved at gå hjemme og tage dig godt af dine børn. Det siger fremtidsforsker og sociolog Birthe Linddal Hansen.

Flere kvinder fejrer 50-års fødselsdag uden at have fået børn i løbet af livet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Nu er det knap hver syvende kvinde – 13,2 procent – der ikke har fået børn, når de runder 50 år. I 1996 var det omkring hver 10. kvinde, som aldrig havde fået børn, når de fyldte 50 år.

Ifølge sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal er der flere grunde til, at flere kvinder holder 50-års fødselsdag uden børn ved fødselsdagsbordet.

Bevidst valg ikke at få børn

- En del af dem, der ikke får børn, er selvfølgelig kvinder, som ikke kan få børn – enten fordi de ikke kan fra naturens side eller er blevet for gamle, siger hun.

- Men samtidig er der også flere kvinder, som helt bevidst vælger børn fra, fordi de vil noget andet i livet, forklarer sociologen.

Hun nævner samtidig, at der selvfølgelig også er andre grunde - fx at selvstændige har dårligere barselsforhold.

Svært både at løbe iron-man og passe børn

Særligt kvinder i samfundets top har andre drømme end at få børn og være mor.

- Hvis du gerne vil have karriere, være lækker, træne og få en masse oplevelser, så kan det være hensigtsmæssigt ikke at have børn, fordi du har en masse frihed til at gøre, lige hvad du vil.

Hun peger også på, at det ikke giver høj status i vores samfund at gå hjemme og passe godt på sine børn.

- Vil du have point i det moderne samfund, skal du avancere på karrierestigen, begå en ironman eller skrive en bog. Du høster ikke særlig mange point ved at være husmor og tage dig godt af dine børn.

Individualisterne vælger sig selv til og familien fra

Dem, der skal til at være forældre nu, er vokset op som individualister og forfølger derfor egne drømme og ambitioner, fortæller sociologen og fremtidsforskeren.

Det kræver opofrelse at lave en familie, fortæller sociologen. Og det er der mange unge, som hverken er opdraget eller villige til.

- Vi lever i en tidsånd, hvor de unge mennesker er opvokset som individualister. Vi hylder friheden og begræder opofrelsen. Derfor vælger de sig selv til og familien fra.

Mere accepteret at vælge familien fra

Men helt ukompliceret er det ikke at vælge børnene fra.

- Der er rigtig mange steder i samfundet – både blandt yngre og ældre – hvor rigtige kvinder selvfølgelig skal have børn, fordi det er den 'rigtige' måde at leve på.

Men ifølge sociologen er der en stigende accept af, at man kan leve sit liv, som man vil, og at man kan gøre noget andet.

Hun tilføjer, at vi ser mange familier, som vælger at få børn, men som faktisk ikke tager sig den tid, det kræver at få børn. Og for dem ville det måske være bedst, hvis de valgte karrieren, rejserne og de mange sportsbegivenheder frem for børn.

Fællesskab og familie vender nok tilbage

Selvom det er svært at spå om fremtiden, vover sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal sig ud i det.

- Jeg tror bestemt, at der er flere, der vil vælge børnene fra i fremtiden.

Men hun tror dog, at tendensen vender om nogle år.

- Allerede nu ser man blandt teenagerne et opbrud og en stor længsel efter fællesskab og familie. Så på et tidspunkt kommer der til at ske noget.

I grafikken kan du se, hvor mange mænd og kvinder, der ikke har børn, når de fylder 50 år. (Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)