Fri forskning mangler penge

Der er strategisk forskning - altså den meget målrettede forskning indenfor nogle bestemte områder, som politikerne udpeger, og så er der den fri forskning, som Einstein og Bohr var gode eksempler på. Men flere forskere mener at den politisk styrede forskning tager overhånd.

Den fri forskning tildeles 75 millioner kroner, mens den strategiske forskning får 1,2 milliarder, selv om forskerne selv prioriterer fri forskning. (Foto: xlucas © Stock exchange)

Der er strategisk forskning, altså den meget målrettede forskning indenfor nogle bestemte områder, som politikerne udpeger, og så er der den fri forskning, som Einstein og Bohr var gode eksempler på.

Men flere forskere mener at den politisk styrede forskning tager overhånd.

- Den fri forskning er i fare, fordi der bliver givet flere penge til strategisk forskning, som ville være givet bedre ud til fri forskning, siger professor Lars Fugger.

Han er professor i medicin og formand for forskningsråd for Sundheds og medicin. Desuden er han de formand for de fem frie forskningsråd herhjemme.

Politikere afsporer banebrydende forskning

Politikerne skal vurdere, hvad de synes er vigtigst, men nu afsporer de muligheden for virkelig banebrydende forskning.

- Projekterne for den enkelte forsker vil til enhver tid blive kvalitetsbedømt og vejet i den indbyrdes konkurrence med andre forskere, der søger penge til deres projekter, siger Lars Fugger til Radioavisen.

Den politisk bestemte strategiske forskning ophæver snarere konkurrencen, mener professor Lars Fugger, og kvaliteten lider, så man kan hævde, det strider mod det politiske forlig om pengene.

Risikerer at gå glip af nye behandlingsmetoder

Det er blandt andet det som de fem formænd for de faglige forskningsråd er bekymrede over.

Som eksempler på, hvad den frie forskning kan byde er der blandt andet opnået resultater inden for nye behandlingsmetoder. Noget som samfundet risikerer at gå glip af, mener forskerne.

Ifølge Lars Fugger, så vil der fra 2007 til 2009 være 1.2 milliarder til den strategiske forskning. Den fri forskning må nøjes med 75 millioner, der så skal fordeles mellem de fem statslige forksningråd.

Vi risikerer at den næste danske nobelpristager er ansat i udlandet, advarer han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk