Fri hash i Uruguay kan bane vej for fri hash i København

Fremover kan Danmark importere legal hash fra Uruguay, hvis et dansk forsøg om fri hash bliver en realitet.

Som det allerførste land i verden er Uruguay i Sydamerika parat til gøre det lovligt at producere, sælge og ikke mindst bruge hash.

Det kan få stor betydning i Danmark, da tiltaget i Uruguay rydder en af de store hindringer for et dansk forsøg med legal hash af vejen.

Et flertal i borgerrepræsentationen i København går nemlig til kommunalvalg til efteråret med et mål om at legalisere hash.

- I København vil vi gerne have lov til at lave et treårigt forsøg, hvor vi afkriminaliserer hash. Hvor vi for eksempel laver offentlige udsalgssteder, hvor man kan købe hash i stedet for at gå ned til en kriminel pusher og fylde pengene i hans lommer, siger socialborgmester i Københavns Kommune, Mikkel Warming (Enh.), til DR Nyheder.

Import af hash fra Uruguay

Netop kriminaliteten var baggrunden for at legalisere hash i Uruguay. 40 år med forsøg på at kontrollere produktionen og salget millitært er nemlig fejlet

Og nu kan Uruguay så være med til at løse et problem, der spænder ben for det københavnske forsøg. Nemlig hvor hashen skal komme fra, når den skal være legal - og ikke komme fra en illegal narkohandler

- Legaliseringen af især produktionen giver en løsning på et stort problem i hovedstadens planer om forsøg med lovlig hash, siger Mikkel Warming og fortsætter:

- Hvis der er et sted, hvor man dyrker det lovligt, må vi også lovligt kunne importere det uden at komme i karambolage med andre regler, den dag vi får lov til at afprøve forsøget.

Én stemmes flertal

Legaliseringen af hash i Uruguay blev vedtaget med én stemmes flertal i parlamentet sent onsdag aften lokal tid efter 13 timers heftig diskussion.

Hvis senatet i landet, som ventet, følger trop, bliver hash legalt i det sydamerikanske land, og eksport kan begynde.