Fri hver fredag ligesom i Island? Enhedslisten vil sætte kortere arbejdsuge på finansloven

Man skal ikke indføre en fire dages arbejdsuge for enhver pris, mener arbejdsmarkedsforsker.

I 2019 talte DR med it-virksomheden Abtion, hvor man arbejder med en fire dages arbejdsuge på 30 timer. Lønnen er den samme som en 37-timers uge. I 2021 holder de ved strategien. (Foto: © Oscar Scott Carl, Ritzau Scanpix)

Præcisering: Tidligere stod der i artiklen, at Alternativet tilbage i 2015 luftede ideen om en 30 timers arbejdsuge. Partiet har dog hele tiden - og arbejder fortsat for -at indføre muligheden for en 30 timers arbejdsuge.

Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag.

For rigtig mange lønmodtagere er en femdages arbejdsuge det, man forbinder med at have et arbejde.

Men gennem de seneste år har tanken om en kortere arbejdsuge været oppe at vende, og nu sker det igen.

I Island har man nemlig fået smag for det, efter man har gennemført et stort forsøg, hvor tusindvis af offentligt ansatte - over en procent af arbejdsstyrken - har prøvet kræfter med en kortere arbejdsuge med færre timer til samme løn.

Medarbejderne var primært ansat på forskellige offentlige arbejdspladser herunder på kommunekontorer, skoler og hospitaler.

Det er den britiske tænketank Autonomy og Islands forening for bæredygtigt demokrati, der står bag forsøget som løb fra 2015 til 2019.

Her fik de fleste en arbejdsuge på fire dage med 35 eller 36 timer i stedet for fem dage med 40 timer, og det viste sig, at produktiviteten forblev den samme eller steg på de fleste arbejdspladser, mens trivslen hos de ansatte voksede markant.

De ansatte følte sig blandt andet mindre stressede og i mindre risiko for at brænde ud.

Ifølge rapporten har det siden ført til, at det islandske fagforeningsforbund, der samlet forhandler lønninger og betingelser for de fleste islandske ansatte, er begyndt at forhandle om en reducering af arbejdstiden for størstedelen af lønmodtagerne i Island.

Flere danske virksomheder og kommuner i gang

I Danmark er der ikke lavet forsøg i den størrelsesorden, som man har gjort i Island, men i de seneste år har flere private og offentlige virksomheder forsøgt sig med en fire dages arbejdsuge.

- Der er rigtig meget god data at hente herhjemme, men der er desværre ikke lavet forsøg i samme skala, som det man har lavet i Island, siger Pernille Garde Abildgaard, der har virksomheden Take Back Time, som blandt andet rådgiver virksomheder om en fire dages arbejdsuge.

I 2018 havde hun kendskab til to virksomheder herhjemme, der prøvede kræfter med en kortere arbejdsuge, mens hun i dag har 25 styks stående på listen.

- Man ser i høj grad, at det er små virksomheder med tre- eller 10-mand, der går over til det. Jeg har kendskab til både rådgivende ingeniører, et bogholderi, en modevirksomhed, et par startups samt reklamebureauer og små it-virksomheder, siger Pernille Garde Abildgaard.

Hun tilføjer, at det eksempelvis kan være, fordi de kan have sværere ved at fastholde og matche højtspecialiserede medarbejdere samt på sigt matche høje lønninger, og derfor tilbyder en fire dages arbejdsuge.

Udover private virksomheder er der også Odsherred kommune, hvor mere end 300 medarbejdere siden 2019 har haft succes med en arbejdsuge på fire dage med 35 arbejdstimer og to 'fordybelsestimer', mens man i Solrød inden længe vil give de ansatte lov til selv at råde over fredagen.

Ekspert: Ikke en fire dages arbejdsuge for enhver pris

Bare fordi en fire dages arbejdsuge er en succes et sted, er det dog ikke sikkert, den er det i andre brancher, forklarer Janne Gleerup, der forsker i arbejdsmarkedsforhold på Institut for Mennesker og Teknologi ved Roskilde Universitet.

Derfor er det ifølge hende vigtigt, at man får indrettet nogle modeller, der passer til de forskellige brancher.

- Der kan være forskelle relateret til, om det er offentligt eller privatansatte, hvilke type medarbejdere, der er tale om, og hvad man producerer. Det nytter ikke, at man er ligeglad med det og bare tænker, at man vil have en fire dages arbejdsuge, fordi det er godt, siger Janne Gleerup.

- Hvis man bare presser en fire dages arbejdsuge ned over folk uden at tage hensyn til arbejdets karakter og sikring af medarbejdernes indflydelse, så kan risikoen for at få dårligere resultater på trivsel være større, fortsætter hun.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez, ser gerne, at der bliver afsat 50,5 millioner kroner på finansloven for 2022 til forsøg med en 30 timers arbejdsuge. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Enhedslisten vil afsætte penge til forsøg med 30 timer

Står det til Enhedslisten, skal der på finansloven for 2022 afsættes 50,5 millioner kroner til at lave et forsøg med en 30 timers arbejdsuge.

50 millioner skal gå til, at op mod 40 ansatte i ti kommuner kan arbejde 30 timer om ugen uden at gå ned i løn eller miste kolleger. Resten af pengene skal gå til at vurdere og afrapportere projektet.

- I årtier har vi haft en umættelig vækst og produktivitet, som er gået ud over det gode liv. Og selv i det offentlige har konkurrencestaten presset medarbejderne så hårdt, at det ikke er unormalt at se folk gå ned med stress, siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velásquez, til Ritzau og tilføjer, at det bliver et af deres vigtigste krav til finansloven.

Partiet er dog ikke alene om at bestemme, og Socialdemokratiet er knap så klar på at få forsøget på finansloven.

- Vi anerkender, at det er et ønske fra Enhedslisten, men jeg tror ikke, at det bliver et socialdemokratisk ønske til finansloven, siger Henrik Møller, der er partiets beskæftigelsesordfører, til Ritzau.

Partiet følger udviklingen, men vil helst, at det er drevet af arbejdsmarkedets parter.

Hos Alternativet arbejder man for at indføre muligheden for en 30 timers arbejdsuge, som man kan tilrettelægge, som man vil. Også Enhedslisten tog emnet op i 2016.