Friskoleformand advarer mod hetz mod muslimske friskoler

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har skærpet tilsynet med tre muslimske friskoler. Formand maner til besindighed.

Iqra Privatskole ligger i København og er en af tre friskoler, der er under skærpet tilsyn. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Antallet af friskoler under skærpet tilsyn er nu oppe på tre.

Det melder Styrelsen for Undervisning og Kvalitet til DR Nyheder, efter at den også har skærpet tilsynet for Iqra Privatskole i København.

Også Al-Salam Skole i Odense og Nord-Vest Privatskole i København er under skærpet tilsyn, og siden loven om tematiske tilsyn blev indført den 1. januar i år, er i alt 13 friskoler kommet under tilsyn – heraf tre altså under skærpet tilsyn.

Syv ud af 13 friskoler på listen er muslimske, og det får formanden for Danske Friskoler, Peter Bendix Pedersen, til at advare mod en hetz:

- Hver enkelt skole skal stå til ansvar for det, de laver. Hvis én skole laver en fejl, så er det den skole, man går efter og ikke alle de andre. Lever skolen ikke op til loven, så skal man tage konsekvenserne. Alle skal bare ikke skæres over én kam, siger han.

Tidligere har Socialdemokraterne ifølge Berlingske foreslået at fjerne tilskuddet til friskoler, hvor mere end 50 procent af eleverne har udenlandsk baggrund. Også Dansk Folkeparti har ifølge TV 2 støttet forslaget.

- Tilsyn sker som følge af en henvendelse, og muslimske friskoler får stor opmærksomhed. Det betyder, at bare der er det mindste, så kommer skolerne i fokus, siger Peter Bendix Pedersen.

- Selvfølgelig skal de leve op til kravene, det er ingen tvivl om. Men vi har brug for at tale om, hvordan vi behandler et mindretal i vores demokrati.

Når en skole kommer under skærpet tilsyn, kan Styrelsen for Undervisning og Kvalitet gribe for eksempel komme på uanmeldte besøg, styrelsen kan tale med elever, indsætte observatører ved bestyrelsesmøder, generalforsamlinger, forældremøder og andet, forklarer vicedirektør Susanne Clausen.

Minister: Bekymring holder

Styrelsen kigger på alle skolens forhold - herunder økonomi og undervisningens kvalitet - når den kommer under skærpet tilsyn.

I sidste uge lagde styrelsen op til helt at standse tilskuddet til Nord-Vest Privatskole i København, og foreløbig er tilskuddet til Al-Salam Skole blevet sat i bero, mens myndighederne undersøger forholdene.

Grunden til at alle tre skoler er under skærpet tilsyn, er, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er bekymret for, hvorvidt skolerne opfylder frihed- og folkestyrekravet. Det siger undervisningsminister Merete Riisager (LA):

- Der har været rejst en bekymring om, hvorvidt alle frie grundskoler faktisk er demokratisk funderet. Derfor skærpede vi lovgivningen fra 1. januar og fører nu en række tematiske tilsyn med en række skoler. Desværre har det vist sig, at noget af den bekymring, som der har været, har holdt stik, og derfor er nogle skoler er sat under skærpet tilsyn, siger hun.

- Uanset hvad det er for religioner eller værdier, man tilslutter sig, så er det skolens eget ansvar, at den lever op til loven og at skolen er demokratisk funderet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de tre skoler i dag

Facebook
Twitter