Friskoler i oprør mod regeringen

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen ramler med nyt haste-lovforslag ind i stort slagsmål med fri-og privatskolerne.

- Uhørt, siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini om nyt fri-og privatskoleforslag fra regeringen. (© DR)

Med kun syv dages høringsfrist føler landets fri-og privatskoler, at 150 års tradition for skolefrihed er ved at blive kørt helt over af undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V). I et nyt lovforslag vil regeringen gøre en del af tislkuddet til de frie skoler afhængigt af, at de optager flere tosprogede elever og desuden underviser de pågældende i bestemte fag.

Rystede skolefolk

Faktisk har forslaget gjort skolefolket så rasende, at de seks foreninger for de private skoler i sidste uge udvandrede efter et meget kort orienteringsmøde i Undervisningsministeriet og efterfølgende sendte et høringssvar til regeringen, hvor de i fællesskab afviser samtlige dele af lovforslaget.

- Der er meget galt i det. Vi er enige om, at vi skal undervise efter de fælles mål i folkeskolen, men vi har altid haft friheden til selv at bestemme hvordan. Det er det, der radikalt brydes med i forslaget, siger formand for Dansk Friskoleforening, Ebbe Lilliendal.

Konkret er det regeringens tanke, at frie skoler med meget få tosprogede elever skal præmieres, hvis de viser en vækst i netop denne elevgruppe. Til gengæld skal de påtage sig at have dansk, dansk historie og kristendomskundskab på skemaerne.

Formand for Danmarks Privatskoleforening, Kurt Ernst, er lettere rystet over forslaget og beklager, at det netop er Venstre, det kommer fra.

- Det er ikke særligt liberalt, og det er meget mærkeligt, at det netop er Venstre, der skal være bannerfører for det, siger han til DR Nyheder.

Opoositionen: Uhørt forslag

Både Socialdemokraterne og SF ser forslaget som et markant brud med hele traditionen for de frie skoler i Danmark.

- Vi har en historisk tradition for at have en decentral skolestruktur i det her land. Det er det her forslag et kraftigt brud på, hvor man fra statens side vil ind og blande sig meget kraftigt i, hvad frie skoler gør, siger SFs folkeskole-og friskoleordfører, Pernille Vigsø Bagge.

Samme holdning har Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini:

- Det er jo faktisk sådan, at fri-og privatskolerne skal leve op til det samme som folkeskolen - de skal også tage afgangsprøven til sidst. Så hvis regeringen har problemer med friskolerne, så kan de indføre et skærpet tilsyn, men at de vil til at blande sig i, hvilke fag de skal opprioritere - det tror jeg ikke, vi har set før. Det er altså uhørt, siger Christine Antorini.

Venstres friskoleordfører, Britta Schall Holberg, vil ikke kommentere lovforslaget, før hun har læst høringssvarene fra de berørte parter. Den syv dage lange høringsfrist udløb i går.

Facebook
Twitter