Fristen nærmer sig: 3 gode råd, inden du sender din kvote 1-ansøgning afsted

Drøm stort, se udover storbyen og undersøg alternativer, lyder rådene fra en studievejleder.

Medicinstudiet, jura eller grønlandske studier? Der er ansøgningsfrist for kvote 1 på søndag klokken 12. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

På søndag udløber fristen for at søge ind på en uddannelse, hvis man er kvote 1-ansøger.

Har du ikke fået sendt ansøgningen afsted endnu, er det altså på tide at få gjort sig de sidste overvejelser om det store valg for fremtiden.

På grund af coronakrisen er det ventet, at flere end normalt vil søge ind på de videregående uddannelser.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) opfordrer derfor til, at man udnytter, at der kan lægges billet ind på i alt otte uddannelser.

- Vi kan se, at dem, der bliver afvist, ofte er dem, der kun har søgt ind et eller to steder, så vil man være sikker, så søg lidt bredere, siger hun.

Den opfordring er hermed givet videre.

Men et er at være pragmatisk for at komme hurtigt i gang med sin uddannelse.

Noget andet er at træffe beslutningen, der kan blive afgørende for resten af ens arbejdsliv.

Vi har derfor bedt studievejleder Morten Colbert fra StudievalgDanmark komme med tre råd til, hvad man kan tage med i sine overvejelser, inden man sætter sine krydser.

Du må gerne drømme stort

Der er ikke noget galt med at gå efter drømmeuddannelsen, selvom man ikke er sikker på at komme ind, siger Morten Colbert. (Foto: Dennis Lehmann © Scanpix)

Første råd fra Morten Colbert går godt nok stik imod ministerens indledende opfordring, men når det drejer sin om noget så livsomvæltende som studievalg, kan det ikke være knastør kalkule det hele.

- Nu er jeg selvfølgelig ikke meget for at gå imod hende, der på sin vis er min øverste chef, men jeg synes sgu, at det er okay at have en drøm, og det er også i orden at satse og forfølge den ved at gå benhårdt efter sit drømmestudie første år uden at have en plan B, siger han.

- Og så er kvote 2 jo også en reel mulighed, hvor man ved at skrabe erfaring sammen, forbedre karakterer eller gå til en optagelsesprøve, kan øge sine chancer for at komme ind på drømmestudiet, inden man søger bredt.

- Men søger du bredt og ikke kommer ind på førstevalget, så er det vigtigt, at man går ind i anden, tredje og fjerde prioritet med en helt oprigtig interesse og er klar på dem, så man ikke falder fra, siger Morten Colbert.

Det gode studieliv er ikke kun i storbyen

Mulighederne er mange, hvis man er villig til at flytte efter dem. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Råd nummer to træder til gengæld ikke Ane Halsboe-Jørgensen over tæerne. Faktisk er det nærmest som talt ud af hendes mund.

Det handler nemlig om ikke at lade sig begrænse af geografien.

- Man kan af alle mulige grunde have fokus på en bestemt studieby, men der er mange steder, man kan læse udover de store byer som København og Aarhus.

- Vi har et bredt geografisk udbud af byer, hvor man kan studere, og det skal man udnytte. Og i det ukendte kan der ligge en masse gode ting, som man ellers ikke var klar over, når man flytter til en ny by eller ind på et kollegie, for der er liv andre steder end der, hvor man kommer fra, siger Morten Colbert.

Zoom ind på det, der fangede din interesse

Der er ofte flere veje til at realisere drømmen, hvis man zoomer ind på, hvilke elementer i en uddannelse, der tænder en. (Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Med mere end 900 uddannelser kan det være svært at vælge, men udbuddet kan også være løsningen.

- Ofte er valg af studie styret af, at man er optaget af en faglighed. Er det medicin er det ofte det naturvidenskabelige, kroppen eller det sundhedsvidenskabelige, og det kan forfølges mange andre steder. For eksempel ved at dykke ned i medicinalbiologi fremfor bred medicin.

- Ofte kan man derfor finde alternativer ved at zoome ind på de fagligheder, der er i spil, og så se, hvilke andre uddannelser der kan noget af det samme, lyder Morten Colberts råd.

Har du sendt ansøgningen?

Du kan nå det endnu, hvis du ikke har fyldt hele din prioriteringsliste ud. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Til sidst får ministeren lige ordet, for selvom du har været i god tid og besluttet dig for længst, så er det faktisk ikke for sent, hvis du vil udvide dine muligheder.

- Har man sendt sin ansøgning af sted, men sidder nu og tænker "pokkers, jeg skulle måske have krydset et par uddannelser mere af", så kan man sagtens nå det. Det kan man helt frem til søndag klokken 12, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Facebook
Twitter