Frister et kviklån? Tal med din bank og kend ÅOP

Kviklån frister typisk folk, der har dårligt styr på deres økonomi, siger forbrugerøkonom.

Hvis du vælger at tage et kviklån, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Det bedste råd er dog klart: Lad være. (Foto: © ANNE-CHRISTINE POUJOULAT, Scanpix)

Hvis din konto er ved at gå i nul, og der endnu er langt tid til den næste løncheck, kan det være fristende at tage et såkaldt kviklån, der lynhurtigt og nemt kan sikre dig et par tusind ekstra kroner.

Men selv om du blot låner et mindre firecifret beløb, der ikke virker til at være svært at betale af, så er faldgruberne ved lånetypen mange.

I sidste ende kan det betyde, at du kommer af med et meget højt beløb og i værste fald kan det betyde, at du ender som dårlig betaler i RKI.

Det fortæller Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea.

- Dem, der typisk tager lånene, har ikke det største økonomiske overblik. Det er et meget dyrt lån, og det kan have konsekvenser for den enkelte. De kortfristede lån er et tegn på, at man har en dårlig økonomi, og løsningen på det er noget end at tage et kviklån, siger hun.

Kviklån fylder en meget lille del af det danske lånemarked. Tal fra Forbrugerombudsmanden viser, at der i 2015 blev foretaget 172.485 kortfristede web-eller sms-lån.

Heraf blev 20.905 ikke betalt til tiden, og nogle blev slet ikke betalt og låntageren endte som dårlig betaling, skriver Politiken i dag i forbindelse med, at Socialdemokratiet har fremlagt 10 forslag, der skal bekæmpe kviklån.

Herunder guider Ann Lehmann Erichsen dig, hvis du overvejer at tage et kviklån, og hvordan du skal agere, hvis du beslutter, at lånet er den eneste udvej.

Lånet kan fås billigere - tal med din bank

Inden du overhovedet begynder at tænke på at tage et kviklån, så bør du gå ned og tale med din bank.

I banken vil de aldrig nogensinde rådgive dig til at tage et lån på for eksempel 7.000 kroner. Det er nemlig alt for dyrt, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

Til gengæld vil det i nogle tilfælde være muligt at give dig en kassekredit.

- Et forslag kunne være at få en kassekredit på 15.000 kroner, hvor du så ville kunne trække 7.000 kroner ud med det samme. Hvis du får en kassekredit, skal du og banken kigge på dit budget for at se, hvordan gælden kan nedbringes stille og roligt, siger forbrugerøkonomen.

Hvis banken ikke vil give dig en kassekredit, hvad er der så at gøre?

- Hvis man ikke kan få en kassekredit, så skal man slet ikke låne penge. For så er ens økonomi meget skidt, og selvfølgelig skal man betale sine regninger, men et kviklån er en meget dyr måde. Som forbruger er man nødt til at se på sine udgifter og spare en hel del væk, siger Ann Lehmann Erichsen.

Tjek hvad lånet koster - alt inklusiv

Du beslutter dig alligevel for at tage et kviklån. Her er der forskellige udbydere på det danske marked, og renteudgifterne kan sagtens variere mange procent.

Derfor er det vigtigt, at du læser alle lånebetingelserne grundigt igennem, og her er der særligt en ting, som du skal være meget opmærksom på. ÅOP står for årlige omkostninger i procent og viser, hvor meget dit lån koster årligt, når alle omkostninger er medregnet.

- Jeg kalder ÅOP for all inclusive. For at vurdere om forbrugslånet er i den billigere eller dyre ende af skalaen, skal du kende ÅOP'en, som er en procentsats, der indeholder alle gebyrer, renter og omkostninger, siger Ann Lehmann Erichsen og fortsætter:

- Det er ÅOP'en, som fortæller dig, hvad dit lån koster og som viser dig, hvad du skal betale for for eksempel at låne 5.000 kroner ved et kviklån, siger hun.

Hvis man skal tjekke om ens lån er i den billigere eller dyrere ende, så kan man ikke bare sammenligne forskellige lånebeløb og løbetider på lånet.

For hvis man enten låner få penge eller optager et lån, der skal betales tilbage efter kort tid, så vil omkostningerne i procent være højere. Derfor skal man finde sammenlignelige lån.

- Ved et kviklån, skal du typisk betale pengene tilbage efter tre måneder, og det er med til, at de årlige omkostninger bliver høje. Hvis du låner penge i banken, så skal du typisk betale pengene tilbage over flere år, hvorfor ÅOP'en vil være lavere.

Overhold alle betingelserne

Pengene fra kviklånet er nu brugt, og det kan være fristende at glemme alt om lånet og gå videre, som om intet er hændt.

Men det kan ikke undervurderes, hvor vigtigt det er at overholde lånets betingelser, fortæller Ann Lehmann Erichsen.

- Hvis man har givet sig selv lov at tage et kviklån, så skal man love sig selv, at man betaler hver eneste afdrag til tiden, så pengene blev betalt. Og skal man love sig selv, at man ikke tager et kviklån igen, siger hun.

Hvis du ikke betaler afdragene til tiden, kommer din gæld til at vokse, lige som du kommer til at betale rykkergebyrer.

Gør dig svær at få fat i

Kviklånnet er heldigvis ude af verden igen. Men nu kribler det i fingrene for at tage et lån, og kriblen bliver nærmest til rysten, når man ser de mange reklamer for kviklån.

Derfor er Ann Lehmann Erichsen råd klart. Gør dig selv svær at få fat i for låneudbyderne.

- Hvis man har lånt penge fra kviklånsudbyderne, så bliver man ved med at få mails og reklamer for udbyderne.

- Et godt råd er at tilmelde dig Robinson-listen, så du ikke må modtage reklamer eller reklameopkald. Og så kan man slette sine cookies på sin computer, så der ikke dukker reklamer op fra løbeudbyderne på nettet.