Frit løb for smitsom bakterie fra svin

Resistente bakterier fra svin får lov til at sprede sig frit fra stald til stald og fra svin til mennesker.

Resistente bakterier fra svin får lov til at sprede sig frit fra stald til stald og fra svin til mennesker.

Superbakterien MRSA CC 398, der vandrer ubesværet fra svin til menneske, findes nu i hvert ottende slagtesvin (13 procent).

Det viser helt nye tal fra DANMAP, som overvåger resistente bakterier i Danmark. Tallene tyder på en voldsom vækst i bakterien, siden en EU-undersøgelse fra 2008, der viste MRSA i 3,5 procent af de danske avlsdyr.

De resistente svinebakterier blev første gang opdaget i Danmark i 2006, men siden har myndighederne ikke gjort noget for at udrydde bakterien fra de gårde, hvor den allerede findes, og at de smittede svin frit kan handles fra gård til gård.

Belastning helt i bund

Landbrugsminister Henrik Høegh erkender, at bakterierne lige nu får lov til at gro frit i staldene. Han siger til P1 Dokumentar, at han mener, det er på høje tid at gøre noget ved MRSA i landbruget. Men først når han ser resultatet af et forskningsprojekt om MRSA i landbruget, er han klar til handling. Det er færdigt ved udgangen af 2011.

- Så må vi jo i gang med at sanere besætninger, og så håber jeg selvfølgelig, at vi kan enten få den her belastning helt i bund, eller vi kan få den helt ud af dansk svineproduktion, siger ministeren til P1 Dokumentar.

Mens politikerne tøver med at gribe ind, er den resistente bakterie ved at blive et alvorligt arbejdsmiljøproblem i landbruget.

Tre landbrugsmedhjælpere fortæller, hvordan de måtte opgive at slippe af med den smitsomme bakterie, fordi de blev gensmittet, hver gang de kom på arbejde.

Den ene, Naja Skov, nåede at smitte sin et-årige søn, før hun til sidst skiftede arbejde og slap af med svinebakterien efter gentagne behandlinger med særligt skrappe penicillin kure og afvaskninger af næse og krop.

Fordobling af smittede mennesker

Statens Seruminstitut oplyser til P1 Dokumentar, at der er nysmittede 55 danskere i de første ni måneder af 2010. Fortsætter den resistente svinebakterie med at sprede sig lige så hurtigt til mennesker resten af året, betyder det en fordobling af smittede i forhold til 2009, hvor myndighederne kender til 39 smittede.

Professor og overlæge i mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos fra Odense Universitetshospital, undrer sig over, at hverken myndigheder eller landbruget selv ikke gør noget for at udrydde bakterien i staldene, inden den spreder sig til resten af samfundet.

- Det mest problematiske er jo, at bakterien ikke bliver i svinestalden. Dukker den op på hospitalet, kan det gå helt galt med alvorlige infektioner i tilslutning til en operation. Det har vi set flere eksempler på.

Den enkelte landmand magtesløs

Den enkelte landmands muligheder for selv at gøre noget ved problemet er små. For MRSA registreres ikke, og derfor findes de ingen garanterede MRSA-fri besætninger, man kan købe svin fra i dag, hvis man vil starte forfra med sunde avlsdyr.

Det får mange landmænd til helt at opgive at bekæmpe den resistente bakterie. Det fortæller en svineproducent til P1 Dokumentar.

På hans gård er både mennesker og dyr er smittede. Svineproducenten har fortalt både dyrlæge og Arbejdstilsyn, at han har MRSA på gården. Men ingen myndigheder har givet ham særlige instrukser i den anledning, ligesom hans grise frit kan sælges videre til andre gårde.

Den resistente bakterie er opstået som følge af landbrugets store antibiotikaforbrug. Den blev første gang konstateret i Danmark i 2006.

Bakterien lever i grisens tryne og på dens skind, og den spredes i staldenes støv, når grisene nyser og bevæger sig rundt. Landbruget har for nyligt indgået frivillige aftaler om at begrænse brugen af visse typer af antibiotika.

P1 Dokumentar sendes torsdag klokken 14.03. Læs mere på www.dr.dk/p1dokumentar.