Fritidshuse hitter på Ærø: Nu er der ikke boliger nok til tilflytterne

Flere ønsker at bo på Ærø, men boliger tiltænkt tilflytterne, er solgt som fritidshuse.

Ærø oplever en stigende interesse for tilflyttere, der har mod på ølivet, men på den sydfynske ø er der for få lejeboliger. (Foto: Peter Langekilde // DR Nyheder © DR Nyheder)

Gitte Wolf Nygaard er en af mange nye borgere på Ærø, der har oplevet, hvor svært det kan være at finde en bolig på øen, som for tiden oplever stor tilflytning.

Hun flyttede til for et halvt år siden, da hun fik fat på en tidsbegrænset lejelejlighed.

Selvom Gitte Wolf Nygaard til sidst fik tag over hovedet, var det grundet manglen på lejeboliger ikke kun traditionelle boliger, hun havde kig på.

- Der var et velmenende ægtepar, der sagde, at de havde en campingvogn stående. Der fik jeg lidt kolde fødder i midten af februar, og jeg tænkte: Er det dét, jeg skal? Det var det ikke.

Gitte Wolf Nygaard søgte bolig på Ærø i flere måneder, efter hun havde sikret sig et job i den lokale hjemmepleje. (Foto: Julius Waag © DR)

Hun ved, at hun kan risikere at skulle flytte igen, når lejeperioden udløber om halvandet år. Og selvom der stadig er et stykke tid til, så betyder boligsituationen på Ærø, at det allerede nu er noget, der påvirker Gitte Wolf Nygaard.

- Det er noget, der kan holde mig vågen allerede nu. Det giver stress, uro og søvnløse nætter ikke at have klarhed over sin boligsituation, siger hun.

En gammel løsning er skyld i boligmanglen – hvad nu?

Efter mange års affolkning oplever de nu på Ærø, at udviklingen er vendt. I 2019 og 2020 blev befolkningen på øen over 100 mennesker fattigere. Men alene i år, fra januar til august, er der kommet omkring 60 nye til øen.

Det er bare tredje gang i dette årtusinde, at der på årsbasis er tale om en positiv befolkningsudvikling.

Det står i skarp kontrast til det, man kunne møde på Ærø for bare fem år siden, siger borgmester Ole Wej Petersen fra Socialdemokratiet.

- Dengang stod der mange tomme huse, hvilket ikke gjorde god reklame for øen, og derfor besluttede vi os for at ændre reglerne, så mange af de tomme helårsboliger kunne bruges som fritidshuse.

Det er i høj grad boliger i attraktive kvarterer, der ellers ville passe til nogle af de familier, der leder efter en bolig på øen i dag, som blev omdannet til fritidshuse. Nu er der mangel på netop de huse, og derfor er det igen til politisk diskussion, om der skal stammes op på mulighederne for at købe en helårsbolig for at bruge den som sommerhus.

Politikerne har netop sendt et forslag i høring, som blandt andet lægger op til, at det fremover kræver en godkendt ansøgning til kommunen, hvis man vil bruge en helårsbolig som sommerhus. Det vil give mulighed for at bremse op for salget af fritidshuse for nu.

Løsgænger: Genindfør bopælspligt på feriehuse

Men står det til løsgænger i Ærø Kommune Jens Weiss bør man forsøge at gå endnu hårdere til værks og ændre status på nogle af de eksisterende fritidshuse.

- Vi kan genindføre bopælspligt, så alle fritidshuse fremover vil blive solgt som helårshuse.

Det vil angiveligt få prisen til at falde for fritidshusene, men et økonomisk tab for ejerne af husene kan være nødvendigt.

- Vi vil ikke ende som øen Sild i Tyskland, hvor det kun er boheme-mennesker med store indtægter, der har råd til at bo der. Hvem skal så passe arbejdet på værftet? Hvem skal passe de gamle?, siger Jens Weiss.

Bygning af nye boliger er også på tegnebrættet, hvor der efter planen skal opføres 36 boliger. Ifølge Det Ærøske Boligselskab, kan de tidligst kan stå færdigt i slutningen af 2022. Jens Weiss mener ikke, at man kan vente så længere.

- Der har ikke været tale om rettidig omhu. Vi mangler boliger nu, for der er masser af job, der skal besættes.

DF'er vil ikke ændre noget: Frygter tomme huse påny

Hvor Jens Weiss råber på gennemgribende ændringer nu og her, ser Bente Friis Andersen fra Dansk Folkeparti med en anderledes ro på situationen.

- Udviklingen er vendt hurtigt og kan gøre det igen, så kan vi stå med en masse tomme huse. Det har vi prøvet før. Derfor mener jeg, at vi skal fastholde reglerne, som de er nu.

Hun mener desuden, at hvis man gør som Jens Weiss, så kan man skræmme potentielle boligkøbere væk, hvis de ikke ved, om et købt fritidshus senere skal sælges som et helårshus med bopælspligt. Her mener Jens Weiss, at gevinsterne ved at kunne huse tilflyttere overgår potentielle tab i forhold til fritidshusene.

Både Lennart Mogensen, kommunalpolitiker i Ærø Kommune for Venstre, og borgmester Ole Wej Andersen tror på en moderat løsning, som placerer sig midt imellem Bente Friis' og Jens Weiss' to forslag.

- Vi vil gerne lukke for salget af feriehuse fremadrettet, når nye boliger kommer på markedet. Men vi kan ikke være andet bekendt end at lade folk beholde deres boliger som fritidshuse. De har købt det i god tro, siger Lennart Mogensen.

Hvor Jens Weiss ikke mener, at nybyg alene kan klare det, så mener borgmester Ole Wej Andersen, at det bestemt er en del af løsningen.

- Vi håber, at der kommer nogle private med planer om at bygge. Vi har plads nok på øen, så det er bare med at komme i gang.

Ærøs største private arbejdsplads frygter for fremtiden

Et af de steder, hvor de især mærker manglen på lejeboliger, er på Søby Værft. Direktør Tejs Beltov fortæller om de udfordringer, manglen på bolig giver skibsværftet.

- Der er arbejdskraft, vi bliver nødt til at sige nej til, da vi ikke kan huse de mulige medarbejdere her på øen, siger han.

Og selvom han allerhelst så en masse lejeboliger nu, så kan nye boliger på sigt godt være en del af løsningen.

- Kommunalpolitikerne skal til at tage initiativet nu, især hvis det er nye byggerier, der har lidt længere udsigter.

Direktør på Søby Værft, Tejs Beltov, overtog roret som direktør på Søby Værft den 1. juni (Foto: Julius Waag © DR)

Søby Værft er et skibsværft, der har 80 fastansatte, hvilket gør det til Ærøs største private arbejdsplads. Og Tejs Beltov frygter for skibsværftets konkurrenceevne.

- Det er frygteligt at være i en situation, hvor noget så simpelt som at finde en bolig, bliver en udfordring. Det er ulige konkurrence, da andre i branchen måske ikke møder det problem.

Og problemerne kan blive endnu større, fordi virksomheden regner med at udvide med endnu flere medarbejdere, hvis værftet ekspanderer, når hele Søby Havn på sigt skal udvides.

- Vi har ikke tid at give af, vi er nået et punkt, hvor vi er nødt til at sige nej til ordre, fordi vi ikke kan finde bolig til dem, der skal hjælpe os. Det rammer os på vores indtjening, siger Tejs Beltov.

På samme vis frygter Gitte Wolf Nygaard tiden, når hendes nuværende lejekontrakt udløber.

- I værste fald kan det betyde, at jeg skal overveje, om jeg skal hjem til Als igen. Og jeg ved, at de mangler hænder i hjemmeplejen her på Ærø, siger hun.

Facebook
Twitter