Frivillig værnepligtig: Det er min drengedrøm

Næsten alle værnepligtige i Danmark har meldt sig frivilligt, viser tal fra Forsvaret.

Christian Ryt-Hansen er 19 år og halvvejs igennem sin værnepligt. Han kunne godt tænke sig at blive udsendt. (© DR)

Lige siden han i ottende klasse var i en uges praktik i Forsvaret, har Christian Ryt-Hansen villet i militæret og aftjene sin værnepligt. Nu er han der. To måneder inde i forløbet hos Gardehusarregimentet.

En oplevelse, der endnu ikke har skuffet den 19-årige rekrut.

- Du er sammen med en masse drenge, som har det på samme måde som dig, og det synes jeg i hvert fald er fedt. Det er en del af min drengedrøm, siger han.

Presset i en skov klokken 3 om natten

De seneste tal fra Forsvaret viser, at interessen for at aftjene sin værnepligt har været støt stigende gennem de seneste år. I første halvår af juni har 99,1 procent af de værnepligtige således været frivillige.

Ifølge centerleder på Center for Militære Studier ved Københavns Universitet, Kristian Såby, kan det skyldes, at de unge søger en form for selvrealisering og ser Forsvaret som et sted, hvor de kan udfordre sig selv.

En vurdering, som 19-årige Matthias Madsen, der også er inde og springe ved Gardehusarregimentet, kan nikke genkendende til.

- Jeg ved fra mig selv, at jeg har søgt udfordringen. At blive udfordret på det fysiske og det psykiske. Det at blive presset klokken 3 om natten ude i en skov, er noget helt andet end at blive presset til en eksamen, forklarer han.

Lidt meget på feltture

Christian Ryt-Hansen har også nydt at blive udfordret og mener også, at det har været med til at udvikle ham som person.

- Det er fedt, når man har lidt rigtig meget på feltturene, og det har været rigtig hårdt, at når jeg så kommer hjem, så er det, jeg førhen har syntes var rigtig hårdt, faktisk kommet til mig lettere. Det er en fed følelse, forklarer han.

Klar til udsendelser

Begge værnepligtige er halvvejs igennem deres basisuddannelse og kan derfor godt begynde at spekulere over tiden efter værnepligten. Om den skal fortsætte i Forsvaret med en udsendelse til følge.

Både Christian Ryt-Hansen og Matthias Madsen har set klip fra DR3's dokumentarserie 'Min Krig' og mener, at de kan se elementer af deres værnepligtstræning i de skarpe situationer, som er filmet med danske soldaters hjelmkameraer. (© DR)

Christian Ryt-Hansen forklarer, at han har gjort sig tankerne og risikoen for at blive udsendt og dermed sætte sit liv på spil skræmmer, men afskrækker ham ikke.

- Jeg har vendt den om og sagt, at vi lever i en farlig verden. Du kan ligeså godt ligge i en seng og dø af kræft, eller en eller anden idiot kan ikke finde ud af at stoppe for rødt, og så er det vigtigt, at hvis man sætter sit liv i fare, at man så gør det for noget, man tror på, forklarer han.

Hans soldaterkammerat Matthias Madsen har ligeledes gjort sig tankerne, men har ikke afgjort det med sig selv endnu. Derudover vil en udsendelse skulle være noget, der gav mening.

- Jeg ikke har lyst til at tage ud i noget, hvor man tænker, at det er helt meningsløst, eller at det er nogle andres krig, man kæmper. Men at tage af sted som en del af en fredsbevarende styrke er noget, der for mig måske vil give mening.

Komme ud på den anden side

Selv hvis de to rekrutter skulle vende hjem fra en international mission med både liv og lemmer i behold, er der en risiko for, at det bliver med ar på psyken.

Noget som gør sig gældende for flere af soldaterne i DR3's dokumentarserie 'Min Krig' og som ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd sker for hver sjette danske soldat.

Både Christian Ryt-Hansen og Matthias Madsen tror dog, at de vil kunne klar det psykisk.

- Jeg tror, at jeg ville kunne gå igennem en udsendelse og et relativt højt pres, og stadig komme ud på den anden side uden at være helt anderledes, men det er jo ikke noget, man kan sige noget om, inden man har prøvet det.

Se soldaternes egne oplevelser som udsendt i krig i tredje afsnit af DR3's nye dokumentarserie 'Min Krig' på DR3 i aften klokken 21.30.