Frivillige skal sættes ind mod bandekriminalitet

Flere frivillige, mentorkorps og hurtig hjælp, når unge vil ud af bander. Det er opskriften på, hvordan man bekæmper bandekriminalitet.

Ifølge politiet er drabet på en 19-årig mand på Blågårdsgade i København søndag aften banderelateret. (Foto: Martin Sylvest Andersen © Scanpix)

Frivillige skal på banen, lynhurtig hjælp til unge, der ønsker at forlade bandemiljøet og en udbygning af mentorordningen.

Sådan lyder de tre vigtigste konklusioner fra et seminar, som 20 tidligere kriminelle og 120 professionelle har deltaget i på Grundtvigs Højskole. På seminaret deltog blandt andre pædagoger, SSP-medarbejder, forskere, integrationskonsulenter, boligforeninger, politi, kriminalforsorgen, embedsmænd og politikere.

Vi har brug for dem

- Jeg oplever, at der er frivillige ressourcer i boligområderne. De vil gerne deltage, men de skal inviteres ind i arbejdet. Man skal ud og opsøge dem og fortælle, at vi har brug for dem, siger Camilla Sys Møller-Andersen, der er SSP-konsulent i Ishøj, cand.pæd.psyk og medforfatter til rapporten fra seminaret.

- Manchester i England har stor succes med brug af frivillige i bekæmpelsen af bandekriminalitet. Unge mænd og mødre deltager og gruppen "Mother against violence" tager for eksempel ud og besøger unge mænd i fængslerne, der sidder inde for banderelateret drab. De besøger de unge mænd og snakker med dem om konsekvensen for en familie, når en søn bliver dræbt i en bandekrig, siger hun.

Historien om næstekærlighed

Fordelen ved frivillige er ifølge Camilla Sys Møller-Andersen, at de ikke er i et lønnet forhold. Det er den gode historie om næstekærlighed.

Hun mener, at Danmark generelt har et godt frivilligt beredskab, men der kan bruges flere, når det gælder kriminalitet og især banderelateret kriminalitet.

Mentorordningen er også vigtig, for her får mentoren følelsen af at gøre noget for andre, mens den unge har en voksen at se op til.

- Hvis man spørger de unge, hvorfor de har fået lyst til at forlade bandemiljøet svarer de, at de så et forbillede, der gjorde noget andet. De kunne se, at man kunne vælge en anden vej, og mentoren behøver ikke være kriminel, siger Camilla Sys Møller-Andersen.

Her-og-nu-hjælp

Endelig skal kommunen være klar til at tage imod den unge, der har besluttet sig for at forlade bandemiljøet, siger hun.

- Det er en her og nu handling der savnes. Et beredskab skal være klar til at tage den unge i hånden, skaffe en bolig og flytte vedkommende fra boligområdet, hvis han er udsat i en konflikt. Det er det, de har brug for, for de er i en svær situation, siger hun.

- For en ung, der er involveret i en konflikt, er en uge for lang tid, men det er i kommuneregi en kort behandlingstid. Der skal være særlige enheder i kommunerne, som kan handle mere smidigt end nu, siger Camilla Sys Møller-Andersen.

9. maj bliver resultatet fra seminariet fremlagt og dískuteret på en offentlig høring på Christiansborg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk