Frømand om ildkamp mod formodede pirater: 'Shit, de bliver høstet foran'

Nye detaljer kom frem, da fire formodede pirater på Esbern Snare blev varetægtsfængslet frem til den 22. december.

Efter episoden med de formodede pirater blev der konstateret syv skudhuller i Frømandskorpsets båd ombord på Esbern Snare (Arkivfoto). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

To uger mere.

Københavns Byret besluttede onsdag, at de fire formodede pirater, der er tilbageholdt på fregatten Esbern Snare, skal forblive i varetægtsfængsel ombord indtil den 22. december.

- Vi har tre siddende i noget, der på billeder ligner bure. Min klient er indlagt på skibets infirmeri, fordi han har været alvorligt såret. Det er set med deres øjne en uholdbar situation, lød det i retssal 32 fra forsvarsadvokat Birgitte Skjødt, der repræsenterer en af de tilbageholdte personer ombord.

Forsvarsminister Trine Bramsens (S) første reaktion på ildkampen samt tilbageholdelsesfaciliteterne ombord på fregatten Esbern Snare.

Ildkamp to uger siden

Sagen begyndte i Guineabugten ud for den afrikanske vestkyst for to uger siden. Et farvand plaget af pirateri, hvor det danske flådeskib Esbern Snare skal sikre skibsfartens fri bevægelighed og afskrække potentielle sørøvere.

Her forsøgte fregatten at stoppe et mistænkeligt fartøj med formodede pirater ombord. Det lykkedes ikke. I stedet udviklede det sig til en ildkamp mellem fartøjet og styrker fra Frømandskorpset samt en dansk Seahawk-helikopter.

Fregatten Esbern Snare, der er indsat mod pirater i Guineabugten ud for Vestafrikas kyst (Arkiv) (Foto: LARS MAGNE HOVTUN © Ritzau Scanpix)

I ildkampen omkom fire pirater, mens en femte faldt overbord og er sandsynligvis druknet. Fire andre blev tilbageholdt og sidder nu varetægtsfængslet ombord på fregatten. En af de fire blev alvorligt såret under skyderiet og har senere fået underbenet amputeret.

- Min klient har store smerter. Jeg ved, at man ombord gør, hvad man kan for at beskytte og smertelindre ham. Men det ville være rart at få ham til Danmark, så han kan blive tilset på et hospital, sagde forsvarsadvokat Birgitte Skjødt.

Dansk båd ramt af syv skud

Undervejs kom det frem, at den ene af Frømandskorpsets to motorbåde, der deltog i aktionen, blev ramt af syv skud fra gerningsmændene.

Det var i en motorbåd som denne - en såkaldt RHIB - at Frømandskorpset kom i kamp med formodede pirater (Arkiv) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

- Da de kom tæt på, åbnede skiffen (Piraternes skib, red.) ild mod Frømandskorpset og afhørte så mundingsglimt. Vedkommende tænkte 'shit, de bliver høstet foran', lød det i retssalen, da Statsadvokatens anklager læste en frømands vidneforklaring op.

En anden frømand sagde under en afhøring, at han fik øje på en person ombord, der pegede på Frømandskorpsets båd med et AK-47-gevær.

- Der blev afgivet ild fra den pågældende ombord på skiffen, og ilden blev besvaret. Han så en pirat falde i vandet, læste anklageren.

Ville sejle dem til Danmark

Under retsmødet kom det også frem, at myndighederne har arbejdet på at få de formodere pirater til Danmark. For at stille dem for en dansk dommer.

- En hjemtagning er en stor logistisk og diplomatisk opgave. Det er også blevet undersøgt, om man kan chartre et skib og sejle dem hjem, men der er logistiske og administrative udfordringer ved det, sagde specialanklager Karen Moestrup Jensen fra Statsadvokaten for Økonomisk og International Kriminalitet.

Forsvarsadvokat Birgitte Skjødt beklagede, at det ikke havde været muligt for hende at tale fortroligt med sin klient.

Af sikkerhedsmæssige grunde har mindst en af Esbern Snares besætningsmedlemmer været til stede i samme rum, da de tilbageholdte havde videosamtaler med advokaterne.

- Det synes jeg er et kæmpe problem. Jeg kan forstå, at man vil gøre alt for at etablere den forbindelse og det ved jeg, at min klient ser frem til, sagde Birgitte Skjødt.

Hun påstod, at piraterne handlede i nødværge.

- De sigtede sidder i en lille, åben og ubeskyttet båd og føler, at de bliver angrebet. Derfor er der tale om lovligt nødværge.

- Som jeg ser det, så er det indledningsvist helikopteren, der skyder først og det er anledning til det, der sker sidenhen, konstaterede hun.

Efter godt en halv times retsmøde besluttede dommeren i Københavns Byret, at piraterne skal forblive i varetægt.

Herunder forklarer specialanklager Karen Moestrup Jensen fra SØIK om arbejdet med at få de fire formodede pirater bragt til Danmark.

FacebookTwitter