Frømandskorpsets chef gav tv-orkester oplevelser på lukket militærbase

Auditørkorpset går ind i sag om muligt embedsmisbrug, oplyser Forsvarskommandoen.

Jens Birkebæk Bach, chef for Frømandskorpset, er centrum i en sag om mulig magtfordrejning. Det skriver forsvarsmediet Olfi. (Foto: ERik Refner © Scanpix)

En privat rundvisning med udfordrende oplevelser hos Frømandskorpset. Hvor to frivillige frømænd brugte arbejdstid på at hjælpe med det praktiske. Til gengæld for musisk underholdning til en privat fest.

Chefen for specialoperationsstyrken Frømandskorpset er blevet midtpunkt i en sag om potentielt magtmisbrug og magtfordrejning.

- Det er nok nogle, der har en pointe, hvis de synes, at jeg har brugt deres arbejdstid forkert, siger chefen for Frømandskorpset, kommandørkaptajn Jens Birkebæk Bach.

Hærchef sigtet for nepotisme

Episoden kommer efter flere sager om potentielt magtmisbrug i Forsvaret. Blandt andet er tidligere hærchef H.C. Mathiesen sigtet for nepotisme. I forrige uge præsenterede Forsvarsministeriet et nyt chefbemandingssystem, der fra årsskiftet skal stoppe spekulationer om private vennetjenester.

- Gennem de seneste år har der været mange myter om, at ansættelser på højt niveau i Forsvaret handler om, hvem man er gode venner med, og hvilket kammeratskab man har. Det vil jeg gerne gøre op med, sagde forsvarsminister Trine Bramsen (S) dengang.

Tv-orkester overnattede på lukket militærbase

DR Nyheder har set uddrag af interviewet med Frømandskorpsets chef. Her kommer det frem, at Jens Birkebæk Bach arrangerede en privat rundvisning med overnatning på Marinestation Kongsøre

Blandt de medvirkende var kapelmester Claes Antonsen fra The Antonelli Orchestra, der i en årrække har været husorkester i tv-showet ‘Vild med dans’ på TV 2.

Nu siger du, at du kender ham. Har du så været med til noget, som han kan få dig med på. Han har jo et band og laver koncerter?

- Ja, altså, han har jo spillet for mig en gang, hvor vi skulle underholde til en fest. Så har han spillet med noget musik til en fest, svarer Jens Birkebæk Bach.

The Antonelli Orchestra og kapelmester Claes Antonsen (Hvid skjorte) er blandt andet kendt fra tv-showet Vild med Dans på TV 2 samt Smukfest 40-års jubilæumskoncert, der fornylig blev sendt på DR TV. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Og det betalte du for som normalt?

- Næææ, jeg gav ham et par flasker rom. Jeg har noget rom, som jeg køber nede i vores lager. Så fik han et par flasker rom.

Og så kom han med bandet eller alene?

- Han kom alene med en enkelt mand eller to oven i.

I interviewet kommer det også frem, at to tjenestegørende medlemmer af Frømandskorpset frivilligt hjalp til.

Blandt andet prøvede gæsterne at springe i vandet fra stor højde, sejlads i specialoperationsstyrkens hurtigtgående fartøjer samt overnattede ved Marinestation Kongsøre, der normalt er lukket land for civile.

Kan du se, at det måske kan virke lidt underligt, at de spiller til en fest for dig, og så kommer de her op og får en på opleveren?

- Altså jeg har ingen maks på arbejdstid, så det har ikke kostet noget arbejdstid for mig.

Men det har vel stadig kostet noget brændstof. Hvad med det signal, som det sender til dine medarbejdere?

- Der er nok nogle, der ikke altid er glade for de prioriteringer, jeg laver. Sådan vil det altid være, når man er chef, siger Jens Birkebæk Bach til Olfi.

I videoen herunder interviewer Peter Ernstved Rasmussen fra forsvarsmediet Olfi chefen for Frømandskorpset, Jens Birkebæk Bach.

Professor: Det er magtfordrejning

DR Nyheder har vist professor i forvaltningsret Sten Bønsing interviewet. Han mener, at der kan være tale om magtfordrejning.

- Definitionen på magtfordrejning er, at man træffer en beslutning, der ikke er tjenstligt eller fagligt begrundet. At orkestret eller medlemmer af orkestret bliver inviteret inden for, som det fremgår her, ser ud til at være private interesser, han plejer, siger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

Han viser nogle personer rundt og giver dem en oplevelse. Hvad er forbrydelsen egentlig?

- Det er motivet. En beslutning skal være styret af faglige eller saglige motiver. Det er ikke besøget i sig selv, der er noget galt med. Det er beslutningsgrundlaget, der er noget galt med. Fordi det ser ud til at være privat motiveret, siger Sten Bønsing.

Forsvaret: Auditørkorpset undersøger sagen

Forsvarskommandoen oplyser mandag eftermiddag, at militærets anklagere, Auditørkorpset, nu undersøger sagen.

- En sådan mistanke kan jeg naturligvis ikke sidde overhørig. Hvis der er foregået noget, der ikke skal i Frømandskorpset, så skal det undersøges. Derfor er det vigtigt for mig, at auditørerne nu ser på sagen, siger chef for Specialoperationskommandoen, Peter Boysen, på Forsvarskommandoens hjemmeside.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk