Frontfigur for Exitcirklen: Støtten er væltet ind siden personangreb fra ordførere

Khaterah Parwani føler sig renset af Lars Løkke Rasmussen i sagen om støtte til Exitcirklen.

Tre ordførere stillede i september spørgsmålet, om Khaterah Parwani var egnet til at modtage statsstøtte på grund af, at hun kortvarigt var medlem af Hizb ut-Tahrir for 15 år siden. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

- Synes du ikke, at det er sindssygt? Det er sindssygt det her.

Bølgerne gik højt, da Radio 24syv for knap en måned siden havde debattøren og talskvinden for projektet Exitcirklen, Khaterah Parwani, i studiet. I det knap 20 minutter lange interview blev stemningen flere gange decideret ophidset.

Særligt da Parwani blev spurgt, om hun tager afstand fra sharia-lovgivning, og om hun stadig bakkede op om Hizb ut-Tahrir, som hun kortvarigt var medlem af i sin ungdom.

Interviewet kom på baggrund af en kritik fra tre integrationsordførere - Marcus Knuth (V), Naser Khader (K) og Martin Henriksen (DF).

De havde i et brev til tre andre ordførere opfordret til, at man annullerede en støtte fra satspuljemidlerne på 680.000 kroner til Exitcirklen, der er et projekt, som har til formål at hjælpe kvinder, der er udsat for psykisk vold, social kontrol og religiøs social kontrol.

Siden historien om de tre ordførere fra blå blok ramte nyhedsforsiderne, har De Konservatives partitop offentligt taget afstand til Khaders udtalelser i sagen. Sent i aftes fulgte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trop, da han på Twitter skrev, at behandlingen af Parwani og den kvindelige imam Sherin Khankan ikke havde været i 'ok'. Han uddybede dog ikke dette nærmere.

Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan, tager ikke offentligt afstand fra stening af kvinder, lød beskyldningerne fra tre ordførere fra blå blok. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Parwani: Det må ikke ske igen

Khaterah Parwani, der har en bachelor i jura og er et kendt ansigt i samfundsdebatten vedrørende integrationsspørgsmål, glæder sig over, at Lars Løkke Rasmussen nu erkender, at sagen ikke har været alt for køn.

- Jeg føler, at jeg er blevet renset. Og det følte jeg allerede, da De Konservative gik ud og tog afstand. Jeg var slet ikke i tvivl om, at der var nogle fornuftige personer i blå blok, som vil tage afstand til det her, siger hun og fortsætter:

- Det er sådan set også det, som har været målet for mig. Det har ikke været fordi, at jeg ville have nogen på pinebænken. Målet har været, at vi skal lære af det her. Det må ikke ske igen, at vi modarbejder de kræfter på gaden, der forsøger at skabe en progressiv bevægelse, når det drejer sig om frihed og seksuel frigørelse, siger hun.

Omdrejningspunktet i kritikken af Khaterah Parwani var i begyndelsen hendes kortvarige medlemsskab af den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir i sin ungdom. En fortid, som hun selv fortalt om for mere end to år siden, og som hun tager afstand fra i dag.

Senere blev anklagerne udbygget fra blandt andet Naser Khader, som kaldte både Parwani og Sherin Khankan for "professionelle projektmagere" uden dokumenteret erfaring med arbejde med æresrelateret vold.

Modstandere i det muslimske miljø

Khaterah Parwani fortæller, at sagen har påvirket hende personligt. For særligt radikale muslimer har brugt kritikken fra politikerne som løftestang for angreb mod hende på de sociale medier.

- Det er dem, der mener, at arbejdet mod æresrelaterede konflikter er en joke. Der er nogle, der skriver i mine kommentarspor og i andre grupper og nærmest sidder og griner af mig. Radikale stemmer på de sociale medier har brugt sagen til at sige, at den nydanske kvindekamp ikke har nogen sympati og opbakning, siger Parwani og fortæller, at hendes virke som offentlig debattør mod radikalisering gennem de seneste fem år har medført mange voldsomme reaktioner blandt andet dødstrusler.

Hvordan har denne her sag påvirket arbejdet med Exitcirklen?

- Efter sagen kom frem, har vi fået mange flere henvendelser, og vi har også fået mange henvendelser fra samarbejdspartnere, som gerne vil arbejde med os. Der har generelt været mere motivation for at lære os at kende, så vi har ikke oplevet nogen negative konsekvenser, siger Parwani.

Støjberg blandet ind i sagen

Integrationsminister Inger Støjberg (V) blev i weekenden trukket ind i sagen om de 680.000 støttekroner til Exitcirklen. Her kunne Berlingske fortælle, at Støjberg havde forsøgt at sløjfe støtten til projektet og i stedet bruge to millioner kroner på andre projekter, der i modsætning til Exitcirklen er i kommunalt regi.

Støjberg begrundede sin indblanding med, at der kun var en ansøger til puljemidlerne, og at det viste, at der ikke var en stor interesse for puljemidlerne.

- Så synes jeg faktisk, det er på sin plads lige at stoppe op og se, om det er her, at vi skal bruge pengene, eller om de kunne bruges bedre imod social kontrol ude i kommunerne, sagde hun i går til DR Nyheder.

Og netop Støjbergs indblanding var i aftes til debat i Deadline, hvor der blev diskuteret om Støjbergs indblanding tenderede magtmisbrug.

Det fik efterfølgende statsminister Lars Løkke Rasmussen til at forsvare sin minister på Twitter.

https://twitter.com/larsloekke/status/922931434310000641?ref_src=twsrc%5Etfw

Khaterah Parwani er dog personligt uforstående over for, at Støjberg gik ind i sagen.

- Jeg er fuldt forstående overfor, at han (Lars Løkke Rasmussen, red.) har en loyalitet over for sin ministre, og at han skal forsvare hende, med det han kan. Men selvfølgelig synes jeg, at det er mærkeligt, at en minister går ind i en lille petitessesag om 680.000 kroner, når man ellers tænker på, hvad vi giver til forskellige indsatser.

Men lyder Støjbergs forklaring om, at der kun var én ansøger ikke meget fair?

- Man kan lige så godt vende den om. Når der er en ansøger, så plejer de at være meget kritiske i forhold til, om man skal lukke puljen ned. Gør man ikke det, så er det fordi, at ansøgeren er meget kompetent til at løfte opgaven.

Når I vælger at køre projektet uden om det kommunale regi, så gør i jer vel også sårbare over for kritik?

- Jeg forstår udmærket, at der skal være kontrol. Hvis man gik ind og kritiserede mig, efter at der var sket en ekstern evaluering, så havde jeg taget kritikken fuldstændig på mig. Jeg glæder mig over, at vi på grund af den her pulje fra 1. november er forpligtet til at starte en ekstern evaluering. Der er mange myter omkring Exitcirklen, og det er tydeligt, at de her politikere ikke ved, hvad de laver, siger hun.

Er det noget i det her forløb siden interviewet i Radio 24syv, som du fortryder?

- Nej, og jeg fortryder slet ikke mit interview i Radio 24syv. Jeg har aldrig råbt i den offentlige debat før, og jeg bliver lidt irriteret over, at det her interview skal definere min adfærd i den offentlige debat, for jeg har altid holdt hovedet koldt. Grunden til, at jeg reagerede sådan var, at tre magtfulde politikere beskyldte mig for noget, og så var det op til mig at bevise min uskyld, siger hun.

Facebook
Twitter