Frost er nyt våben i kampen mod forurenet jord

Region Hovedstaden eksperimenterer med en helt ny metode, som kan gøre rensningen af forurenede grunde meget hurtigere.

Region Hovedstaden arbejder på nyt projekt, der kan gøre det nemmere at rense forurenede grunde. (© DR)

Som DR har vist de seneste dage, er der meget store problemer med forurening i den danske undergrund. Hele 15.000 grunde er kategoriseret som forurenede med olie, kemikalier eller lignende.

Det er regionerne, der er ansvarlige for rengøringen af grundene, men ifølge regionernes formand vil det med de nuværende ressourcer tage op imod 50 år at rense de forurenede grunde, man kender til i dag.

Men måske er der hjælp på vej. Region Hovedstaden har oplevet meget positive resultater med en ny teknik, der kan gøre det både billigere, nemmere og hurtigere at komme forureningen til livs.

Inspiration fra istiden

Teknikken går kort sagt ud på at fryse jorden ned. Gør man det, vil moræneler, som findes overalt i den københavnske undergrund, sprække, og de sprækker kan så bruges til at transportere de rengøringsmidler, der rengør jorden.

- Forsøgene har hidtil været succesfulde og det er rigtigt gode nyheder. Vi er nødt til at finde nye, bedre og billigere metoder, hvis vi skal løse det her problem, siger Lars Gaardhøj (A), formand for Miljø- og Grøn vækstudvalget i Region Hovedstaden.

Den nye metode er faktisk meget gammel. Den er inspireret af istiden, hvor man har set, at temperaturforholdene lavede sprækker i moræneleret. Det er en teknik, der bruges flittigt i forbindelse med tunnelbyggeri.

Der vil stadig gå op til to år, før metoden er klar til at blive testet i virkeligheden.

Facebook
Twitter