Frost hård ved vinhøsten

Mundvigene hænger nedad hos de nordjyske vinavlere - frost er gået hårdt ud over årets høst.

Et par usædvanlige frostnætter i maj gjorde ondt på de nordjyske vinbønder. (Arkivfoto) (Foto: Carlos Zaragoza © Stock.XCHNG)

Mens de nordjyske hvede-avlere - i hvert fald indtil for to uger siden - smilede over udsigten til årets høst, så hænger mundvigene nedad hos vinavlerne.

Dem er der efterhånden flere end 250 af i Nordjylland, og de kan for størstedelens vedkommende forvente en høst, som liger langt, langt under normalen:

- Jeg har en 6-800 planter, der fik frost, og som ikke giver noget, siger Mogens Damsgaard på vingården "Alderslyst" ved Hjallerup.

På den baggrund vurderer Mogens Damsgaard, at hans vinhøst kun bliver 16-17 procent af normalen - eller 500 kilo mod normalt 3.000 kilo.

Kollegaen Hans Magnussen på vingården "Heden" ved Vodskov ser endnu mørkere på situationen. Han kalkulerer med en høst, der ligger mere end 90 procent UNDER normalen, nemlig 100 kilo mod normalt 1.500 kilo:

- Det er noget af det værste, vi har oplevet, lyder den nedslående vurdering fra Hans Magnussen, der skyder skylden på et par atypiske nætter i maj med nattefrost.

Med en beliggenhed meget tæt på og 45 meter over Limfjorden lidt syd for Løgstør har Nordjyllands ubetinget største vinavler, Hans Jørgen Madsen på "Glenholm", slet ikke haft samme problemer som de to kolleger nord for Limfjorden.