Frugttræer og bier lider i kulden

Majs kulde går hårdt ud over frugttræerne. Især mange kirsebæravlere forudser mindre udbytte. Bierne holder sig indendøre - og det netop som træerne blomstrer.

Bierne putter sig inde i staderne på grund af kulden i øjeblikket. Det betyder frugttræerne ikke bestøves som de burde.

Kirsebærtræerne står i lyserødt flor, og det gælder om at nyde synet, for måske bærer træerne ikke frugt i år. De lave majtemperaturer og især de seneste nætter med frost har beskadiget blomsterne, og frugtavlerne forudser, at en stor del af høsten går tabt.

Dårlig prognose

- Vi er i kontakt med store kirsebæravlere både på Fyn og i Jylland, som kun får det halve udbytte af det, de fik sidste år. Enkelte mister helt op til 70 procent, siger Carsten Petersen fra Danske Frugtavlere, som organiserer knap 50 avlere.

- Problemet er, at frosten svirrer blomsterne, som bliver brune og falder af. Jo længere frem nattefrosten fortsætter, jo mere katastrofalt bliver det, fordi blommer og æbler også snart blomster, siger han.

Længes efter solen

John Meier Andersen i Ebberup på Fyn er blandt de frugtavlere, som længes efter sol og varme. De fleste blomster på hans sødkirsebærtræer er døde, og nu frygter han, at blommetræerne bliver de næste ofre. Deres blomster er knap så udsprungne som kirsebærtræernes og dermed mindre følsomme.

- Men er blomsterne først sprunget ud, tåler de ingen frost. Derfor skal vi have varme nu, siger han.

Jordbær fryser

Også jordbærrene lider i kulden og klarer sig kun, fordi de er dækket af fiberdug. Alligevel forudser Danske Frugtavlere, at høsten forsinkes med mindst en uge i forhold til sidste år. De første jordbær kommer næppe i handlen før på grundlovsdag den 5. juni.

- Jeg har en masse jordbærplukkere, som står på spring, men det bliver i hvert fald først 10 dage senere, måske 14 dage senere, end sidste år, siger John Meier Andersen.

Bierne skutter sig

Kulden gør det heller ikke let at være bi. Når temperaturen kommer under ni grader, forlader de nødig bistaderne, og dermed kan de hverken bestøve blomsterne på frugttræerne eller samle honning ind til biavlerne, siger Vagn Kildsig, formand for Danmarks Biavlerforening.

- I øjeblikket er det så koldt, at bierne har travlt med at holde deres yngel varmt inde i bistaderne. Det er ærgerligt, fordi det er her i foråret, at det meste honning samles ind. Senere på sommeren så er der meget få blomster i den danske natur, siger han.

Håb forude

Både frugt- og biavlere kan dog trøste sig med, at dagtemperaturerne stiger i slutningen af ugen, og at det ifølge DMI ser ud til at være slut med nattefrost.

Facebook
Twitter