Frustration i Herning: Lørdag jublede de over genåbning af sogn - søndag lukkede det igen

De lokale smittetal bølger frem og tilbage, og det sendte et sogn under og over grænsen for nedlukning på et døgn.

Skolerne i Fredens Sogn i Herning fik lørdag at vide, at de skulle åbne på mandag. Det skulle de så ikke alligevel. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Lørdag var de glade.

På Herning Kommunes Facebook-side jublede man over, at to sogne i kommunen nu kunne åbne igen efter at have været lukket på grund af for høje smittetal.

Men glæden var kort. For allerede søndag måtte det ene af de to - Fredens Sogn - lukke igen. Smittetallene havde igen bevæget sig over de grænser, der betyder, at et område automatisk bliver lukket ned.

Det betyder blandt andet, at flere skoler og ungdomsuddannelser alligevel ikke slår dørene op for elever mandag morgen, selvom de lørdag fik at vide, at de skulle have gang i den fysiske undervisning igen.

En skæbne, der kan blive en del af virkeligheden for andre sogn, der ligger og balancerer lige omkring grænserne for smittetallene. Lukke, åbne, lukke igen.

En af de skoler, der nu alligevel ikke må åbne mandag, er Herningsholmskolen. Her er skoleleder Lone Krog frustreret over op- og nedturen hen over weekenden.

For her må skolens medarbejdere - igen - omstille sig fra en virkelighed til en anden med kort tids varsel.

- Vi har nogle medarbejdere, der er slidt på grund af konstant omstilling.

- De har helt sikkert allerede forberedt sig grundigt til undervisningen på skolen mandag, og nu skal de så forberede sig på noget helt andet. Det er svært at blive ved med at motivere sig til, siger hun.

Meget skal ændres hurtigt

Hun fortæller, at de mange omstillinger efterhånden har en stressende indvirkning på både lærere, elever og forældre. For der er mange ting, der skal ændres hurtigt, når skolen får en melding om enten at åbne eller lukke igen med så kort tids varsel.

I denne weekend blev det apparat altså sat i gang hele to gange. Først for at åbne, så for at lukke igen.

- Det er pressede lærere, der skal forberede sig på noget helt andet i undervisningen. Det er elever, der er mega kede af det, fordi de alligevel ikke må komme i skole, og det er forældre, der pludselig står med en svær situation i morgen.

- Alle skal til at lave det hele om. Det er et enormt apparat, vi sætter i gang, når det her sker, for det har indvirkning på alle hele vejen ned. Fra mig og ned til elever og forældre.

Med dagens smittetal lukker alle uddannelsesinstitutioner og foreninger med indendørs aktiviteter i en uge. I Fredens Sogn er det flere skoler, ungdomsuddannelser og foreninger, der søndag fik dårlige nyheder.

Det sker på grund af modellen for automatiske nedlukninger, der lukker sogne eller kommuner ved for høje smittetal. Modellen har fra flere sider været kritiseret for at være for firkantet og ikke tage højde for lokale forhold.

Det skal lukkes ved lokale udbrud:

  • Grundskoler, SFO, klubtilbud samt ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner.

  • Lokaler med idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter som idrætshaller, svømmehaller, træningscentre og foreningslokaler.

  • Kulturliv som zoologiske anlæg, akvarier, museer, kunsthaller, kulturhuse, teatre, spillesteder, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, folkeuniversiteter samt musik og kulturskoler.

  • Kilde: Coronasmitte.dk

Om modellen er rigtig, vil Lone Krog ikke tage stilling til.

- Men jeg kunne godt have tænkt mig nogle undtagelser, eksempelvis for eleverne i 9. klasse, der altså skal til afgangsprøver lige om lidt. Måske kunne de komme ind alligevel, siger hun.

Borgmester: Modellen har fejl

Hernings borgmester, Venstre-manden Lars Krarup, mener, at modellen i udgangspunktet er god nok. Men at den også har sine fejl.

Ifølge ham burde der nemlig være mulighed for, at der kunne komme indspil fra kommunerne til, hvordan nedlukningen skulle ske.

- Ellers mister vi meget hurtigt borgernes opbakning og tillid til de beslutninger, der tages. Og så virker nedlukningerne jo ikke, lyder det fra borgmesteren.

Som eksempel nævner han i en skriftlig kommentar, at to friskoler i sognet også lukker, selvom der ingen smittede er på de to skoler.

- Det kan og skal vi gøre langt bedre, skriver Lars Krarup.

Her kan du se, hvilke sogne der lige nu er ramt af automatisk nedlukning:

DR har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til, om systemet med automatiske nedlukninger er indrettet godt nok.

Men i stedet har ministeriet på skrift oplyst om, at man lige nu er i gang med at tilpasse modellen ud fra de drøftelser, som partierne bag genåbningsaftalen har haft.

Modellen skal tilpasses

De drøftelser går blandt andet på, at der skal være mere plads til at gribe ind inden en nedlukning, for eksempel ved at grænserne for incidenstal i områderne kan justeres.

Og så skal der være større fleksibilitet i nedlukningen, for eksempel ved at nedlukkede skoler uden smittefare kan åbnes hurtigere.

Hvordan den nye model konkret kommer til at se ud er altså ikke på plads endnu. Det er ved at blive udarbejdet i Sundhedsministeriet, hvorefter det skal gennem Epidemikommissionen og Epidemiudvalget i Folketinget.

FacebookTwitter