Frustrerede ordførere: Utilfredsstillende at tiggere først dømmes til efteråret

Først i slutningen af august kan de første sager i København efter ny tiggerlov komme for retten.

Ny tiggerlov gør det nemmere og hurtigere at dømme folk, der tigger foran butikker og på gågader, men domstolene kan ikke følge med. (Foto: © Marijan Murat, Scanpix)

Det er "fuldstændigt utilfredsstillende", at tiggere i København først kommer for en dommer, når sommeren går på hæld.

Det mener både regeringspartiet Venstre og Dansk Folkeparti, der i foråret var med til at vedtage en hastelov, som over sommeren skulle sætte fart i indsatsen mod især udenlandske gadetiggere.

De to rumænere, der som de første i København er blevet sigtet for at tigge efter lovændringen, kan nemlig først få deres sager for retten den 30. august, oplyser senioranklager Anne Sofie Brix fra Københavns Politi.

Men det var ikke meningen med den nye lov om tiggeri, der blev hastebehandlet i Folketinget i juni, siger retsordfører fra Dansk Folkeparti, Peter Kofod Poulsen.​

- Det er fuldstændigt utilfredsstillende, at man først er klar til at behandle denne her sag om et par måneder. Meningen er jo, at de her mennesker hurtigt skal for en dommer, og så vidt muligt dømmes og sendes ud af landet igen, siger han.

Sommerlukket

En flertal bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet vedtog den 14. juni en lov, der blandt andet øgede straffen for tiggeri samt fjernede kravet om, at politiet først skulle give en advarsel.

I stedet kan betjente nu med hjælp fra en tolk forkynde tiltalen på stedet og fastsætte en retsdato. Men da retten i København holder stort set lukket i juli måned, kommer de første sager først for en dommer, når efteråret presser sig på.

- Det virker helt utilfredsstilliende. Det undrer mig meget, og jeg synes, at justitsministeren må undersøge, hvad der ligger bag, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen.

Også Dansk Folkeparti vil have ministeren ind i sagen.

- Jeg vil straks tage det her op med justitsministeren, og så regner jeg med, at han vil gøre alt, hvad han kan, for at få løst det her problem. Vi kan jo ikke være tjent med, at de her sager skal trække ud i flere måneder, inden vi har en afgørelse, siger Peter Kofod Poulsen.

Gadejurist. Retssystemet er ikke gearet

Ifølge Maja Løvbjerg Hansen, som er jurist hos organisationen Gadejuristen, der hjælper eksempelvis hjemløse med juridisk bistand, er problemet, at politikerne hastede loven igennem.

- Politikerne ville have gjort noget ved det her problem, inden sommeren kom. Vi fik så en lov, men man havde ikke taget højde for, at retssystemet ikke er gearet til sådan nogle hurtige indsatser, siger hun.

Men kritikken afvises af Venstres retsordfører:

- Nu skal vi passe på ikke at rette bager for smed. Folketinget udviste rettighed omhu. Det her er hovedsageligt et sommerproblem, og derfor hastebehandlede vi sagen. At retssystemet så åbenbart af en eller anden grund ikke kan behandle sagerne, det er et helt andet problem, siger Preben Bang Henriksen (V).

Maja Løvbjerg Hansen fra Gadejuristen mener, at der er stor sandsynlighed for, at de udenlandske statsborgere slet ikke vil møde op i retten og forsvare sig selv. I så fald kan de få en udeblivelsesdom.