Frustreret fisker: Det bliver helt umuligt at tjene penge

En nedskæring på 56 procent på torskekvoter fra 1. januar kommer til at splitte branchen, mener dansk fisker.

Elo Olsen frygter, at reduktionen af torskekvoter med 56 % vil få katastrofale følger for unge fiskere.

Sent i aftes besluttede Østersølandene i EU at reducere torskekvoterne i den vestlige Østersø med 56 procent.

EU-Kommissionen har nikket ja til aftalen, der betyder, at danske fiskere fra 1. januar må nøjes med at fange under halvdelen af de torsk, de gør i dag.

DR Nyheder har talt med fiskeren Elo Olsen, der lige nu befinder sig på sin kutter Merethe ud fra Rødvig på Stevns:

- Jeg er meget rystet over, at man kan finde på at skære ned med 56 procent. Jeg frygter, at mange unge vil trække sig ud af erhvervet. Det kommer til at være umuligt at have med at gøre, og man kan ikke længere klare sig økonomisk ved at fiske i det vestlige og østlige Østersø, siger den rutinerede fisker, der også er formand for Rødvig Fiskeriforening.

Minister: En halv sejr

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen jubler bestemt ikke over aftalen, men kalder den alligevel en halv sejr.

- Det oprindelige forslag var, at man ville reducere kvoterne med 88 procent. Men man må sige, at Danmark har stået meget alene med vores ønske, og derfor må I betegne det som en halv sejr, selv om der ikke er meget at juble over, siger ministeren til DR Nyheder.

Elo Olsen fra Rødvig Fiskeriforening køber dog ikke ministerens udtalelse om, at der er tale om en halv sejr.

-Det synes han måske nok, men det tror jeg ikke, at vi synes. Man kan jo ikke leve af det halve af sin nuværende indtægt. Det er sørgeligt, at et erhverv, som jeg har været så glad for, bliver splittet på den måde, siger fiskeren fra sit kutter på Stevns.

Mange interesser

DR Nyheders korrespondent i EU, Karin Axelsson, fulgte gårsdagens EU-møde tæt. Hun fortæller, at Danmark nærmest var alene med ønsket om ikke at reducere kvoterne med mere end 20 procent.

- Vi har et land som Sverige, der læner sig meget op af havbiologernes anbefalinger og gik ind for at reducere kvoterne med 88 procent for at redde torsken. Polen støttede også op om anbefalingerne, selv om de plejer at sige, at man skal fange så meget som muligt, siger Karin Axelsson og fortsætter:

- Og så var der alle landene, der for egen vindings skyld støttede op, da en kvotereducering i den vestlige Østersø vil betyde, at der måske vil svømme flere fisk over til dem.

Det eneste land, der for alvor bakkede Danmark op, var Tyskland, men som formand for mødet var de nødsaget til at være kompromissøgende, fortæller korrespondenten.

Facebook
Twitter