Frustreret yoga-lærer: 'Folk holder sig jo på måtten'

Yoga bliver sidestillet med fitnesscentre, og derfor ser de først ud til at åbne i august.

Yoga-lærerne håber, at de snart må undervise inden for i yoga-studierne igen. (arkivfoto) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

De seneste uger, ja, snart måneder, har yoga-studierne rundt omkring i Danmark stået tomme. I stedet er der blevet undervist uden for i det smukke forårsvejr eller online bag skærmene.

Men nu vil yoga-lærerne gerne inden for igen i de trygge rammer. Derfor blev de mildest talt også skuffede, da statsminister Mette Frederiksen (S) løftede sløret for de næste genåbningsfaser.

For mens at alt fra storcentre til restauranter igen må åbne, bliver yoga sidestillet med fitnesscentre, der altså må væbne sig med tålmodighed og først slå dørene op igen fra starten af august - med det forbehold at smittetrykket stadig er under kontrol.

Så nu har en række yoga- og meditationslærere dannet Facebook-gruppen "Nej til fortsat nedlukning af yoga og meditationsundervisning", der har flere end 4.000 medlemmer, i håb om at komme i betragtning til genåbningens fase 3 med åbning 8.juni.

Sisse Siegumfeldt ejer Blå himmel Yoga og er medstifter Facebook-gruppen. Ifølge hende ønsker de en sundhedsfaglig vurdering.

- Vi vil gerne tilbyde vores ekspertise i forhold til, hvad man kan gøre, så yoga kan blive fuldstændig sikkert, og hvilke parametre man kan skrue op og ned for, siger hun i P1 Morgen.

- Det er dejlig nemt at holde afstand til yoga. Vi lægger nogle måtter ud, og så bliver folk jo der.

Folk har brug for yoga i coronatid

Yoga er ikke bare yoga. Mens nogle former for yoga handler om afspænding og fleksibilitet, har andre fokus på at få pulsen op og sveden frem. Ifølge Sisse Siegumfeldt kan alle yoga-lærere dog skrue op og ned for intensiteten, så man overholder de sundhedsfaglige retningslinjer.

Man har også taget undervisningen udenfor, så man kunne minimere smitterisikoen, men der er også en grund til, at yoga som oftest foregår i lukkede rum, fortæller Sisse Siegumfeldt.

- Det er dejligt at undervise udenfor, men yoga er også et sted, hvor folk skal have lov til at slippe paraderne og være lidt sårbare og arbejde indad. Det er svært at gøre i det offentlige rum, hvor folk ser på en.

Og lige netop det er der endnu mere brug for her under coronakrisen, mener Sisse Siegumfeldt.

- Folk har brug for den stresshåndtering, som vi tilbyder, og som er ret specielt for yoga.

Her ses genåbningens fase 2 er trådt i kraft i dag:

Kan ende med lukninger

Mens idræts- og foreningsliv som dyrkes indendørs kan åbne i fase 3 den 8. juni, ser det altså ud til, at der kan gå mange uger, før Sisse Siegumfeldt og de andre yoga- og meditationslærere må undervise indenfor.

Én af grundene er, at yoga ikke har en decideret forening eller hovedorganisation, der kan tale deres sag.

- Historisk set er yoga ikke et erhverv, men mere et kald. Jeg har levet af det i 15 år, men da jeg startede, var vi meget få, der levede af det, siger Sisse Siegumfeldt.

Man er nu i gang med at lave en forening og organisere sig, men hvis ikke det lykkes at komme med i fase 3, kan det betyde, at der er yoga-studier, som ikke når at genåbne.

- De små yoga-centre er i forvejen presset af fitnesscentre og store kæder, så jeg vil tro, at mange bukker under, og det er ærgeligt. Især fordi det er meget nemt at styre afstanden i yoga, siger Sisse Siegumfeldt.

Her ses genåbningens fase 3, som træder i kraft 8. juni.