Frygt for at få sit barn fjernet: Usikre forældre kan få hjælp anonymt

Både ministeren og landets sundhedsplejersker hilser initiativet fra Mødrehjælpen velkomment.

De første tre år af barnets liv er særligt afgørende for, at det kan udvikle sunde relationer i livet, lyder det fra både sundhedsplejerskerne og Mødrehjælpen. (Foto: Bardur Thomasen © dr)

Det er ikke alle nybagte forældre, der uden videre spørger sundhedsplejersken om amning, bleskift og øjenkontakt.

For i nogle familier er der en frygt for at blive dømt som dårlige forældre, hvis man er usikker på, hvordan man er en god mor og far.

Sådan lyder det fra både sundhedsplejerskerne selv og organisationen Mødrehjælpen.

- Vi hører fra mange familier, at selv om sundhedsplejersken er sød og venlig, så siger man ikke højt, at man grundlæggende er i tvivl, om man er en god far eller mor, siger Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen.

- Man fortæller ikke om den angst eller bekymring, man har, fordi man er bange for konsekvenserne. I sidste ende handler det om angsten at få taget sit barn fra sig, siger hun.

Det er en af grundene til, at Mødrehjælpen er gået sammen med Egmont Fonden om et nyt projekt til 40 millioner kroner, der går under navnet "1000 dage" og refererer til de første tre år af et barns liv. Projektet går efter planen i luften i starten af 2020.

Med projektet vil Mødrehjælpen blandt andet skabe et online univers, hvor forældre kan søge støtte, råd og rådgivning ved blandt andet at kunne chatte anonymt. Derudover udvider Mødrehjælpen sin rådgivningsfunktion, så endnu flere forældre kan få individuel råd og vejledning både over telefonen og ved fysiske møder.

- Først og fremmest tror jeg, at vi kan nå familierne tidligere. I dag, når man kontakter Mødrehjælpen, er problemerne blevet rigtig store, siger Ninna Thomsen.

De første tre år er afgørende for voksenlivet

Gennem online universet vil Mødrehjælpen derfor også prøve at spotte sårbare familier og tilbyde dem ekstra støtte, forklarer hun.

For hvis forældrene ikke tør bede om hjælp, kan det have konsekvenser for barnet.

- Hvis forældrene ikke har kompetencerne til at være mor og far, kan barnet få svært ved at skabe relationer - og i sidste ende kan det betyde, at man er ringere stillet, når man bliver voksen og skal leve voksenlivet, siger Ninna Thomsen.

Hos Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker er næstformand Dorte Fischer enig i, at de første år af barnets liv er utroligt vigtige for et menneske.

- Det er der, vi skaber vores jeg og vores tillid og tryghed til livet, siger hun og roser Mødrehjælpen for det nye initiativ.

- De er ikke ansat af kommunen, og det kan for nogle forældre få skuldrene lidt ned.

Har måske selv haft en svær barndom

Hun understreger, at det er langt de fleste forældre, der godt tør spørge sundhedsplejerskerne til råds. De, der tøver, er ofte er dem, der selv har haft en svær barndom, hvor kommunen måske har været inde over, siger hun.

- De er rigtig sårbare og har måske haft nogle meget svære sociale kår, hvor mor og far ikke har været til stede af den ene eller anden grund. Der har måske været vold eller alkohol i hjemmet, siger Dorte Fischer.

Ifølge hende er Mødrehjælpen allerede i dag en god samarbejdspartner for landets sundhedsplejersker, og hun glæder sig over, at organistionen med de 40 millioner kroner ekstra nu kan være det i endnu højere grad.

- For behovet er stort, og vi vil som sundhedsplejersker rigtig gerne fylde det hele ud, men det kan vi ikke, siger hun og pointerer, at der er blevet skåret i antallet af besøg, og at sundhedsplejerskerne i de fleste kommuner kun besøger børnene i det første år.

Minister: De frivillige kan noget særligt

Christiansborg hilser børne- og socialminister Mai Mercado (K) også Mødrehjælpens initiativ velkommen.

- Det er fantastisk, for vi ved, at inden for de første 1.000 dage dannes barnets færdigheder og egenskaber, siger hun.

Hvis der er behov for, at Mødrehjælpen gør det her, er det så ikke, fordi det offentlige tilbud er mangelfuldt?

- Nej, for det her er jo et tilbud, som bliver noget ekstra. Hvis man er udsat, så kan man godt have nogle parader oppe, når man møder det offentlige, og det har man ikke på samme måde, når det er frivillige. Derfor kan man nå udsatte på en helt anden måde, end det offentlige kan, siger hun.

Hun pointerer også, at regeringen i efteråret foreslog at afsætte en milliard kroner til småbørnsområdet - og de penge er blandt andet afsat til flere sundhedsplejerskebesøg, siger hun.

Mødrehjælpen og Egmont Fondens projekt går efter planen i luften i starten af 2020.

Mødrehjælpens projekt

  • Projektet hedder '1000 dage' og refererer til, at de første tre år er afgørende for et menneskes liv.

  • Der er afsat 40 millioner kroner til en projektperiode på fem år.

  • Det er Egmont Fonden, der finansierer projektet.

  • Projektet vil indeholde:

  • - Et digitalt læringsunivers med viden og vejledning til gravide og småbørnsfamilier

  • - Mødrehjælpen udvider sin nationale og professionelle rådgivning

  • - Mødrehjælpens lokale frivilligaktiviteter videreudvikles, så de i endnu højere grad støtter forældrene i de første 1.000 dage af børns liv

  • - Økonomisk trængte familier får tilbud om at modtage gratis babypakker Kilde: Mødrehjælpen

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk