Frygt for frafald: Studerende skal være online også efter sommerferien

Danske universiteter frygter flere falder fra på grund af hård studiesituation.

Juliet Henriksen skal fortsætte med onlineundervisning på efterårssemesteret på CBS. (Foto: © (C) DR Nyheder)

Landets otte universiteter arbejder på højtryk på at finde ud af, hvordan studielivet skal se ud, når de 150.000 studerende vender tilbage til deres uddannelser efter sommerferien.

Men allerede nu kan de studerende forberede sig på, at onlineundervisningen fra corona-nedlukningen er kommet for at blive, siger Anders Bjarklev, der er formand for Rektorkollegiet under Danske Universiteter.

- De studerende vil opleve, at vi kommer til at gøre tingene anderledes. Vi kommer måske heller ikke til at kunne gå sammen i de store auditorier, siger han.

For der er ikke plads til, at alle elever på de store studier kan samles, som de plejer. Derfor bliver det nødvendigt at tænke i digitale løsninger, hvis undervisningen skal gå op.

Universiteterne ved endnu ikke, hvordan efterårssemesteret præcis kommer til at se ud, og planlægningen sker i sidste øjeblik.

Studerende: 'Chokerende'

Udsigten til mere onlineundervisning falder ikke i god jord hos de studerende.

Juliet Henriksen studerer til daglig International Business i Asien på Copenhagen Business School (CBS), og hun er overrasket over, at onlineundervisningen fortsætter.

- Jeg synes, det er ret chokerende, for jeg har ikke haft de mest positive oplevelser med det, siger hun.

Det er en udfordring at følge med i undervisningen, når man ikke kan samles fysisk, som man plejer, og det mærker Juliet Henriksen også.

- Fagligt har jeg helt sikkert været langt bagefter på det her semester, og det vil jeg også være, hvis det fortsætter, fortæller hun.

Frygt for flere frafald

Mange sociale arrangementer er også rykket. Rusturene er udskudt, og det er stadig uvist, om der vil være fester, studiecaféer og revyer efter sommerferien.

Danske Universiteter frygter, at flere studerende falder fra både på grund af den faglige og sociale situation.

- Vi er bekymrede for, at den hårde situation gør, at vi får et større frafald. Og at vi kommer bagud med at få uddannet den kapacitet, vi har brug for, siger Anders Bjarklev.

Derfor opfordrer uddannelses- og forskningsminsteren Ane Halsboe-Jørgensen (S) til, at universiteter gør alt for, at de studerende kan vende fysisk tilbage på skolerne.

- Det er vigtigt, at alle snart får lov til at komme fysisk tilbage og være fysisk til stede, se deres kammerater, se deres underviser, have muligheden for det faglige og sociale fællesskab.

Indtil videre har Copenhagen Business School (CBS) som det eneste universitet allerede meldt ud, at man regner med at omkring 50 procent af undervisningen i efteråret vil være online.

Og på Aalborg Universitet skal en arbejdsgruppe blandt andet se på, om man kan bruge de bedste erfaringer fra onlineundervisning, når universitet åbner efter sommeren.

På Københavns Universitet fortæller prorektor Bente Stallknecht, at dele af undervisningen fortsat vil foregå online, fordi mængden af studerende gør det nødvendigt.

- Vi vil gerne have noget fysisk undervisning på campus, men vi kommer også til at have noget onlineundervisning.

Fokus på det sociale studieliv

Danske Universiteter arbejder i fællesskab på at skabe kreative løsninger, så de studerende kan mødes fysisk i mindre grupper.

For det sociale studieliv er lige så vigtigt som det faglige, siger Anders Bjarklev.

- Studielivet er en vigtig del af ens periode. Det er også der, man skaber netværk, og de netværk ender nogle gange med at være ligeså vigtige, som det man rent fagligt får med.

Derfor håber han, at de studerende fortsætter studielivet.

- Vi vil opfordre folk til at hænge i, velvidende at det er svært. Der er brug for alle de dygtige, som vi uddanner, siger Anders Bjarklev.

Men det kræver en indsats, hvis universiteterne skal holde fast i de studerende.

Minister Ane Halsboe-Jørgensen understreger, at der forsat skal være fokus på de studerendes trivsel. Så man sikrer, at de ikke falder fra.

- Vi har i forvejen en ungdomsgeneration, hvor mange mistrives. Vi er selvfølgelig meget opmærksomme på, at denne situation kan have pustet til det. Vi har også sat ekstraordinære midler ind - for eksempel, at studievejledningen er ekstra opsøgende. Og det arbejde er vi slet ikke færdige med endnu, fordi der er et efterslæb, siger hun.

Håber på mindre kaos

På Copenhagen Business Scool (CBS) håber Juliet Henriksen på, at den kommende onlineundervisning på efterårssemesteret vil blive bedre.

- Man skal helt sikkert skabe mere struktur. Det bliver lidt kaotisk for os studerende, hvis lærerne også selv synes, det er kaotisk, siger hun.

Hun mener, der er brug for, at lærerne bliver bedre uddannet i, hvordan man underviser online. Så undervisningen bliver mere spændende og forståelig.

- Det har også været ret stressende. Fordi det har været ret uklart, hvad der egentlig kræves af én i løbet af dette semester, siger Juliet Henriksen.