Frygt for svinepest i Danmark

Danish Crown slagteriet i Blans ved Sønderborg blev onsdag lukket og medarbejderne sendt hjem, fordi der er mistanke om, at et slagtesvin har den frygtede svinesygdom, svinepest.

Et dødt slagtesvin ankommet til Danish Crowns slagteri i Blansved Sønderborg skabte onsdag usædvanlig alarm, da der opstodmistanke om, at grisen var død af svinepest - en meget frygtet oggennem 70 år ukonstateret sygdom i dansk svinebrug.

Svinepest er ufarlig for mennesker, men sygdommen, der er ensmitsom og dødelig virussygdom og er særlig udbredt blandtvildsvin, har gennem de seneste mange år været en plage for danskelandmænds konkurrenter i Holland og Tyskland. Det var frygten for,at Danmark kan miste sin status som svinepest-frit område, at derblev slået alarm.

Ikke konstatert siden 1933

Dansk svineeksport spiller en afgørende rolle i den samlede danskeeksport, specielt til USA og Japan.

Slagteriet i Blans vil være lukket i to døgn, og medarbejderneer sendt hjem, oplyser Danish Crown.

Svinepest har ikke været konstateret i Danmark siden 1933. Eteventuelt udbrud her vil være af næsten lige så stor betydning, somda Danmark i begyndelsen af 80'erne uventet blev ramt af mund- ogklovesyge.

Da svinepest forårsages af virus, kan den ikke behandles. Skullesygdommen bryde ud i Danmark, vil den blive bekæmpet vednedslagtning af svin i besætninger, hvor sygdommen findes. Man kanvaccinere mod sygdommen, men det er ikke tilladt i EU

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk