Frygtede en moderkagebiopsi: Blodprøve gav gravide Lisbet vished

Ny blodprøve-test var altafgørende, for at Lisbet Larsen lod sit ufødte barn teste for Downs Syndrom. Hun var ikke tryg ved at få lavet en moderkagebiopsi.

Lisbet Larsen er rigtig glad for den klarhed, NIPT-testen gav hende. (Foto: Jan Rørkær © DR Danmark)

I Hobro kan Lisbet Larsen i dag gå og glæde sig til fødslen af sit tredje barn. Men først skulle hun gennem en følelsesmæssig rutsjebane tur.

I 12. uge i sin graviditet er Lisbet Larsen til den nakkefolds-scanning, og vurderer risikoen for at barnet har en kromosomfejl. Her fik de at vide, at risikoen for at barnet havde Downs Syndrom var 1 ud af 28.

- Så der var rimelig stor risiko for vores lille barn, fortæller hun.

Blev ked af det

Risikoen for Downs Syndrom ved deres to første børn havde været at 1 ud af 10.000, og derfor blev Lisbet Larsen og hendes mand overraskede over den høje risiko.

- Jeg blev meget ked af det, for jeg tænkte, at det vil kræve rigtigt meget at have et barn med Downs Syndrom. Så der fløj mange tanker gennem hovedet, som man nok ikke var helt forberedt på, selvom man var forberedt på at få en vurdering af risikoen, forklarer hun.

Lille risiko ved moderkagebiopsi

Langt de fleste kvinder i Danmark vælger at få en nakkefoldsscanning omkring 12. uge af deres graviditet, for at få en vurdering af, om deres barn risikerer at blive født med Downs Syndrom eller andre kromosomfejl, men det er kun en vurdering af sandsynligheden. Hvis forældrene vil have sikker viden, skal der laves yderligere undersøgelser.

Det tilbud, de fleste kvinder får, er en moderkagebiopsi. Det foregår ved at en tynd nål stikkes gennem maven og livmoderen ind i moderkagen for at tage en vævsprøve med fosterets DNA. Den procedure indebærer en risiko for at en halv procent af prøverne fører til en uønsket abort.

Blev tilbudt ny test

Men på Aalborg Universitetshospital fik Lisbet Larsen og hendes mand også et andet tilbud. En blodprøve, kaldet en NIPT, der med 99,1 procents sikkerhed kan sige om barnet vil blive født med Downs Syndrom. Blodprøven er uden risiko for barnet, og derfor var Lisbeth Larsen var ikke i tvivl om, hvad det skulle være

- Der er en risiko for uønsket abort, den er ikke særlig stor, men den er der. Og så bivirkningerne, det ville jeg have meget svært ved at være i. Så vi var ikke i tvivl om, at det skulle være blodprøven, siger hun.

Og svaret på blodprøven var godt nyt.

- Vi fik at vide, at det hele er, som det skal være. Vi var helt oppe og køre – lige så meget oppe, som man er nede, når man får af vide, at der er en risiko, fortæller Lisbet Larsen, der nu ved med sikkerhed, at hun føder et barn uden Downs Syndrom.

Tester ikke for alt Der er til gengæld informationer om andre mere sjældne handicap og kromosomfejl, som en moderkagebiopsi kunne have givet en vurdering af, som NIPT-testen ikke har givet. Men for Lisbet Larsen og hendes mand handlede det ikke om at sortere et handicappet barn fra, men om at være forberedt.

- Hvis det var et barn med Downs Syndrom, så er det så sådan, det er og så kan vi forberede os på det inden fødslen og så blive fulgt godt op. For uanset hvad, så var det et barn, der skulle fødes, forklarer hun.

- Uretfærdig forskel

Men det er ikke alle vordende forældre, der får tilbuddet om en blodprøvetest. Der er ikke lavet fælles retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen på området og det betyder at i alt tre regioner fra 1. september tilbyder denne test på deres hospitaler, mens to ikke gør.

- Jeg synes det er ærgerligt, at der er andre gravide, der står i samme situation som mig og der er ikke andre valg end at sige, at så må vi tage den risiko, der er ved en moderkagebiopsi. Jeg synes, det er synd og lidt uretfærdigt, siger hun.

Facebook
Twitter