Frygten for britisk mutation får Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefalinger

Nu er du nær kontakt, hvis du har været inden for to meter af en smittet i mere end et kvarter.

Sundhedsstyrelsen har ændret retningslinjerne for, hvornår man er nær kontakt. Her ses direktør Søren Brostrøm. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Af frygt for den meget smitsomme britiske coronamutation skærper sundhedsmyndighederne nu anbefalingerne for nære kontakter.

Det oplyste Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse tidligere i dag.

Der er tale om ændringer på tre områder.

Først og fremmest er man nu nær kontakt, hvis man i mere end 15 minutter har været inden for to meters afstand af en smittet.

Dernæst må nære kontakter til personer, der er konstateret smittet med en virusvariant som eksempelvis B117, først ophæve selvisolation ved negativt testsvar på dag 14.

Og derudover skal al selvisolation ske hurtigst muligt og fastholdes indtil andet negative testsvar. Sundhedsstyrelsen understreger, at man fortsat skal have foretaget en test på dag fire og dag seks efter, at man sidst var i nær kontakt med en smittet person.

Tidligere måtte man bryde selvisolation med en negativ test efter dag fire - så længe man også testes på dag seks.

Selvisolation er meget vigtig

Ifølge Helene Probst, der er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, skal skærpelsen øge kontrollen med epidemien.

Mutationen er mere smitsom og ventes at være den dominerende variant i Danmark i midten af februar.

- Når man får at vide, at man er nær kontakt, er det meget vigtigt, at man straks går i selvisolation, så man undgår at smitte andre.

- Vi forstår godt, hvis nogen synes, det er en lang periode at være isoleret, men det er afgørende, at vi kan sikre mest mulig smitteforebyggelse på nuværende tidspunkt, siger Helene Probst.

Sundhedsstyrelsen understreger dog, at intet tyder på, at man bliver mere syg af varianten.

Helene Probst er vicedirektør i Sundhedsstyrelsen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Mette Frederiksen varsler forlængelse af restriktioner

De nye retningslinjer gælder til foreløbig den 7. februar. Det er også der, at restriktionerne udløber.

Men man skal ikke blive overrasket, hvis de forlænges.

Sådan lød det i eftermiddag fra statsminister Mette Frederiksen (S).

- Men situationen er så alvorlig, at vi meget vel kan se ind i, at der bliver behov for at forlænge en del af de restriktioner, vi kender allerede i dag, for det er et kritisk sted, vi står.

Statsminister Mette Frederiksen (S) holdt i dag pressemøde i Landstingssalen efter partilederdebat i Folketinget. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Samtidig udruller vi vaccinerne så hurtigt, vi overhovedet kan. Omkring tre procent af danskerne er nu vaccineret, det er den højeste andel i EU, og vi gør, hvad vi kan, for at få frigivet flere vacciner hurtigere, sagde hun.

Rettelse 19. januar kl 21.34: Det fremgik tidligere ved en fejl, at "Sundhedsstyrelsen understreger dog, at der er intet, der tyder på, at varianten er mere smitsom end andre", men dette er ændret til, at intet tyder på, at man bliver mere syg af denne variant.

FacebookTwitter